Het regent meteorietengrappen in Rusland

Op vrijdagochtend schoot boven de stad Tsjeljabinsk een meteoriet door de atmosfeer en vermoed wordt dat deze op aarde is ingeslagen. Op dit moment zoeken [ru – alle links, tenzij anders vermeld] de Russische autoriteiten nog steeds naar de plek waar de meteoriet is neergekomen, maar het staat in ieder geval vast dat hij een aantal supersonische knallen heeft veroorzaakt waardoor ramen en andere voorwerpen kapot zijn gesprongen. Vrijdagavond meldden de autoriteiten van de regio Tsjeljabinsk dat bijna duizend mensen gewond waren geraakt, waaronder 204 kinderen, vooral door rondvliegend glas.

Op YouTube verschenen talloze amateuropnamen. Op veel filmpjes was het moment direct na de inslag te zien, namelijk het spoor van dikke rook dat nog in de lucht hing. Omdat veel Russische automobilisten camera's op hun dashboard [en] hebben (vooral voor de verzekering), zijn er ook veel filmpjes waarop te zien is hoe de meteoriet valt. Op vrijdag plaatste de populaire fotoblogger Ilya Varlamov een hele serie van dit soort filmpjes op zijn LiveJournal-blog.

Ondanks de grote schade en de gewonden van de ramp, konden RuNet-gebruikers het niet laten om grappen te maken en internetmeme's te verspreiden. Het is niet ongebruikelijk om met humor te reageren op een ramp, maar omdat de meteoriet is geland op Tsjeljabinsk liggen de grappen voor de Russen voor de hand, want deze stad staat bekend en wordt bespot vanwege de ligging in een buitengewoon afgelegen en arme hoek van het land. De grappen over Tsjeljabinsk zijn populair in Rusland en vormen een vast onderdeel van het Ivan Dulin-segment van het tv-programma Nasha Russia. Een voorbeeld van zo'n grap is: “De metro van Tsjeljabinsk is keihard, hij heeft onder de grond geen tunnels nodig.”

Hoewel dit soort grappen niet nieuw zijn, hebben de kwinkslagen van RuNet-gebruikers verrassend veel succes. Zo werd op een nepaccount van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken getweet:

Челябинский цинковый завод настолько суров, что берёт руду прямо из космоса

De zinkfabriek in Tsjeljabinsk is keihard, ze halen de grondstoffen direct uit de ruimte.

Andere Twitter-gebruikers kwamen met een variant hierop:

Челябинский дождь настолько суров… #метеорит

De regen in Tsjeljabinsk is keihard… #meteorite

Ook een paar bekende Russen waagden zich aan grappen. Anna Veduta, perschef voor Alexey Navalny, een blogger die zich inzet tegen corruptie, retweette een e-card van Navalny met de tekst:

Жители метеорита с ужасом наблюдали приближение Челябинска.

De bewoners van de meteoriet keken geschokt toe hoe Tsjeljabinsk steeds dichterbij kwam.

In een parodie op de conceptwet van het Russische parlement om “homoseksuele propaganda” te verbieden, verspreidden verschillende Twitter-gebruikers het nepnieuws dat de Doema binnenkort een “verbod op meteorieten” aanneemt, om te laten zien dat de campagne van de regering tegen homoseksuelen net zo irrationeel is als een verbod op natuurrampen.

Journalist Dmitri Olshansky beklaagde de toestand in het land op Facebook met de woorden “arm, arm Rusland, het is altijd hetzelfde”, een verwijzing naar een rapport van Lenta.ru waarin wordt beweerd dat sommige inwoners van Tsjeljabinsk hun eigen ruiten hebben ingegooid om in aanmerking te komen voor de overheidsvergoeding voor slachtoffers van de meteoriet.

Verder zijn RuNet-gebruikers aan de slag gegaan met hun (waarschijnlijk illegale) versies van Adobe Photoshop en hebben verschillende gefotoshopte plaatjes of fotozhaba (letterlijk “foto-pad”) van de meteoriet gemaakt terwijl deze door de lucht boven Tsjeljabinsk schiet. Sommige van deze plaatjes hebben niets met politiek te maken (zoals een steeds weer terugkerende grap dat de meteoriet een Angry Bird is of een scene uit de film Armageddon uit 1998) en andere vondsten maken Vladimir Poetin (en zijn machocult) of zelfs Pussy Riot-lid Nadezhda Tolokonnikova belachelijk.

Hieronder vind je een paar van de beste fotozhaba over de meteorietinslag in Tsjeljabinsk.

An anonymous image widely circulated online.

Een nepweerbericht voor Tsjeljabinsk. Anoniem plaatje dat veel is gedeeld op internet.

An anonymous image widely circulated online.

Poetin berijdt een meteoriet. Anoniem plaatje dat veel is gedeeld op internet.

An anonymous image widely circulated online.

De Russische post heeft eindelijk iets bezorgd. Anoniem plaatje dat veel is gedeeld op internet.

The Chelyabinsk meteorite compared to the popular game Angry Birds. An anonymous image widely circulated online.

De meteoriet van Tsjeljabinsk afgebeeld als een van de vogels uit het populaire spel Angry Birds. Anoniem plaatje dat veel is gedeeld op internet.

An anonymous image widely circulated online.

Een lid van Pussy Riot denkt “De maagd Maria heeft misgeschoten”, met het woord Tsjeljabinsk naast de meteoriet op de achtergrond en het onderschrift “Gebed onderbroken. Resultaat onnauwkeurig.” Verwijzing naar het “gebed” van Pussy Riot om Poetin te verjagen. Anoniem plaatje dat veel is gedeeld op internet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.