‘Maleisische Tsunami’ protesteert tegen onregelmatigheden tijdens verkiezingen

Op 8 mei 2013 kwamen in Maleisië tienduizenden mensen naar het Kelana Jaya stadion, dat in de buurt van de hoofdstad ligt, om te protesteren tegen de uitslagen van de 13e algemene verkiezingen [en-alle links]. De coalitie van oppositiepartijen ‘Pakatan Rakyat’ kreeg 51% van de stemmen, maar haalde slechts 89 zetels binnen, tegen 133 van de regerende coalitie ‘Barisan Nasional’ (BN).

Door deze overwinning is BN, die in de jaren 50 van de vorige eeuw voor het eerst aan de macht kwam, nu ‘s werelds langst regerende verkozen coalitie’. Ze leden echter ook de ergste nederlaag sinds 1969.

Verslaggevers schatten de menigte in het Kelana Jaya stadion rond 50.000 tot 60.000, maar volgens de politieke nieuwswebsite Malaysiakini namen er meer dan 120.000 mensen deel aan de protesten, inclusief de mensen die het stadion niet meer in konden:

Inclusief de mensen die overal rond Petaling Jaya vaststaan in verkeersopstoppingen, wordt de menigte geschat op 120.000 – waarmee het een van de grootste bijeenkomsten is van de laatste tijd.

Ondanks de motregen druppelt de menigte nog steeds het stadion binnen. Tot 2 km in de omtrek staan de auto's geparkeerd en voor de aanhangers lijkt het feest nog lang niet over.

Tens of thousands gather in Malaysia to protest the results of the General Elections. Photo by Ramon Fadli, Copyright @Demotix (5/8/2013)

Tienduizenden mensen komen in Maleisië bij elkaar om te protesteren tegen de uitslagen van de algemene verkiezingen. Foto van Ramon Fadli, Copyright @Demotix (5/8/2013)

Dit zag Genevieve Nunis tijdens de gebeurtenissen:

Het stadion zat vol Maleisiërs die het niet eens waren met de uitslagen van de 13e algemene verkiezingen. Zij maakten de leiders duidelijk wat ze wilden met kreten als ‘Reformasi’ (hervorming) en ‘Ubah’ (verandering). Iedereen was in het zwart gekleed en kwam bij elkaar om te pleiten voor vrije en eerlijke verkiezingen.

Dit is echt een daad van vaderlandsliefde. Dit zijn inwoners van Maleisië die oprecht van hun land houden en verlangen naar een betere toekomst voor hun land. Is dit een overweldigend gevoel? Kan zijn, maar het mooiste van alles is dat iedereen zijn of haar meningsverschillen opzijzet en als één man vecht voor het land.

A protester holds up an "anonymous" mask during an opposition coalition rally. Photo by Hafzi Mohamed, Copyright @Demotix (5/8/2013)

Een betoger houdt een ‘anoniem’ masker omhoog tijdens een bijeenkomst van de oppositiecoalitie. Foto van Hafzi Mohamed, Copyright @Demotix (5/8/2013)

Twitter hashtags #black505 en #kelanajaya werden gebruikt om de protesten te documenteren en nieuws te brengen. Hieronder volgen een paar tweets over het onderwerp:

@JustinTWJ Ik ben dan fysiek wel niet aanwezig in het Kelana Jaya stadion, maar met mijn gevoel en in gedachten ben ik daar. #black505

@AD___AM Kijk eens naar al die onbeduidende en ondankbare mensen die gisteren naar Kelana Jaya trokken.

@critic4good De #black505 bijeenkomst is over maar de strijdlust voor een beter Maleisië groeit nog steeds. Jullie zijn fantastisch!

@sueannajoe Ik zie mensen van allerlei rassen lopen die eendrachtig in het zwart gekleed zijn. Ik zie eenheid, ik zie hoop, ik zie liefde voor ons land. #black505

@Supernoves Was overweldigd en trots op de opkomst in het #kelanajaya stadion gisteravond. Onze stem kan nooit meer tot zwijgen worden gebracht. Zo moet het ook.

De regering waarschuwde dat sommige sprekers tijdens de bijeenkomst mogelijk worden aangeklaagd wegens opruiing. De oppositie kondigde meer bijeenkomsten aan in de komende dagen.

