Armenië: Meteen naar het dorp

Met een bnp per hoofd van de bevolking van naar schatting slechts 5400 dollar in 2011 is Armenië een van de armste landen van de voormalige Sovjet-Unie. Maar hoewel de ontwikkeling in het centrum van Jerevan, de hoofdstad van het land, toeristen (vooral uit de grote diaspora van het land) misschien een ander beeld geeft, is de economische situatie het duidelijkst in het binnenland van het land zonder kust in het zuiden van de Kaukasus.

Regionale ontwikkeling heeft een groeiende prioriteit in Armenië, en de online site CivilNet (alle links [en] en/of [am]) is daarom een samenwerking aangegaan met Timothy Straight, een van de weinige niet-Armeense buitenlanders in Armenië die van het land hun thuis hebben gemaakt. De voormalige voorzitter van de Noorse vluchtelingenraad en honorair consul voor Noorwegen en Finland reist elke week naar een ander dorp en hoopt daar veel te kunnen veranderen.

“We proberen informatie te verzamelen en te verspreiden, zodat mensen een goed begrip krijgen van het dorpsleven in Armenië”, wordt uitgelegd in de tekst bij een promotiefilmpje voor Թիմը գնում է գյուղ (Tim gaat naar het dorp), dat ook wel Straight to the village (Meteen naar het dorp) wordt genoemd.

De eerste aflevering ging vorig jaar op 20 september online. Hierin wordt gekeken naar twee dorpen in de buurt van de Turkse grens, waarvan de inkomsten zijn gebaseerd op de productie van fruit.

In de meest recente aflevering, die op 2 april is geüpload op YouTube en die in het Engels en Armeens is ondertiteld, reist Straight naar het arme dorp Vardenis, vlakbij het Armeense Sevan-meer. Het doel van het bezoek is een ontmoeting met een plaatselijke NGO die met gehandicapte kinderen werkt.

Op 12 maart vierde het programma zijn twintigste aflevering met een interview met Straight waarin hij “spreekt over een aantal hoogtepunten, de reden waarom hij het programma maakt en het potentiële effect op lange termijn van het programma”.

Straight, die in 2010 werd geridderd door de koning van Noorwegen, beperkt zijn betrokkenheid bij de regionale ontwikkeling van Armenië niet tot de videorapportages. Homeland Handicrafts is bijvoorbeeld een vrijwilligersorganisatie die gericht is op het voorzien in een duurzaam inkomen voor handwerkslieden in Armenië.

Er worden met name online tools gebruikt. Voor de promotie van het initiatief worden een blog en Facebook- en Pinterest-pagina's gebruikt. Timothy Straight is ook te volgen op Twitter via @timothystraight.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.