Liberia: Van wie heeft Ellen Johnson Sirleaf gewonnen?

De algemene en presidentiële verkiezingen van 2011 in Liberia [en – alle links] zijn voorbij; ze gingen gepaard met vreugde, angst, spanningen en zelfs bloedvergieten. Maar de burgers van Liberia hebben er veel verhalen, emoties en herinneringen aan overgehouden. Ellen Johnson Sirleaf is donderdag opnieuw tot president gekozen in de tweede verkiezingsronde die werd geboycot door de oppositie.

“Maar van wie heeft ze nu eigenlijk gewonnen?” vraagt @Rwandankunda zich af:

@Evode7 Maar de media heeft klakkeloos overgenomen dat ze met 90% van de stemmen heeft gewonnen. Maar van wie heeft ze dan gewonnen? Met een opkomst van 30%? #Liberia

@Rwandankunda schrijft verder:

@geoffreyyork Kom op zeg, hoe kan iemand dat nou een overwinning noemen als de oppositie niet meedeed? Het is een zorgwekkende tendens in Afrika #Liberia

Veel stemmen, veel belangen, één natie. Foto van @liberiaelection.

Veel stemmen, veel belangen, één natie. Foto van @liberiaelection.

Als reactie op het nieuws dat de belangrijkste oppositieleider, Winston Tubman, juridische mogelijkheden onderzoekt om de herverkiezing van president Ellen Johnson Sirleaf ongeldig te laten verklaren, schrijft Moses Carter, een Liberiaanse burger:

Als het CDC [Congress for Democratic Change] gelijk heeft, dan kunnen ze dit alleen krijgen via de rechtbank. Ik vind dat dit gekibbel tussen alle partijen over wat wel en niet rechtsgeldig is moet ophouden en we vooruit moeten kijken in Liberia… Als je het hier mee eens bent, laat dan een reactie achter!!!

Mohamed Kamara vraagt zich af:

Waarom wordt de tweede verkiezingsronde in Liberia in media in de rest van de wereld omschreven als een “CONTROVERSIËLE VERKIEZING”?

@Kenyaeric schrijft over de boycot:

Het boycotten van de verkiezingen in #Liberia is een laffe Afrikaanse manier om politieke duels uit te vechten die alleen maar tot geweld leidt.

@sarankjones schrijft:

Sommige mensen lijden blijkbaar aan waanvoorstellingen. #Tubman #Liberia #Liberia2011

De blog New Dispensation publiceerde een verklaring van het Congress for Democratic Change:

Slachtoffer van geweld voorafgaand aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Libera. Foto van @liberiaelection.

Slachtoffer van geweld voorafgaand aan de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Libera. Foto van @liberiaelection.

Onze positie dat we de resultaten van de tweede verkiezingsronde niet erkennen is onveranderd; we erkennen de zogenaamde overwinning van president Sirleaf NIET vanwege de vele procedurele fouten die voorafgaand aan de tweede verkiezingsronde zijn gemaakt; onze partij zal binnenkort bijeenkomen om onze positie nogmaals te bespreken en als dit leidt tot een veranderde positie, dan zullen wij dit mededelen

Kate Cummings schrijft op haar blog over verslagen van de verkiezingen die op Ushahidi Liberia zijn verzameld:

De afgelopen week gaan de meeste verslagen die op Ushahidi Liberia zijn verzameld over hoe de gebeurtenissen rond de verkiezingsbijeenkomst van het CDC van maandag uitmondden in geweld, en over kleine incidenten tijdens de tweede verkiezingsronde en de dag erna. Voorbeelden van incidenten die werden gemeld: pogingen om stembussen te stelen, verwijderen van gepubliceerde resultaten bij stembureaus, gebruik van traangas door de politie toen een menigte weigerde om stembussen in te leveren, sluiting van drie grote radiostations wegens beschuldiging van haatzaaien, een brand in een radiostation die nog wordt onderzocht en de vrijlating op donderdag van 84 personen die tijdens de verkiezingsbijeenkomst waren gearresteerd.
Sinds woensdag verzamelt het team van Ushahidi Liberia vooral nieuws van de lokale media en van internationale waarnemers zoals het Carter Center en ECOWAS. We zullen deze tellingen van de stemmen blijven bijwerken tot de definitieve resultaten bekend worden gemaakt. Maar na het recente nieuws dat oppositieleider Winston Tubman de resultaten zal aanvechten en juridische stappen zal ondernemen om volgende maand nieuwe verkiezingen te houden, zullen we deze verzameling nieuws over de verkiezingen blijven aanvullen tot de allerlaatste stem is geteld.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.