Democratische Republiek Congo: Mensenrechtenactivist dokter Denis Mukwege in zijn huis aangevallen

Op de vlucht voor de de genocide [alle links – fr] in Rwanda (dat grenst aan de Democratische Republiek Congo) hebben zich in 1994 ongeveer twee miljoen mensen in het oosten van Congo gevestigd. De meeste van deze mensen zijn Hutu's, onder hen hebben zich echter ook leden van de extremistische militie Interahamwe gemengd die verantwoordelijk zijn voor moordpartijen gericht tegen Tutsi's en tegen leden van de gematigde Hutu oppositie. Deze milities gebruiken massale verkrachting als oorlogswapen dat wil zeggen dat zij de vrouwelijke genitale delen bewust en gepland vernietigen.

De arts Denis Mukwege  heeft in de wereld bekendheid gegeven aan de wreedheden die de vrouwen ondergaan die in zijn land slachtoffer zijn van collectieve verkrachting. Op 25 september j.l. hield  Denis Mukwege  een rede voor de Verenigde Naties waarin hij sprak over de volle omvang van de gruwelijkheden:

500.000 Congolese vrouwen zijn de afgelopen 16 jaar verkracht.

 

Denis Mukwege, is niet alleeen bekend vanwege zijn standpunten en vanwege zijn herhaaldelijk uitgesproken kritiek op de gewapende groepen die terreur zaaien in het oosten van Congo, maar ook vanwege het feit dat hij gratis hulp verleent aan slachtoffers.

Denis Mukwege

Denis Mukwege op wikipedia door Radio Okapi (onder licentie Creative Commons-NC-2.0)

Op 25 oktober werd hij slachtoffer van een aanval in zijn huis, waarbij zijn bewaker de dood vond. Hij vertelt er zelf over:

Gisteravond om ongeveer 19.00 uur ben ik thuis aangevallen. Gewapende mannen drongen mijn perceel binnen toen ik naar buiten kwam om bezoekers uitgeleide te doen die een taxi hadden genomen. Ze drongen dus binnen, ze schakelden de bewakers uit, de kinderen waren in het huis; ze wachtten mij op in de woonkamer, toen ik eraan kwam, verlieten ze de woonkamer en renden ze naar mijn auto, ze rukten de autosleutels uit mijn handen. Ze waren allemaal bewapend, zwaar bewapend, één van hen is dus uit mijn auto gestapt, toen ze mij al hadden laten uitstappen en hij was degene die helaas op mijn bewaker heeft geschoten, de bewaker begon namelijk te schreeuwen toen ze mij meenamen. Ze hebben niets meegenomen, behalve de auto.

De arts en zijn gezin zouden hun huis verlaten hebben.

Die woensdag 31 oktober riep de société civile in Bukavu op tot een algemene staking van een dag als protest tegen de onveiligheid.

Hieronder een video van Denis Mukwege op VOACongoStory waarin hij uitleg geeft over zijn strijd om vrouwen te beschermen tegen seksueel geweld:

De sfeer van algemene onverschilligheid rondom die verkrachtingen, die al zoveel jaren ongestraft plaatsvinden, vergiftigt de samenleving op alle niveaus: in augustus 2011 ontstond er algemene verontwaardiging toen een parlementslid een journaliste dreigde te verkrachten (hij bood uiteindelijk excuses aan).

 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.