Armenië: Activisten bezetten park in Jerevan

Deze post maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over #Occupy Wereldwijd.

De hoeveelheid groene ruimte in Armenië blijft in alarmerend tempo afnemen, maar tegelijkertijd is in de afgelopen jaren ook een kleine maar toegewijde groep milieuactivisten ontstaan. De groep heeft nu de strijd verplaatst naar de hoofdstad Jerevan, nadat ze eerder elders in het land campagnes hadden opgezet voor het bedreigde Teghutbos, de vernieling van de Trchkanwaterval hadden weten te stoppen en ambtenaren geconfronteerd hadden met de verkoop van land [en] aan kopermijnbouwbedrijven.

Nadat de gemeente toestemming had gegeven voor het bouwen van winkels in Mashtotspark, een van de laatst overgebleven groene ruimtes in de stad, houden de activisten al bijna twee weken hun eigen “Occupy”-beweging gaande, de beweging die vorig jaar zoveel publiciteit kreeg toen zij zich verspreidde over 95 steden in 92 landen [en]. Toen ze vorige week van de bouwplaats verwijderd werden, braken ruim honderd milieuactivisten door een politiecordon om te eisen dat het besluit om in een openbaar park te bouwen, teruggedraaid zou worden.

Bij temperaturen rond het vriespunt bleven de betogers tot zonsondergang, terwijl sommigen zoals @asenqte [en] foto's vanaf de lokatie twitterden.

Activists in Yerevan Park. Image posted by @asenqte

Activisten in park in Jerevan. Foto geplaatst door @asenqte

De hashtag #OccupyMashtotsPark (#BezetMashtotsPark) werd voor de actie van maandagavond op Twitter verspreid en gebruikt door Armeense nieuwsdiensten, individuele journalisten, bloggers en activisten [hy].

@vtaang: ով ա գալիս գնանք Մաշտոցի այգի? հիմի, դուրս եմ գալիս տանից… #OccupyMashtotsPark

@vtaang: Wie gaat er naar Mashtotspark? Ik ga nu van huis… #OccupyMashtotsPark

@vtaang: ես գնացի, ժող. ջան միացեք, էս քաղաքը առանց են էլ լրիվ կանաչազրկվել է, իրոքից ինչ կմտածեն ու ինչ կշնչեն ապագա սերունդները OccupyMashtotsPark

@vtaang:Ik ben op weg. Beste mensen, verenig je, er is geen groen meer over in deze stad; wat zullen toekomstige generaties denken en inademen. #OccupyMashtotsPark

Er verschenen ook livestreams online [en]:

@Kornelij: De burgemeester van #Jerevan live http://www.livestream.com/savemashtotspark #OccupyMashtotsPark

@Kornelij: Nog een kanaal vanaf #Mashtots bambuser.com/v/2383669 #OccupyMashtotsPark

Er werden video's geplaatst door burgerjournalisten waaronder één van Epress die studenten van de Taalkundige Staatsuniversiteit in Jerevan toonde die samen met de betogers leuzen scandeerden en borden droegen [hy]:

Een andere video, geplaatst door milieupersbureau EcoLur, toont populaire artiesten en musici die hun steun geven aan de activisten en het besluit van de stad om de winkels te bouwen veroordelen [hy]:

Cartoontekenaar Vrej Kassouny, die al eerder werk gemaakt had over de strijd om het milieu in het kleine land in de zuidelijke Kaukasus, plaatste op zijn Facebookfanpagina [en] een video van zijn tekening Groene Mashtots (zie hieronder). Het toont het standbeeld van de ontwerper van het Armeense alfabet Mesrop Mashtots, naar wie het park genoemd is, dat midden tussen de boetieks met dure merken staat.

PanARMENIAN.Net / Vrej Kassouny

PanARMENIAN.Net / Vrej Kassouny

Een deel van de protestbeweging was in gang gebracht door de Facebookgroep [hy] “Մե՛նք ենք այս քաղաքի տերը” (“Wij zijn de eigenaren van deze stad”), die meer dan 4000 leden telt en actie voert voor de bescherming van de groene ruimte. Activisten plaatsen hun ideeën en delen video's, foto's en links naar nieuws over de bezetting.

Een van de foto's in de groep van groepslid Hovhannes Sargsyan laat tientallen demonstranten zien die de bouwplaats betreden:

Sommigen, zoals Facebookgebruiker Arpine Zargaryan, gebruiken de groep ook als een forum om een verklaring te plaatsen over het doel van de strijd, die volgens haar strikt milieugericht is en niet politiek, en verzoeken om deze verklaring op de sociale netwerken te verspreiden [hy]:

բոլոր այն մարդիկ, ովքեր թյուր, և պայքարի բուն թեմային կապ չունեցող լուրեր են տարածում, թող ԱՍՏՎԱԾԱՎԱԽ լինեն ու լռեն!!!

