Ecuador: Humor en verkiezingstijd

[Alle links leiden naar Spaanstalige websites, tenzij anders vermeld]

In Ecuador verloopt de verkiezingstijd op een heel speciale manier. Buiten de opgetrommelde karavaan en de gestage stroom debatten tussen kandidaten die een gooi doen naar het presidentschap, zijn humor en satire altijd onderdeel van de politieke campagnes. Op websites van o.a. La República, Diario Hoy en Expreso (landelijke kranten) verschenen berichten dat de Nationale Kiesraad (CNE) heeft besloten om de video ‘La Feriatta te censuren nadat de directeur van de CREO-beweging er zijn afkeuring over had uitgesproken. Hij noemde het een vuile campagne tegen presidentskandidaat Guillermo Lasso. De CNE sprak ook een veto uit over de video ‘De kleine koning en zijn gevolg’. Hij noemde de video een aanval op Rafael Correa, de president die zich herkiesbaar heeft gesteld.

La Feriatta is te zien op YouTube kanaal Politiek Incorrect:

‘De kleine koning en zijn gevolg’ is te zien op het YouTube kanaal van presidentskandidaat Alberto Acosta:

Aan de andere kant werd de foto van Maria Paula Romo (@mariapaularomo) – kandidaat namens de Ruptura25-beweging (@RupturaEC) – een hit op sociale netwerken nadat er een snor op was getekend. Aanhangers van deze beweging, met hashtags #lookruptura25 en #atrevetearomper (durf te breken), besloten hun steun te betuigen door soortgelijke foto's van zichzelf te publiceren waarop ook een snor was getekend.

Sofía Merino (@sophymerino) steunde de Ruptura25-beweging via haar Twitter account:

@sophymerino: @rupturaEC #lookruptura25, #atrevetearomper twitpic.com/bz3fh4

Foto van Sofía Merino R @Sophymerino

Bernarda Ordóñez (@BernardaOM), publiceerde net als andere gebruikers ook een foto waarop ze pronkt met een snor: 

@BernardaOM: #lookruptura25 @maiapaularomo @felipeabrilm @RupturaEC pic.twitter.com/l13aKOHm

Foto van Bernarda Ordóñez M @BernardaOM

Ook Andrés Zambrano (@_Andreswz) deed mee #lookruptura25:

@_Andreswz: @VanArellano Ik heb al een snor #LookRuptura25 pic.twitter.com/ReH2mixf

Foto van Andrés Zambrano @_Andreswz

Op de Facebookpagina Ruptura de los 25 (Breuk van de 25), werden in de galerij #LookRuptura25 foto's van burgers met snorren gepubliceerd om steun te betuigen aan de beweging. 

Op 30 januari 2013 publiceerde de krant ‘El Universo’ in de cartoonsectie een brief aan de directeur. De brief was ingezonden door twee kandidaten, Rafael Correa en Jorge Glas. Zij verzochten de krant om een verontschuldiging te publiceren omdat zij vinden dat zij imagoschade hebben opgelopen door de karikatuur van Xavier Bonilla. Zij meldden ook een geval van plagiaat waarbij de volgende mensen zouden zijn betrokken: Pedro Delgado, de ex-president van de Centrale Bank van Ecuador, zijn running mate Jorge Glas, Minister van Communicatie Fernando Alvarado, en diens broer Vinicio Alvarado, Minister van Bestuurlijke zaken. De pers koos ervoor de hele brief te publiceren, hetgeen diverse reacties uitlokte.

Xavier Bonilla (@bonilcaricatura) publiceerde de cartoon die de kandidaten dwars zat op zijn Twitter account:

@bonilcaricatura: De tekening die Zijne Majesteit dwars zat pic.twitter.com/LvYD0FW7

Caricature taken by the Twitter user Xavier Bonilla (@bonilcaricatura)

Cartoon van twitteraar Xavier Bonilla (@bonilcaricatura)

In de paar weken voor de verkiezing van de nieuwe president, vice-president en andere leden van de regering, horen humor, satire en een paar boetes er in Ecuador bij als de voorstellen van de politici eenmaal zijn geanalyseerd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.