Gambia: Plotselinge toename van aantal executies

In 1993 was de doodstraf afgeschaft in Gambia. Yaya Jammeh, [alle links – fr] die op 22 juli 1994 door een staatsgreep aan de macht kwam, voerde de doodstraf twee jaar later per decreet weer in. De plotselinge toename van het aantal executies de afgelopen maanden en de verklaringen van president Jammeh verontrusten de burgers van Gambia en de buurlanden.

Een bericht op het blog Assirou.net,  De macabere schoonmaak van Yahya Jammeh, vertelt ons hoe de wereld lucht heeft gekregen van de executies in  Gambia:

Op 20 augustus verklaarde de president in een toespraak tot de natie die onophoudelijk werd uitgezonden dat hij voor midden september alle terdoodveroordeelden van de lijst van de levenden wilde schrappen. [Volgens een telling van het persbureau AFP zijn in het land sinds juli 2010 in totaal 47 personen terdoodveroordeeld]. Argument voor deze plotselinge presidentiële koortsaanval: het kan niet zo zijn dat de regering “toestaat dat 99% van de bevolking gegijzeld wordt door criminelen”.

De president van Gambia Yahya Jammeh door John Armagh op wikipedia – gratis documentatielicentie GNU

 

Een tijdje leek het erop dat de Gambiase dictator terugschrok voor de internationale verontwaardiging die deze verklaring teweegbracht, het leek er een tijd op dat de Gambiase dictator op zijn schreden zou terugkeren, zoals te lezen is op de site DiasporaNews in een bericht getiteld Gambia: Banjul spreekt over een “slip of the tongue”en “verkeerde interpretatie”: 

De ambassadeur van Gambia in Senegal … zou gewag gemaakt hebben van een “verkeerde interpretatie van zijn uitlatingen” door leden van de oppositie en de pers. En in “het ergste geval” zou hij eraan hebben toegevoegd, zou het gaan om een “slip of the tongue”, die geen enkele consequentie zou hebben.

Twee dagen later echter, op 23 augustus, werd tot algemene verbijstering de executie bekendgemaakt van negen terdoodveroordeelden, waaronder twee Senegalezen (één van hen een vrouw) en dat terwijl er sinds een kwart eeuw in het land geen enkele executie had plaatsgevonden.

Video van Jammeh op  YouTube 112233444821 waarin hij uitleg geeft over de uitvoering van de doodvonnissen.

Eindelijk, op 21 september, verbreekt Jammeh de stilte rondom de recente executies:

Het leek op een hype, daarom had Yaya Jammeh het niet nodig geoordeeld om te reageren op alle aanvallen op zijn land en op zijn handelwijze.

De markt van Serekunda door Ikiwaner op Wikipedia onder creative commons licentie

Senego.com vervolgt:

Yahya Jammeh maakte gebruik van de audiëntie die hij verleend had aan zijn landgenoten die op zijn akkers in Kanilaï kwamen werken, om hen uit te leggen waarom hij de negen terdoodveroordeelde gevangenen had laten executeren en daarna vroeg hij wat hun standpunt was in het debat dat daarover was opgelaaid.

“Ik werk voor jullie en zelfs als ik voor jullie moet sterven zal ik dat doen. Ik zal nooit zwichten voor druk van mensen, maar als jullie, het volk van Gambia, mij smeken om te stoppen met de executies, dan zal ik ze opschorten, want alles wat ik doe, doe ik in jullie belang.

Als ik tienduizend doodvonnissen moet tekenen om 1,6 miljoen Gambianen te redden, dan zou ik dat doen. Als een land een burger heeft die in Gambia verblijft en als dat land niet wil dat deze geëxecuteerd wordt, laat hij dan niemand doden op Gambiaans grondgebied. Ik zal sterven voor Afrika”, benadrukte de Gambiaanse leider.

Op 20 oktober, dus een maand later, informeert Senego.com ons dat vier gevangenen zijn overleden  [en dat het moet gaan om ] de nieuwe methode om terdoodveroordeelden te executeren.

Datzelfde weekend vernemen we dat het definitieve doodvonnis is uitgesproken over zeven gevangenen, waaronder oud-militairen. 
Hier is een video van tfm op YouTube waarop één van geëxecuteerde slachtoffers, Tabara Samb,  te zien is: 

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.