Laat iedereen die informatie verspreidt die niets met het eigenlijke thema van deze strijd te maken heeft, God vrezen en zijn mond houden!!!

ՄԵԿԸՆԴՄԻՇՏ ՀԻՇԵՔ!!! ՄԱՇՏՈՑԻ ԱՅԳՈՒ պայքարը բնության, շնչող բայց անլեզու ծառերի, կանաչ Երևանի, մաքուր քաղաքի և ԲԱՐՈՅԱԿԱՆ ԲՆԱՊԱՀՊԱՆՆԵՐԻ պայքար է ձեր ու ձեր զավակների համար

VERGEET DIT NOOIT!!! De strijd om Mashtotspark gaat over natuur, levende bomen die geen stem hebben, groen Jerevan, een schone stad en is een strijd van ethische milieuactivisten voor jou en jouw kinderen.

De uitgesproken milieuactiviste Mariam Sukhudyan [en] plaatste in de groep ook een steunbetuiging van Norick Markosian, een Armeniër uit de Diaspora in het buitenland:

AAN DE DAPPERE ACTIVISTEN EN BURGERS VAN ARMENIË:

Aangezien ik een Diaspora-Armeniër ben, kan ik niet fysiek aanwezig zijn bij de protesten die al een tijdje in Mashtotspark aan de gang zijn. Geloof me als ik zeg dat mijn gedachten bij ieder van jullie zijn vanaf het moment dat ik wakker word tot ik ga slapen. Ik zie onophoudelijk jullie afzonderlijke gezichten voor mijn ogen. Het is mijn grootste wens om de … mogelijkheid te hebben om ieder van jullie te ontmoeten, jullie handen te schudden en je de stevigste omhelzing te geven. Met jullie volhardende protest en ijzeren wil tonen jullie dat nog niet alle hoop verloren is. Jullie bewijzen dat er nog steeds mensen zijn die de menselijke kant van hun karakter nog niet verloren hebben, hoewel ons land geleid wordt door een zootje op geld beluste gangsters. Jullie bewijzen dat er mensen zijn die geven om het land dat aan ons toebehoort en niet aan hen. Ik hoop dat jullie aanhoudende strijd het begin is van het einde van deze donkere dagen uit onze geschiedenis. JULLIE GENERATIE IS ONZE HOOP, JULLIE ZIJN ONS MORGEN. BLIJF DOORZETTEN, DE OVERWINNING IS AAN ONS.

Velen geloven dat de bouw van de winkels illegaal is en deze wordt in verband gebracht met de oligarchen en andere zakenlieden met regeringsconnecties, een probleem dat de Armeense president Serzh Sargsyan vorig jaar beloofde aan te pakken. Volgens sommige media bijvoorbeeld, zouden de boetieks die in het park gebouwd worden eigendom zijn van de broer van Gagik Beglaryan, de voormalige burgemeester van Jerevan. Volgens andere berichten zouden delen van het park het eigendom zijn van de Minister van Gezondheidszorg van Armenië Harutyun Kushkyan en van Migran Poghosyan, Hoofd van de Dienst voor Wetshandhaving.

Als antwoord op de publieke verontwaardiging gaf de burgemeester van Jerevan Taron Margaryan een verklaring uit waarin hij de betrokkenheid van het publiek toejuichte en stelde dat de bouwwerkzaamheden een tijdelijke oplossing waren voor die winkeleigenaren wiens zaken verwijderd waren van de Abovyanstraat in het centrum van Jerevan. Desondanks werden de bouwactiviteiten op 20 februari ‘s avonds hervat en ze gingen door tot vroeg in de morgen om ervoor te zorgen dat de demonstranten de bouwvakkers niet zouden verstoren [en]:

@unzippedblog: Volgens Facebook is de bouw in het park in #Jerevan ‘s nachts opnieuw begonnen onder politietoezicht zonder activisten in de buurt #OccupyMashtotsPark #Armenië

CivilNet TV, de online zender van de Civilitasstichting in Jerevan, maakte dit nieuwsverslag [hy]:

Volgens het Facebookevenement Մաշտոցի այգի, օր 12-րդ (Mashtotspark, dag 12) [hy] hebben de demonstranten bezworen dat ze de druk op de bouwplaats zullen houden met een vol programma van onder andere een gitaarconcert en een ontmoeting met etnograaf Aghasi Tadevosyan. De politie heeft ook aangeboden een ronde-tafelgesprek te houden met burgerlijke groeperingen om de “juridische gronden voor het politie-optreden” in het park te bespreken.

Deze post maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over #Occupy Wereldwijd.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.