Senegal: Een week vol gevaren

[Opmerking: Dit artikel is door onze auteur in Senegal geschreven vóór de dramatische gebeurtenissen van 31 januari 2012. Hierover zal in een volgend artikel worden geschreven.]

Op 31 januari 2012 gaat in Senegal de oppositie de straat op om te demonstreren tegen een derde termijn van de zittende president Wade. Op 27 januari keurde de Constitutionele Raad van Senegal de definitieve kandidatenlijst voor de presidentsverkiezingen van 26 februari goed.

De vijf leden van de Raad hebben de nominatie geaccepteerd van Abdoulaye Wade, die voor een derde termijn gaat, iets wat door veel Senegalese stemmers als ongrondwettig wordt gezien. De Raad weigerde bovendien de zanger Youssou N'Dour als kandidaat, omdat hij onvoldoende handtekeningen voor zijn kandidaatschap zou hebben verzameld.

Sinds deze beslissingen op 27 januari bekend werden gemaakt, zijn demonstranten de straat op gegaan en hebben ze soms gewelddadig uiting gegeven aan hun woede. Zaterdagavond werd een politieagent door de menigte gelyncht. Een video van dit incident is via internet verspreid:

Op 30 januari werden twee burgers doodgeschoten tijdens demonstraties in de noordelijke stad Podor. In het hele land en ook online is de situatie gespannen.

Onheilspellend

Dit voorspelt weinig goeds voor de grote demonstratie van 31 januari. Hoewel verschillende leden van de oppositiebeweging, de Movement June 23 (M23), tot vreedzame en geweldloze demonstraties hebben opgeroepen, geven de buitensporige gebeurtenissen volgens de online discussies aanleiding tot ernstige bezorgdheid.

Demonstranten, gepubliceerd door @AnonymousAG op Twitter

Demonstranten, gepubliceerd door @AnonymousAG op Twitter

De website van de M23 ging zelfs zover dat deze zich richtte op mensen rond Wade, met name Farba Senghor, een consultant die een goede bekende is van Wade. Op de Facebook-pagina van de beweging werd zelfs een oproep geplaatst [fr – alle links] om het adres van Senghor te publiceren, waarschijnlijk om represaillemaatregelen te nemen:

Si vous connaissez les adresses des residences de personnes suivantes, veuillez les communiquer: “Farba Senghor”, “Serigne Mbacke Ndiaye”, “Cheick Tidiane Diakhaté”, “Cheick Tidiane Sy”, “Ousmane Ngom” … nous allons diffuser leur adresse massivement sur google map pour que le Jour-J, les cibles seront identifiees avec precision.

Neem contact met ons op als je de adressen weet van de volgende personen: “Farba Senghor”, “Ndiaye Serigne Mbacke”, “Cheick Tidiane Diakhate”, “Cheick Tidiane Sy”, “Ousmane Ngom” … we zullen hun adressen op een Google map zetten voor D-Day, de doelen zullen nauwkeurig worden gedefinieerd.

Sommige mensen gebruikten zelfs Google Maps om zijn woning te aan te geven:

Geolocatie op Facebook

Geolocatie op Facebook

Abdoulaye Wade probeert in de media en op zijn Facebook-pagina de vrede te bewaren:

Chers internautes.

En tant que juriste, avocat et enseignant du droit, je dois être le premier à respecter la loi. Je suis non seulement un démocrate, mais aussi très épris de paix.Il y a eu des manifestations violentes, les guides religieux ont appelé à la paix et au respect de la loi, je serai le premier à suivre leurs recommandations la campagne va bientôt ouvrir et il ne voit pas ,Chacun aura l’occasion de se compter librement à travers les bureaux de vote où tout le monde sera représenté. Celui qui aura la majorité sera élu. C’est la meilleure manière de préserver la paix ,Le pays est en train de changer, il est différent du temps de Senghor, d’Abdou Diouf et même pour moi, ce n’est pas le même depuis 2000. Le pays est dans une nouvelle dimension, il va connaître beaucoup de changements sous peu de temps, et c’est ce que certains ne veulent pas admettre .
Je vous souhaite une nuit paisible dans vos foyers..

Beste netizens,

Als jurist, advocaat en docent recht ben ik de eerste die zich aan de wet moet houden. Ik ben niet alleen een Democraat, maar ook een vreedzaam man. Er zijn gewelddadige demonstraties geweest, religieuze leiders hebben opgeroepen tot vreedzaamheid en respect voor de wet, en ik ben de eerste die hun oproep steunt. De verkiezingscampagne begint binnenkort. Iedereen krijgt de gelegenheid om in vrijheid voor zijn mening uit te komen in de stemlokalen, waar iedereen zal worden vertegenwoordigd. Wie de meerderheid van de stemmen krijgt, wordt gekozen. Dit is de beste manier om de vrede te bewaren. Het land verandert, het is niet meer hetzelfde als in de tijd van Senghor en Abdou Diouf, zelfs in mijn geval is het niet hetzelfde als in 2000. Het land bevindt zich in een nieuwe dimensie, het zal in korte tijd veel veranderingen ondergaan, en dat is wat sommige mensen niet willen toegeven.
Ik wens u een vreedzame avond in uw eigen huis.

Gewonde tijdens de demonstraties, foto van Twitter-gebruiker @Boombasticplo

Gewonde tijdens de demonstraties, foto van Twitter-gebruiker @Boombasticplo

De aanhangers van Wade slaan echter een meer haatdragende toon aan:

Sènègalaises, Sènègalais, pour prèserver le Sènègal du chaos que thèorise le M23 et ses manipulateurs tapis dans l'ombre des homosexuels amèricains et francais, soyons prets à dèfendre la Rèpublique contre l'axe du mal, par tous les moyens lègaux.
Barrons la route aux ennemis de la paix, en boycottant le M23 et ses activitès antidèmocratique et anticonstitutionnelles.
Faites passer SVP…

Senegalezen, om Senegal te beschermen tegen de chaos die wordt voorgesteld door de M23 en hun manipulatoren die zich verschuilen in de schaduw van Amerikaanse en Franse homoseksuelen, moeten jullie bereid zijn om de Republiek te verdedigen tegen de as van het kwaad, met alle wettelijke middelen.
Laten we de weg voor de vijanden van vrede blokkeren door de M23 en hun antidemocratische en onwettige activiteiten te boycotten.
Zegt het voort …
Demonstrant gooit een steen, foto van Twitter-gebruiker @theBoyA

Demonstrant gooit een steen, foto van Twitter-gebruiker @theBoyA

31 januari zal een zeer gespannen dag zijn, op internet zijn er al verhitte discussies:

Au lieu d'envoyer les Forces Spéciales pour régler son problème en Casamance, Wade les met en état d'alerte pour mâter la population… ces gens sont des tueurs professionnels, entraines par des commandos israéliens. Si nous en repérons un qui tue un seul sénégalais, nous nous en prendrons directement à la sécurité de sa famille … un point un trait… tous les moyens son bons de la mise à feu de sa maison a l’empoisonnement au cyanure de ses enfants… à bon entendeur.

In plaats van speciale troepen naar Casamance te sturen om het probleem op te lossen, houdt Wade ze achter de hand om het volk te onderdrukken… deze mensen zijn professionele moordenaars, onder leiding van Israëlische commando's. Als we ook maar één persoon identificeren die ook maar één Senegalees doodt, zal er direct wraak worden genomen op zijn familie … met alle nodige middelen, van het in brand steken van zijn huis tot het vergiftigen van zijn kinderen met cyanide … zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.