Rusland: Het lelijke gezicht van Olympisch nationalisme

Rusland won 24 medailles op de Olympische Zomerspelen van 2012, iets meer dan vier jaar geleden in Beijing. Maar de eerste paar dagen leek het nog niet de goede kant op te gaan. Er waren maar drie goudenmedaillewinnaars, allemaal judoka's. Toevallig waren ze ook alledrie Russen afkomstig uit de Noord- of Zuid-Kaukasus. Zoals te verwachten viel, veroorzaakte dit meteen een haatuitbarsting bij Russische nationalisten. Hier een bijzonder hatelijk juweeltje [ru – alle links]:

Честно говоря, мне, как чистокровному русскому и патриоту России неприятно смотреть на этот позор. Лучше уж никаких медалей, чем такие Чемпионы, которые еле говорят по русски […]

Eerlijk waar, voor mij als pure Rus en Russische patriot is het walgelijk om deze schande aan te zien. We kunnen beter maar helemaal geen medailles winnen, dan dat we zulke Kampioenen hebben die nauwelijks Russisch spreken […]

Er wordt ook ijverig gezocht naar “andere” oorzaken dan talent, training en hard werk, waarmee het succes van de sporters verklaard kan worden.

De nationalistische ideoloog Konstantin Krylov schrijft:

Тут люди удивляются – как же это так происходит, что всё золото для России добыли кавказцы. […] А всё просто, даже совсем простенько. В кавказскую борцуху вкладываются НЕМЕРЯНЫЕ деньги. Любогом мускулистого зверька облизывают и осыпают деньгами, его самого и его семью.

Mensen vragen zich af hoe het komt dat mannen uit de Kaukasus alle gouden medailles voor Rusland gewonnen hebben. […] Het is simpel, heel simpel zelfs. Er worden onmetelijke sommen geld in het Kaukasische worstelen gestoken. Elk goed gespierd beest wordt vertroeteld en bestrooid met geld, hij en zijn familie.

Ondertussen krijgen etnische Russen volgens Krylov niet zoveel financiering.

Als het geen geld is, dan is het wel wat anders. Op LiveJournal doet een artikel van een Russische worstelcoach de ronde waarin beweerd wordt, dat worstelaars uit de noordelijke Kaukasus vervalste paspoorten gebruiken om hun leeftijd naar beneden te halen en juniorenwedstrijden te winnen om zo makkelijker door te stromen naar de nationale teams. Hierdoor zijn volgens de nationalistische blogger Egor Prosvirin mannen uit de Kaukasus oververtegenwoordigd in het Russische Olympische team.

Sinds de val van de Sovjet-Unie hebben sommige Russen moeite met de spanning tussen het etnisch Russisch zijn en het hebben van een Russisch paspoort. In dit geval wordt de nationalistische reactie nog bitterder door het feit dat veel van de mannen en vrouwen die medailles winnen voor andere voormalige Sovjetrepublieken zoals Kazachstan, etnisch Russisch zijn.

Dit gaf aanleiding tot een online stemming waarin een etnische Armeniër die voor Rusland uitkomt, vergeleken wordt met een etnische Rus die voor Kazachstan uitkomt. De poll legt een eenvoudige vraag voor: “Wat zie jij als een overwinning? De gouden medaille van staatsburger van de Russische Federatie Arsen Galstyan? Of de gouden medaille van etnische Rus Aleksandr Vinokurov?” Meer dan achttienduizend mensen hebben tot nu toe gestemd en het resultaat is 80% voor Vinokurov. Toevallig vormen etnische Russen ook 80% van de bevolking van Rusland.

Er zijn natuurlijk nog veel meer etnische spanningen in Rusland. Onlangs stompte de Dagestaanse worstelaar en kampioen gemengde vechtkunsten (of Mixed Martial Arts, afgekort MMA) Rasul Mirzaev een Russische man in een nachtclub. De man viel, liep hoofdletsel op en overleed later in het ziekenhuis. Mirzaev staat momenteel terecht voor doodslag. Nationalisten gebruiken deze zaak op hun gebruikelijke manier: “Russen worden vermoord door [vul hier een willekeurig volk in]”.

Olympische medaillewinnaars voor Rusland en MMA-vechter Rasul Mirzoev in zijn gevangeniscel. Afbeelding op het blog jurialhaz.livejournal.com op LiveJournal. Screenshot van 14 augustus 2012

De reacties zullen waarschijnlijk alleen maar erger worden nu het erop lijkt, dat Mirzaev wegkomt met twee jaar voorwaardelijk. Er zijn nu al aanwijzingen dat zijn zaak aan de Olympische medaillewinnaars gekoppeld zal worden:

[…] поражает изменение отношения к делу Мирзаева со стороны государства после получения олимпийского золота бойцами с Кавказа – теперь ему на 2 года просто запретят ходить по ночным клубам и убивать людей […]

[…] Ik ben verbaasd over de verandering in de manier waarop de autoriteiten met de zaak-Mirzaev omgaan nadat de vechters uit de Kaukasus Olympisch goud gewonnen hebben; nu zal hij alleen maar twee jaar niet meer naar nachtclubs kunnen om mensen te vermoorden. […]

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.