Peru: Rivieren buiten hun oevers en Loreto overstroomd door regenval

De regen in Peru stopt maar niet. Door de zware regenval in februari [en] en maart [es] in een groot deel van het hoogland [es] en de Peruviaanse jungle zijn er nu overstromingen in de lager gelegen delen van Peru, met name in de regio's Loreto en Ucayali. Een paar weken geleden liet de Nationale Meteorologische en Hydrologische Dienst (Senamhi) van Loreta waarschuwingen [es] uitgaan voor het hoge niveau dat de rivieren Huallaga, Ucayali, Marañon en Amazone hadden bereikt.

En hoewel sommige overheidsinstanties maatregelen hadden genomen [es], was dat niet met betrekking tot een verwachte overstroming. De regionale president van Loreto vroeg pas de noodtoestand aan [es] toen de lijst met gewonden de 40.000 had bereikt. De centrale regering riep de noodtoestand pas uit [es] toen het aantal getroffen mensen was opgelopen tot 100.000.

De overstromingen hebben gevolgen [es] voor het normale verloop van lessen in scholen in de lager gelegen delen van de regio. Er moesten klaslokalen worden geïmproviseerd en er wordt nu les gegeven in lokale buurten en wijken waar de leerlingen naar school komen met kleine bootjes die peque-peque worden genoemd. Dat is te zien op de volgende foto, die is gedeeld door Twitter-gebruiker @PacoBardales [es], en die eigendom [es] is van verslaggever David Gonzales. De foto is gemaakt op de school N 601536, in het landhuis Nuevo Campeon aan de rivier de Itaya in Belén.

Fuerte: Así están estudiando los niños en Belén-Iquitos luego de las graves inundaciones http://twitpic.com/931bx2 8:13 AM – 30 Mar 12 via TweetDeck

Indringend: Kinderen in Belén-Iquitos krijgen les tijdens ernstige overstroming in Peru
Colegio inundado, Belén, Iquitos, Perú

Overstroomde school, Belén, Iquitos, Peru

Uit meer recente cijfers blijkt [es] dat er alleen al in de regio Loreto rond de 200.000 mensen getroffen zijn door de overstromingen. Deze cijfers verrassen niet, gezien het niveau dat de rivier de Amazone de afgelopen paar dagen heeft bereikt [es], en waardoor veel regios van Iquitos zijn overstroomd. De waterstand van de rivieren heeft zelfs het laatste record verbroken van 118,59 meter boven zeeniveau in 1986. Dergelijke gebieden zijn te zien op deze foto, die werd gedeeld door Twitter-gebruiker Sebastián Faura (@SebastianFaura) [es]:

es necesario declarar el estado de emergencia en la ciudad de Iquitos. http://pic.twitter.com/DNtmALue 10:04 AM – 2 Apr 12 via web

De noodtoestand moet worden uitgeroepen in de stad Iquitos.
Iquitos inundado

Iquitos overstroomd

Op de Facebook-pagina [es] van de Nationale Defensie zijn ook verschillende foto's van de overstromingen gedeeld. Op het blog Diario de IQT [es] worden ook foto's gedeeld, met commentaar van Paco Bardales:

En Iquitos han sido los ríos Itaya y Nanay quienes más han generado embates contra las riberas. Las zonas más afectadas han sido las comunidades rurales del distrito de Belén, el barrio, Prolongación Putumayo, Bellavista-Nanay, Av. La Marina, Bellavista-Nanay. Además, se han colocado carpas en primera cuadra de Ricardo Palma para atender a los afectados en Puerto Salaverry, debajo del Boulevard de la ciudad.

In Iquitos beuken de rivieren Itaya en Nanay tegen hun oevers. De meest getroffen regio's zijn de plattelandsdistricten Belén, Prolongación Putumayo, Bellavista-Nanay, Av. La Marina, Bellavista-Nanay. Mensen uit deze regio's hebben tenten opgezet aan het begin van Ricardo Palma, om de gewonden in Puerto Salaverry, onder de boulevard van de stad, te helpen.
Barrio de Iquitos inundado (Foto Revista CETA)

Overstroomde buurt in Iquitos (foto: Revista CETA)

Verslaggever en blogger Ramiro Celis uit Loreto schrijft [es] in zijn blog Iquitos News over de inefficiëntie en de onverschilligheid van de plaatselijke autoriteiten in Iquitos met betrekking tot het voorkomen van deze noodtoestand, die de afgelopen jaren vaker moest worden uitgeroepen:

En época de vaciante caminar por Belén zona baja es una experiencia única. Las casas son de madera y tienen techo de palma. Se ubican a unos metros de la superficie y no gozan de servicios básicos como agua o energía eléctrica de calidad, ya que las conexiones son por pequeños tubos que suben hasta las casas y la electricidad es abastecida por cables que parecen telarañas. […] Aunque su existencia data del siglo pasado, ningún alcalde belenino ha hecho un plan o un proyecto de modernización de esta zona en la que se incluya la construcción de viviendas dignas e incorporación de servicios básicos.

Punchana e Iquitos son los distritos más afectados cuando crecen los ríos y definitivamente se debe pensar o elaborar un proyecto que evite el gasto excesivo de recursos en apoyo a los ciudadanos afectados, ya que, ciertamente, existen alternativas de solución a estos problemas. […] Aunque en algunas jurisdicciones, como en el caso de Punchana, el alcalde manifestó que no era su problema si aquellas personas habían optado por vivir en las zonas periféricas, siendo duramente criticado por los medios y la población en general.

Een wandeling door het lager gelegen deel van Belén in het droge seizoen is een unieke ervaring. De huizen zijn van hout en hebben daken van palmbladeren. Ze liggen een paar meter boven het oppervlak en de mensen hebben niet de beschikking over basisvoorzieningen als stromend water of betrouwbare elektriciteit. De elektrische aansluitingen lopen door kleine buizen die de huizen in gaan, waar de stroomvoorziening plaatsvindt via kabels die op spinnenwebben lijken. […] Hoewel Belén al sinds de vorige eeuw verouderd is, heeft geen enkele burgemeester ooit een moderniseringsplan of -project gemaakt voor deze regio om fatsoenlijke huizen te bouwen of te zorgen voor basisvoorzieningen.

Punchana en Iquitos zijn de meest getroffen regio's als de rivieren overstromen. Er moet daarom een project worden bedacht dat voor eens en voor altijd een einde maakt aan de buitensporige kosten die moeten worden gemaakt om getroffen burgers te steunen. Er moet toch een oplossing zijn voor die problemen. […] In sommige rechtsgebieden, zoals Punchana, wordt de burgemeester echter behoorlijk bekritiseerd door de media en de bevolking in het algemeen voor de verklaring dat het niet zijn probleem is dat sommige mensen ervoor hebben gekozen om in de randgebieden te gaan wonen.

Terwijl het niveau van de Amazone dreigt [es] te blijven stijgen, lijdt de bevolking van Iquitos onder stroomstoringen [es]. Het afsluiten van de elektriciteit was een voorzorgsmaatregel om kortsluiting door de overstromingen te voorkomen. Bovendien maken sommige mensen zich grote zorgen over het opduiken [es] van vreemde waterdieren, terwijl anderen moesten verhuizen en nu klagen [es] dat ze zo ver weg wonen dat de autoriteiten ze zijn vergeten.

Een televisieprogramma in Iquitos zond deze informatie uit over de overstromingen [es]:

En ten slotte bevat de volgende video verschillende opnames die zijn gemaakt in de overstroomde stad Iquitos [es]:

Oorspronkelijk gepubliceerd op het persoonlijke blog van Juan Arellano.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.