Afef Abrougui blogt vanuit Tunesië

De revoluties en opstanden die samen bekend staan als de Arabische Lente begonnen, zoals velen zich zullen herinneren, in Tunesië, als resultaat van de demonstraties in Sidi Bouzid. Ondanks de revolutie en de veranderingen die de revolutie met zich meebracht, denken sommige mensen echter nog steeds dat er “niets is veranderd” [en].

In dit opzicht is het illustratief wat Afef Abrougui [en], een Tunesische blogger en activiste, vertelt over wat mensen in haar land hebben meegemaakt en wat ze nog steeds meemaken. We komen zo ook wat meer te weten over een land waarover we, als we buiten het Midden-Oosten wonen, eigenlijk niet zoveel weten.

Afef Abrougui, Tunesische blogger en activiste

Afef Abrougui, Tunesische blogger en activiste

Het interview bestaat uit twee delen. Het eerste is een video die in juli is opgenomen in Nairobi in Kenia, tijdens de laatste Global Voices Summit [en]. Het tweede deel is een schriftelijk interview dat is afgenomen via e-mail. Beide staan hieronder.

Global Voices (GV): Afef, vertel ons eens iets over jezelf.

Ik studeer Internationale Betrekkingen aan een universiteit in Tunis. Ik heb eerder bij het Institute for War and Peace Reporting en de Index on Censorship gewerkt. Ik heb geen persoonlijk blog, maar ik ben onlangs wel gestart met Arab Region in Media Monitoring Blog [en]. Dit blog is een project voor het Young Leaders Visitors Program, waaraan ik onlangs heb deelgenomen. Het blog richt zich op het bewaken van de manier waarop over de Arabische regio wordt gesproken in de meest invloedrijke mainstream media. Ik ben begonnen met een blog zodat ik goede inhoud kan ontwikkelen totdat ik financiering voor een website kan krijgen (hopelijk).

GV: Hoe sta jij tegenover de protesten tegen de anti-islam film? Zijn die gerechtvaardigd of is de reactie te fel?

De gewelddadige reacties op de amateuristische film hebben me kwader gemaakt dan de inhoud van de film. En ik ben niet de enige moslim die er zo over denkt. Niets legitimeert geweld. Maar we moeten rekening houden met de sociaal-economische achtergrond van de reacties van de demonstranten die de Amerikaanse ambassade in Tunis hebben aangevallen. De meesten van hen zijn werkloos, arm, slecht geïnformeerd en gemanipuleerd. Al deze factoren samen kunnen gemakkelijk religieus extremisme veroorzaken.

GV: Zo komen we bij religie. Ik weet dat het iets heel persoonlijks is, maar hoe belangrijk is religie voor jou in je dagelijks leven?

Hoewel religie heel belangrijk voor me is, blijft het een onderdeel van mijn privéleven. Ik praat er niet veel over in het openbaar. Maar je hebt me gevraagd naar de rol van religie in mijn dagelijkse leven en ik wil je best antwoord geven. Mensen gaan op verschillende manieren om met de stress in hun dagelijkse leven. Ze drinken alcohol, doen aan yoga, gaan wandelen of vieren feest. Voor mij maken de leer en de waarden van de islam (eerlijkheid, tolerantie, geduld, dankbaarheid, nederigheid, gulheid…) mijn dagelijkse leven minder gestrest en kleurrijker. Ik denk dat dat aangeeft hoe belangrijk religie voor mij is in mijn dagelijkse leven.

GV: Wij dachten altijd dat vrouwen in de Arabische wereld onderdrukt werden en maar heel weinig vrijheid hadden. Kun je ons wat vertellen over jouw persoonlijke ervaringen hiermee?

Dat stereotype over Arabische vrouwen komt heel veel voor in het westen. Het stereotype wordt in stand gehouden door mainstream media die de Arabische wereld ten onrechte afbeelden als een homogene entiteit die lijkt op Saoedi-Arabië, Iran en Afghanistan (hoewel die laatste twee landen niet Arabisch zijn), waar vrouwen worden onderdrukt. Ik ben geboren, opgevoed en opgeleid in Tunesië en ben nooit onderdrukt omdat ik een vrouw ben.

GV: Vertel eens iets over je stad en je land. Wat zijn je favoriete plekken?

Nou, ik ben helemaal verliefd op het historische erfgoed van mijn land. Tunesië is een mozaïek van Berberse, Fenicische, Romeinse, Arabische en Ottomaanse beschavingen. Dat maakt het land divers en uniek. Een wandeling door de medina (de oude stad van Tunis) is voor mij iets onbetaalbaars. Tabarka is een kustplaats in het noordwesten van Tunesië die bekend staat om de koraalvisserij en het internationale jazzfestival. Je kunt daar en in de bossen goed tot rust komen.

GV: Hoe zie je de toekomst van Tunesië en de Arabische lente? Welke belangrijke dingen gaan er nu gebeuren in jouw land?

Ik denk dat wij, Tunesiërs die verlangen naar democratie en het respecteren van mensenrechten, een moeilijke tijd vol uitdagingen voor ons hebben. Het is uiterst belangrijk dat Tunesië zo snel mogelijk een nieuwe grondwet krijgt (het land moet het al twee jaar zonder grondwet doen) en dat er een verkiezingsdatum wordt vastgesteld. Bovendien zal het land blijven lijden onder instabiliteit zolang er nog steeds duizenden Tunesiërs last hebben van maatschappelijke ongelijkheid en armoede.

In het video-interview praten we over Afefs leven, haar werk, haar deelname aan Global Voices, haar mening over de Global Voices Summit, de reacties van mensen op wat ze schrijft, Tunesische politiek en natuurlijk haar ervaringen met de demonstraties in Tunesië.

Als u Afefs posts voor Global Voices wilt lezen, kan dat via haar schrijversprofiel [en]. U kunt haar ook volgen op Twitter.

Met dank aan:

Foto van Laura Schneider op Flickr voor Global Voices Online, gereproduceerd onder licentie van Attribution-NonDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0).

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.