Deze twee video's op YouTube laten de menigte zien die zich in het stadion heeft verzameld:

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=clLlqgKKBtA

Terence Netto refereerde aan de actie ‘People Power’ die in 1986 plaatsvond op de Filipijnen. Daar marcheerde de bevolking indertijd door de straten en soldaten muitten uit protest tegen de verkiezingsfraude die door de regering was gepleegd:

Het is te hopen dat het personeel van geüniformeerde diensten geen van beide partijen hoeft bij te staan in geval er moet worden ingegrepen tijdens het drama dat ons nog staat te wachten rond de breedgedragen verdenking dat er onherstelbare fouten zijn gemaakt tijdens de verkiezingen.

Premier Najib Razak weet de toename van de stemmen ten gunste van de oppositie aan de steun van de Chinese kiezers. Hij noemde het de ‘Chinese Tsunami’. Een briefschrijver genaamd Teleurgestelde Burger bekritiseerde Najib:

Onze dierbare premier maakte een opmerking over de Chinese stemgerechtigde gemeenschap die mijn hart brak… Ik vond het nogal ongevoelig van hem.

En om nu te spreken over een deel van de bevolking als een ‘tsunami’ die een gevaar voor het land zou kunnen zijn, louter en alleen omdat ze stemmen op de oppositie, lijkt mij een nogal bekrompen en onvolwassen tactiek.

Maar klopte de analyse van Najib? Wetenschappers houden vol dat het verlies van stemmen voor de regering te wijten is aan de overweldigende steun aan de oppositie van de stedelijke bevolking. Sommigen spraken over een ‘stedelijke tsunami’ of ‘Maleisische tsunami’.

Gertrude Pereira somt een paar verkiezingshervormingen op die zouden moeten worden doorgevoerd:

Als er serieus wordt gedacht over eenwording en herstel, wees dan grootmoedig. Schoon het kiesregister, hervorm het schriftelijk uitbrengen van stemmen, zorg dat de media vrije en eerlijke informatie krijgen, maak duidelijk dat de volgende verkiezingen op basis van gelijkwaardigheid zullen verlopen en schrijf zo snel mogelijk de 14e verkiezingen uit. En houd het eerlijk.

Ramesh Rajaratnam betoogt dat er ernstige fouten zitten in het verkiezingssysteem:

Als onze parlementsleden zich niet gezamenlijke inspannen om ons land eerlijker te maken, door aan te dringen op onpartijdige vertegenwoordiging in het parlement, zal het voor Najib inderdaad heel moeilijk zijn om te vragen om eenwording als zijn bewering fundamenteel niet klopt.

Hoe kun je iets maken als je niet weet dat het kapot is?

Dr. Syed Muhd Khairudin Aljunied kondigt de opkomst aan van een nieuwe generatie Maleisische kiezers:

Deze 13e verkiezingen hebben een einde gemaakt aan de geldpolitiek en heeft het zonneklaar gemaakt dat de dagen van de ouderwetse raciale politiek zijn geteld. De nieuwe generatie kiezers richt zijn blik op kosmopolitische leiders, ongeacht welke partij zij aanhangen. Leiders wier voorvaderen de belangen van Maleisië voor ogen hadden en, boven alles, met hart voor de belangen van de Maleisische bevolking.

Lees! is tegen de beslissing van de oppositie om een protestbijeenkomst te organiseren:

Of er fouten zijn gemaakt tijdens de zojuist gehouden 13e algemene verkiezingen of niet, het was een goede start voor ‘eerlijke en vrije’ verkiezingen in het land; en met alle respect Datuk Seri Anwar Ibrahim, accepteer de beslissing van de kiezers!

Wees een echte heer en een goede oppositieleider en leidt je team liever naar de enige juiste taak voor een constructieve oppositiepartij dan ieder afzonderlijk beleidsvoorstel van de regering te bespotten.

tunku denkt net zo over de oppositieleider:

Hij kan dan minder goed zijn in het winnen van een verkiezing, Datuk Seri Anwar Ibrahim is wel heel goed in het opjutten van zijn vele aanhangers en hij doet goede pogingen om de wereld ervan te overtuigen dat hij het slachtoffer is van onrechtvaardigheid.

Via de hashtag #mywant roepen enkele Maleisiërs op tot nationale eenheid en eensgezindheid:

@jazlinhussin #mywant wil dat Maleisiërs niet meer om herverkiezingen vragen. Het ging er eerlijk aan toe, dus leer er mee te leven. Laten we werken aan een beter Maleisië.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.