Thailand: overstromingen

In de ergste overstromingen [Engels – alle links] die Thailand in de afgelopen vijftig jaar heeft gezien, is het dodencijfer boven de 500 uitgekomen. De regering zegt dat 25 provincies nog altijd last hebben van de overstromingen. Meer dan een miljoen gezinnen zijn getroffen en de overstromingen hebben schade aangericht aan meer dan 1,8 miljoen hectare landbouwgrond.

De gouverneur van Bangkok liet weten dat 470 plaatsen in de stad getroffen zijn door het stijgende water en dat er in veel districten evacuaties zijn afgekondigd. Hieronder zie je een kaart van de overstroomde delen van Bangkok:

Suthichai Yoon schrijft over de gevolgen die de overstroming heeft voor Boeddhistische tempels en monniken:

Boeddhistische monniken zijn op dit moment druk bezig met pogingen het water tegen te houden. Een paar duizend tempels staan onder water en monniken in afgelegen gebieden hebben te lijden van een voedseltekort, omdat de inwoners hun dagelijkse aalmoesrondes om eten aan de monniken te geven niet kunnen doen nu de overstromingen zoveel provincies teisteren.

The Thailand Life plaatste een aantal foto's van de overstromingen:

Ik besloot vanmiddag mijn fototoestel mee te nemen en te gaan kijken hoeveel zorgen wij ons hier in Sutthisan moeten maken. Het water lijkt op de hoofdweg onder controle te zijn en het lijkt op dit moment niet sterk genoeg te stromen om verder de stad in te komen. Toch kun je zien dat sommige smalle zijwegen helemaal onder water staan.

Uit het blog van The Thailand Life

Ladprao 64 meldt dat er nog niet veel is veranderd in de overstroomde gebieden:

Zoals wij het zien, is er vandaag niet veel veranderd. De getroffen gebieden zijn nog steeds getroffen, hoewel het gebied iets groter lijkt te zijn geworden. Het water langs de Ladprao-weg lijkt zich niet verder te bewegen, maar zoals ik al eerder zei wordt er gezegd dat de waterverplaatsing nu ondergronds plaatsvindt.

In provincies die wat noordelijker liggen, zoals Pathum Thani, schijnt het water nu iets te zakken en volgens de berichten zou het leven daar binnen tien dagen weer normaal kunnen worden, hoewel dat cijfer een beetje nattevingerwerk lijkt. Zoals altijd zullen we wel zien hoe het afloopt

In de video hieronder zie je bromfietsen en motorfietsen die door het water rijden:

Twitter-gebruiker @ThanongK heeft kritiek op de hulp die de regering biedt:

@ThanongK: Alleen rijke mensen die toegang tot het internet hebben, krijgen informatie over de overstromingen. Gewonen mensen weten niet wat er aan de hand is.

@ThanongK: De regering geeft geen prioriteit aan de gebieden die beschermd moeten worden tegen de overstromingen. De regering richt zich op het helpen van bedrijven in plaats van op het helpen van mensen.

@ThanongK: Het wordt duidelijk dat de regering slordig is met haar hulpoperaties. Ze evacueren mensen naar gebieden waar het water uiteindelijk ook zal komen.

Een blogger uit Brunei heeft een video gemaakt om op te roepen tot meer steun voor de slachtoffers van de overstromingen. Hieronder zie je een plaatje van een ‘judnak’-zak (judnak betekent zwaar werk) die is ontworpen om aandacht te besteden aan de hygiëne en afvalproblemen in evacuatiecentra:

Wat is een Judnakzak en wat is de rol van Facebook bij de productie van deze zak?

Het project ‘Jud-Nak-zak’ is maandag 17 oktober 2011 op Facebook begonnen door een kleine groep mensen die elkaar niet kenden. Op dinsdag vonden we een vriend die een fabriek heeft met biologisch afbreekbare materialen en hij kon de zakken voor ons maken. Donderdags hadden we Ploy en Ton van de faculteit voor Architectuur van de universiteit van Chulalongkorn om de afbeeldingen op de zak te ontwerpen. En nu, op vrijdag, zijn de eerste 20.000 zakken klaar. Het hele proces werd uitgevoerd door mensen die elkaar voor die tijd nauwelijks kenden, mensen die met geld en werk investeerden. Omdat de meeste mensen die het slachtoffer zijn geworden van de ergste overstromingen in vijftig jaar baat kunnen hebben bij het project zijn we van plan nog meer van deze zakken te maken en hopelijk kunnen we ze zo snel mogelijk uitdelen aan de mensen die ze nodig hebben.

De hashtag #thaiflood blijft een betrouwbaar middel om de toestand van de overstromingen in de gaten te houden:

@TAN_Network: de dienst Volksgezondheid waarschuwt voor het eten van ijs tijdens de overstromingen. Alle monsters van ijs en ijsdranken bleken besmet.

@MCOT_Eng: de helft van de taxi's in Bangkok ‘verdwijnt’. Als gevolg van de overstromingen rijden slechts 60.000 van de meer dan 100.000 taxi's gewoon. Veel tankstations zijn gesloten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.