Waardigheid, moed en hypocrisie: Egyptenaar uitgekleed door politie

In een video die een hit werd op internet en die zelfs door CNN werd uitgezonden, is te zien hoe Egyptenaar Hamada Saber door politieagenten werd geslagen en uitgekleed. Er werd in het land geschokt en met ongeloof en afschuw gereageerd op het incident. Het is interessant te zien dat veel mensen via de sociale media deze gebeurtenis en de reactie daarop in het land vergeleken met de extreme gevallen van ongewenste seksuele intimiteiten en de verkrachtingen waaraan Egyptische vrouwen werden blootgesteld.

Hier is eerst de video:

Op Twitter schreef Ghada Elsayeh [ar]:

بس الفرق بين حمادة إل اتسحل والبنات ال اتحرشو بهم واغتصابهم كبير لأن الناس تعاطفت مع حمادة الجبان ولم تهتم بالبنات الشجعان! محتاج علاج نفسي!

@Ghadaelsayeh: Er is een groot verschil tussen Hamada, die werd geslagen, en de meisjes die te maken kregen met ongewenste seksuele intimiteiten en verkrachtingen. Mensen voelden mee met de lafaard Hamada, maar hadden geen belangstelling voor de moedige meisjes! [Zij] hebben psychologische hulp nodig.

Saber werd door sommigen een lafaard genoemd omdat hij aanvankelijk aan de media meldde dat hij door betogers was uitgekleed en niet door de politie. De reacties waren verdeeld toen hij met deze verklaring kwam: hoewel sommigen hem een lafaard noemden, vonden anderen dat de man misschien onder dwang had gelogen, zo twitterde de journalist Rasha Azb bijvoorbeeld [ar]:

اوعوا تلوموا علي حمادة صابر .اوعوا تلوموا علي واحد قضي ليلة من الذل والخوف واحنا نايمين في بيوتنا.اوسخ حاجة انك تيجي ع الضحية..ارحموا الضعيف

@RashaPress: Geef Hamada Saber niet de schuld, geef iemand die de nacht in vernedering en angst heeft doorgebracht terwijl wij thuis in ons bed lagen niet de schuld. Het ergste wat je kunt doen is het slachtoffer als schuldige aanwijzen… heb medelijden met de zwakken!

Er is nog een interessant verschil gemaakt tussen de generatie van Saber (een man van middelbare leeftijd) en die van zijn dochter. Zij noemde haar vaders eerste verklaring ‘leugens’. Op de blog ‘The Arabist’ schreef [en] men over haar:

In het meest surrealistische deel van deze treurige geschiedenis hadden Hamada Saber en zijn dochter Randa tijdens de satellietuitzending van een belangrijke talkshow uiteindelijk ruzie over wat er was gebeurd. Hamada beschuldigde Randa ervan geld te hebben aangenomen van de tv-zender om leugens over hem te vertellen.

Ahmed Talaat voegde er aan toe:

لسه الناس مش قادرة تصدق أن فيه فرق بين جيل حمادة و جيل بنته ! جيل حمادة لسه بيخاف من أمين الشرطة ! جيل بنته مابيخافش من رئيس الجمهورية ..

@AhmadTal3t: Men gelooft nog steeds niet dat er een verschil is tussen de generatie van Hamada en die van zijn dochter! Hamada's generatie is nog steeds bang voor een politieman! De generatie van zijn dochter is niet eens bang van de president van de republiek..

Nadat Saber had gehoord hoe zijn familie en het Egyptische volk hadden gereageerd op zijn eerste verklaring, besloot hij op zijn verklaring terug te komen [en]. Hij bood zijn excuses aan voor het feit dat hij de betogers de schuld had gegeven en stelde dat de politieagenten hem hadden geslagen en uitgekleed. Hij gaf met klem aan dat hij geen geld had gekregen voor de eerste verklaring die hij had afgelegd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.