Wereldwijde demonstraties tegen de Syrische dictator

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de protesten in Syrië in 2011.

Toen de Syriërs in maart 2011 de straat op gingen [en – alle links] om vrijheid en gerechtigheid te eisen, had niemand kunnen denken dat het regime een jaar later duizenden mensen zou hebben gedood en talloze anderen zou hebben gemarteld en gearresteerd. De stad Homs wordt sinds begin februari belegerd en de hele bevolking is het slachtoffer van een ongekend wreed optreden van het leger, dat elke dag aan 100 mensen het leven kost. Terwijl de internationale politiek het niet eens kan worden over de noodzaak om druk uit te oefenen op het regime van Assad, groeit de solidariteit onder burgers over de hele wereld, en de solidariteit zal alleen nog maar toenemen nu het binnenkort precies een jaar geleden is dat de Syrische revolutie begon.

Een initiatief genaamd Global March for Syria heeft tot doel om mensen over de hele wereld de straat op te laten gaan op 15, 16 en 17 maart om hun steun te betuigen aan de strijd van het Syrische volk. Het idee achter de campagne wordt uitgelegd in een video getiteld “Against a dictator” die op veel online platforms wordt gedeeld:

Er zijn al in 16 steden demonstraties tegen Syrië gepland en de lijst wordt elke dag langer. Activisten hebben een Facebook-event opgezet met informatie over de verschillende demonstraties, waarin ze burgers over de hele wereld aanmoedigen om Syrië te steunen in de strijd tegen onderdrukking:

Een jaar geleden begon de Syrische revolutie. Een jaar van geweld tegen vreedzame demonstranten en onschuldige kinderen. Een jaar van bloedvergieten. En een jaar van moedige weerstand tegen het grote kwaad, maar het Syrische volk heeft gezworen dat het doorgaat tot het regime is gevallen, tot het zijn vrijheid en waardigheid terug heeft. Laten we van 15 t/m 17 maart 2012 onze steun betuigen aan Syrië, tegen de onderdrukking, en een moment stilstaan bij de duizenden burgers die sinds 15 maart 2011 hun leven hebben gegeven.

Dit zijn de demonstraties die tot nu toe zijn gepland:

Canada: Toronto, Ottawa, Calgary, Montreal
Duitsland: München
Frankrijk: Seine, Parijs, Parijs
Nieuw-Zeeland: Auckland
Noorwegen: Bergen
Verenigd Koninkrijk: London
Verenigde Staten: Washington DC, Chicago, San Francisco
Zwitserland: Genève, Zürich

Staat jouw demonstratie er niet bij? Voeg ‘m toe aan het Facebook-event en in een reactie op dit artikel.

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de protesten in Syrië in 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.