Republiek Congo: Explosies in munitiedepot leiden tot paniek in Brazzaville

Op zondag 4 maart 2012 om 8 uur ‘s ochtends plaatselijke tijd vloog in de wijk Mpida in Brazzaville, vlakbij het presidentieel paleis, een munitiedepot in brand. Dit leidde tot ten minste vier explosies. In de directe omgeving stortten huizen in en er ontstond paniek in de stad.

De minister van Defensie kwam op de nationale televisie met een verklaring [ln/fr]:

C'est juste un incident provoqué par l'incendie du dépôt de nos munitions. C'est pourquoi il y a eu des détonations. Certaines maisons ont été touchées par des éclats, leurs tôles envolées et des vitres brisées. C'est l'incendie du régiment blindé, lieu où nous conservons nos munitions, qui est à la base de tous ces dégâts. Pendant que je vous parle ici, nos experts se sont déployés sur le terrain pour éteindre le feu. Nous prendrons des mesures pour que les incidents de ce genre ne surviennent plus dans l'avenir. Nous présentons nos excuses aux hommes et aux femmes, à tous les frères et soeurs, pour ce trouble à la paix : des gens étaient paniqués, allant de gauche à droite. Nous vous prions de regagner vos domiciles car l'incident est maîtrisé. Nous vous rassurons qu'il ne s'agit pas d'une mutinerie, encore moins d'un coup d'Etat. Il s'agit juste d'un malheureux incident que nous regrettons. Nous avons appris aussi qu'il y a des blessés – ils ne sont pas nombreux – dus à ces éclats. Nous le regrettons.

Het is slechts een incident veroorzaakt door brand in ons munitiedepot. Hierdoor zijn er explosies ontstaan. Een aantal huizen is door de explosies beschadigd, de daken zijn eraf geblazen en de ruiten zijn gesprongen. Al deze schade is veroorzaakt door de brand in de gepantserde opslagplaats, waar onze munitie is opgeslagen. Onze deskundigen zijn op dit moment ter plekke bezig om het vuur te blussen. We zullen maatregelen nemen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen. Wij bieden onze verontschuldigingen aan aan alle mannen en vrouwen, broeders en zusters, voor deze verstoring van de orde: mensen waren in paniek. Gaat u alstublieft terug naar huis, de situatie is onder controle. Wij verzekeren u dat dit geen opstand is en al helemaal geen coup. Het is gewoon een ongelukkig incident dat ons heel erg spijt. We hebben ook gehoord dat er slachtoffers zijn gevallen – maar niet veel – als gevolg van deze explosies. Het spijt ons heel erg.

Het precieze aantal slachtoffers is op dit moment nog niet bekend, maar volgens verschillende bronnen zouden er honderden doden en duizenden gewonden zijn gevallen. De regering maakte aanvankelijk melding van vier doden [en] en tientallen gewonden, een veel te lage schatting volgens Fortuné Ndombé, een Congolese journalist in Brazzaville. De auteur van dit artikel nam telefonisch contact op met Ndombé en hij beschreef de situatie op dat moment [fr]:

Je suis actuellement au CHU de Brazzaville. C'est une catastrophe on n'a jamais vu ça. Il y a encore des feux, beaucoup de maisons sont effondrées, c'est un vrai désastre. on n'arrive pas à expliquer ce qui s'est passé. (…) La situation pas encore maitrisée. Le gouvernment laissait croire qu'il n y a pas de morts, mais il ya plusieurs morts. Les hopitaux submergés. Je déplore que presque toutes les pharmacies soient fermées. Il faudrait les réquisitionner pour que les malades recoivent des médicaments. C'est peut-être demain que nous en saurons un peu plus. Si quelqu'un vous dit que la situation est maitrisée, ce sont des mensonges.

Ik bevind me momenteel in het academisch ziekenhuis van Brazzaville. Een ramp van deze omvang hebben we nog nooit meegemaakt. Er woeden nog steeds branden, veel huizen zijn ingestort, het is echt een ramp. We weten niet wat er is gebeurd. (…) De situatie is nog niet onder controle. De regering deed het voorkomen alsof er geen doden waren gevallen, maar er zijn verschillende dodelijke slachtoffers. De ziekenhuizen kunnen het aantal slachtoffers niet aan. Helaas zijn vrijwel alle apotheken gesloten. Ze zouden moeten worden gedwongen om open te gaan zodat patiënten medicijnen kunnen krijgen. Waarschijnlijk weten we morgen pas meer. Als je van iemand hoort dat de situatie onder controle is, dan is dat een leugen.

Twitter-gebruiker @BaaRbieCaRteR [fr] is het hiermee eens. Ze schrijft:

@BaaRbieCaRteR:  4 morts 24 blessés !! Vous vous foutez de la gueule de qui ????! Ya plus de 300 morts ! On se croirait en Irak

4 doden 24 gewonden! Laat je niks wijsmaken! Er zijn meer dan 300 doden! Het lijkt hier Irak wel

Ze publiceerde de volgende foto, die vlak na de tweede explosie zou zijn gemaakt:

De tweede explosie in Brazzaville, foto van BaaRbieCaRteR op Twitter

De tweede explosie in Brazzaville, foto van BaaRbieCaRteR op Twitter

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.