Arabische wereld: Jaaroverzicht in foto's, geselecteerd door onze auteurs

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving:

Sinds Mohamed Bouazizi, een jonge Tunesische fruitverkoper, zichzelf in december 2010 in brand stak in het stadje Sidi Bouzid is de Arabische wereld overspoeld door een golf van ongekende volksdemonstraties. In de regio hebben unieke gebeurtenissen plaatsgevonden waarvan niemand ooit had kunnen denken dat ze in één mensenleven, laat staan in één jaar, zouden kunnen plaatsvinden.

Drie Arabische dictators zijn ten val gebracht, enkele anderen zijn gedwongen om hervormingen door te voeren en in andere landen zijn de confrontaties pijnlijk en bloedig.

Hoe dan ook, 2011 zal in de geschiedenis van de Arabische wereld waarschijnlijk altijd te boek blijven staan als het jaar waarin mensen in opstand kwamen tegen hun onderdrukkende regimes.

Nu we afscheid nemen van 2011 en vooruitkijken naar 2012 hebben we onze auteurs gevraagd de foto te kiezen die volgens hen symbool staat voor de gebeurtenissen in hun land het afgelopen jaar. Bekijk hier hun selectie.

Tunesië

Foto van Talel Nacer, gebruikt met toestemming

Foto van Talel Nacer, gebruikt met toestemming

Op 14 januari 2011 verzamelden duizenden demonstranten zich bij het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Tunis, waar ze het einde van het regime van dictator Zeine El Abidine Ben Ali eisten. Later diezelfde dag vluchtte Ben Ali naar Saudi-Arabië.

Afef Abroughi

Syrië

Auteur onbekend

Auteur onbekend

Een krachtige boodschap vanuit “de belegerde stad Kafar Nabel”, Syrië.

Leila Nachawati

Libanon

Foto

Foto van KrikOrion, gebruikt met toestemming

Hoewel er in 2011 geen revolutie heeft plaatsgevonden in Libanon, waren de gevolgen van de ontwikkelingen en de opschudding in de regio duidelijk te voelen in het Land van de Ceders. Voor de Libanezen zijn het echter de hoge kosten van levensonderhoud waar ze het meeste onder gebukt gaan. Na elke loonsverhoging van de regering, en nog voordat het plan is goedgekeurd in het parlement, schieten de prijzen omhoog.

Thalia Rahme

Palestina

Foto van Jillian C. York, gebruikt onder een CC-licentie (CC BY-NC-SA 2.0)

Foto van Jillian C. York, gebruikt onder een CC-licentie (CC BY-NC-SA 2.0)

Palestina: “Samen op weg naar vrijheid”

Jillian C. York

Jemen

Copyright Shohdi Al-Sofi, gebruikt met toestemming

Copyright Shohdi Al-Sofi, gebruikt met toestemming

De aanhoudende vreedzame demonstraties in Jemen getuigden van de vastberadenheid en de veerkracht van de Jemenieten, en bewezen uiteindelijk, zoals op het billboard staat, dat “de overwinning van het volk is”.

Noon Arabia

Bahrein

Foto op Twitter geplaatst door @almakna

Foto op Twitter geplaatst door @almakna

Op deze foto, door @almakna op Twitter geplaatst, is het aantal gebieden te zien waar de Bahreinse autoriteiten in één nacht traangas zouden hebben gebruikt. Op die dag werd ik zelf verstikt door traangas, met als gevolg dat ik de rest van de nacht en de volgende dag ziek was en de Twitter-berichten en klachten van Twitter-gebruikers uit het hele land op de voet volgde.

Amira Al Hussaini

Foto op Twitter geplaatst door @SanabisVoice

Foto op Twitter geplaatst door @SanabisVoice

Op deze foto van de Sanabis Voice zijn de lege traangasgranaten te zien die op één dag binnen een klein gebied werden verzameld. Dit soort foto's zijn overal op internet te vinden, door netizens geüpload op sociale media, en ze getuigen van hetzelfde verhaal dat zich de afgelopen 11 maanden steeds opnieuw afspeelt – een verhaal waar in de rest van de wereld weinig aandacht aan wordt besteed.

Amira Al Hussaini

Egypte

Foto van rouelshimi, gebruikt onder een CC-licentie (CC BY-NC-SA 2.0)

Foto van rouelshimi, gebruikt onder een CC-licentie (CC BY-NC-SA 2.0)

Op 25 januari trekt de eerst golf demonstranten naar het Tahrir-plein. Het is de vooravond van de revolutie.

Tarek Amr

Marokko

Copyright Amine Hachimoto, gebruikt met toestemming

Copyright Amine Hachimoto, gebruikt met toestemming

Het meisje dat opkijkt naar deze Marokkaanse Superman bij het parlementsgebouw lijkt zich af te vragen of hij kan vliegen. Misschien is het een ultranationalist die iets duidelijk wil maken? Of is het een aanhanger van de hervormingsgezinde 20 februari-groep? Het doet er eigenlijk niet toe. Want deze geweldige foto van Amine Hachimoto staat voor een nieuwe realiteit in Marokko: 2011 is het jaar waarin de straat het theater van vreedzame politieke expressie is geworden. Iets wat waarschijnlijk de komende jaren zo zal blijven.

Hisham Almiraat

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving:

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.