Feest “Kosovo 2.0 Talks Sex” afgelast na geweld

Kosovo 2.0 [en] is een website met interactieve blogs, artikelen en multimedia die in het Albanees, Engels en Servisch gepubliceerd wordt. Het was van plan om ter gelegenheid van de uitgave [en] van het nieuwe tijdschrift op 14 december een feest te houden met als thema “Kosovo 2.0 Talks Sex” [“Kosovo 2.0 heeft het over sex”]. Het tijdschrift bevat onder andere bijdragen over de LGBT-leefstijl in Kosovo en op de Balkan, over relaties, seksuele voorlichting, geslachtsaanpassende operaties in Belgrado en nog veel meer.

Helaas drong kort voor het begin van het feest een groep van ongeveer twintig mannen de lokatie van het feest in Pristina binnen. Zij vernielden het podium en sloegen een van de medewerkers in elkaar. Het evenement werd afgelast. Hier kun je opnamen van de aanval bekijken.

Kosovo 2.0 plaatste [en] na het voorval een verklaring op zijn Facebookpagina:

Beste lezers en vrienden van Kosovo 2.0:

Wij willen jullie op de hoogte stellen van wat er gisteren bij ons evenement is gebeurd en uitleggen waarom het feest is afgelast. De dag voor het evenement begonnen wij via onze Facebookpagina haat- en dreigboodschappen te ontvangen. Op de ochtend van het feest hebben we deze opmerkingen en emails voorgelegd aan de politie van Kosovo en officieel verzocht om politieaanwezigheid gedurende de hele dag bij het jongerencentrum (Boro Ramizi). We kregen agenten toegewezen. Rond 18.00 uur viel een groep van ongeveer twintig mannen de Rode Zaal van het jongerencentrum binnen. De politie reageerde niet snel genoeg. Als gevolg daarvan vernielde deze groep het podium en sloeg een van onze medewerkers in elkaar. Hier kun je opnamen bekijken. Desondanks hebben we onze voordracht om 19.00 uur gehouden.

Na het incident om 18.00 uur werden speciale politie-eenheden naar de lokatie gestuurd. Rond 22.30 uur, ongeveer een half uur voor het feest, naderden ruim honderd demonstranten het gebouw onder het roepen van leuzen als “Weg met de pedofielen!” en “Allah u akber [Allah is groot]!”. Ondanks de aanwezigheid van de politie besloten we dat we de veiligheid van onze medewerkers en gasten in het gebouw niet in gevaar wilden brengen. We werden in kleine groepjes door de politie uit het gebouw geëvacueerd om zo de menigte niet te provoceren.

Op het programma van ons evenement stonden twee filmvertoningen, verschillende interviews, een discussie met mensen die bijdragen voor het tijdschrift hadden geschreven en een feest met muziek, drankjes en dans.

De gebeurtenissen van gisteravond laten meer dan ooit zien dat we vrije en kritische ideeën nodig hebben. Ze laten zien hoe makkelijk fundamentele mensenrechten gevaar lopen door religieus extremisme, vandalisme en bekrompenheid. Kosovo 2.0 heeft zijn doel bereikt door in deze uitgave met als thema sex seksualiteit in Kosovo en op de Balkan te onderzoeken en wij geloven dat dit een mijlpaal is voor de journalistiek in onze regio. Wij zijn hen die ons steunen en die tot het einde van de avond bij ons zijn gebleven, zeer dankbaar. Jullie kunnen ervan opaan dat wij, waar en wanneer we dat kunnen, zullen doorgaan met het aan de kaak stellen van ongelijkheid, haat en vooroordelen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.