Tunesië: Democratische test voor Tunesiërs op 23 oktober, verkiezingsdag

Deze post maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de Tunesische revolutie van 2011.

Het duurt nog maar een paar dagen en dan wordt de zogenoemde Arabische Lente, die leidde tot de val van drie autocratische regimes in Tunesië, Egypte en Libië, voor het eerst democratisch getest.

Aanstaande zondag (23 oktober 2011) gaan de Tunesiërs naar de stembus om een nationale grondwetgevende vergadering te kiezen, die verantwoordelijk wordt voor het schrijven van een nieuwe grondwet en een nieuwe interim-regering zal vormen.

Tunesië wacht al lang op deze verkiezingen, want ze werden eerder met drie maanden uitgesteld, om logistieke redenen. Nu het Noord-Afrikaanse land technisch klaar is voor wat iedereen hoopt dat vrije en eerlijke verkiezingen zullen zijn, wordt er gevreesd dat het aantal kiezers dat op de verkiezingsdag komt opdagen zal tegenvallen.

Voorbijganger kijkt naar verkiezingsposters in het centrum van Tunis in Tunesië. Foto van Jonathan Mitchell, copyright Demotix (12/10/11).

Voorbijganger kijkt naar verkiezingsposters in het centrum van Tunis in Tunesië. Foto van Jonathan Mitchell, copyright Demotix (12/10/11).

@Arabasta1 tweet [fr]:

Mon cauchemar pour le 23/10 : un faible taux de participation, ce jour là ça sera pas les partis qui perdront mais la Tunisie, ALLEZ VOTER!

Mijn nachtmerrie voor 23-10: een lage opkomst op die dag. Dan verliest Tunesië en niet de politieke partijen, GA STEMMEN

Nadia publiceerde een post op haar blog met de titel ”Votez” (Stem) [fr], om haar medeburgers aan te moedigen om hun stem uit te brengen.

Ze zegt:

Quelques jours seulement nous séparent d'une date historique. Rien n'est garanti quant aux résultats de cet évènement, attendu par certains depuis des décennies. Personne ne peut décemment prétendre savoir à coup sur combien de tunisiens iront voter, dans quelles conditions le vote se déroulera, quels partis et quelles personnalités indépendantes réussiront à convaincre et quel aspect aurait l'assemblée constituante suite au vote.

Tout ce que je peux dire aujourd'hui est que ceci est un rendez-vous que nous ne devons pas rater

Nog maar een paar dagen tot een historische dag. Niets is gegarandeerd als het gaat om de resultaten van deze gebeurtenissen, waar velen al tientallen jaren op wachten. Niemand kan doen alsof hij weet hoeveel Tunesiërs gaan stemmen, in welke omstandigheden de verkiezingen plaatsvinden en welke partijen en onafhankelijke figuren zullen kunnen overtuigen, en hoe de grondwetgevende vergadering er na de verkiezingen uit zal zien.

Het enige wat ik vandaag kan zeggen is dat dit een afspraak is die we niet mogen missen

Op 17 oktober publiceerde Bassem Bouguerra de volgende post [en] op zijn blog:

“Ik ben revolutionair en ik ga stemmen”
Vertel het aan iedereen, jong en oud
Vertel het aan iedereen, rijk en blut
“Ik ben revolutionair en ik ga stemmen”
Jullie hebben onze harten geraakt en onze zielen energie gegeven
Jullie hebben ons land bevrijd en ons trots gemaakt
Jullie zijn Tunesisch en jullie gaan stemmen.

Ook NGO's riepen Tunesiërs op om hun stem uit te brengen.

In de volgende YouTube-video, gedeeld door de organisatie Engagement Citoyen, zien we de bewoners van La Goulette (een voorstad van Tunis), die bij het wakker worden op 18 oktober er achter kwamen dat hun stad was gedecoreerd met een gigantisch portret van de voormalige Tunesische president Zine el-Abedine Ben Ali.

Woedend trokken de bewoners en voorbijgangers het portret naar beneden, waarna de boodschap “Pas op, de dictatuur kan terugkomen. Ga stemmen op 23 oktober” tevoorschijn kwam.

De in de hoofdstad Tunis wonende Amerikaanse blogger Erik Churchill geeft zijn eigen mening over de opkomst:

Ik vermoed dat een opkomst van minder dan 60 procent erg teleurstellend zou zijn voor het land. Bij minder dan 50 procent zouden er grote problemen kunnen ontstaan met de geldigheid van de verkiezingen. Aan de andere kant zou een opkomst van meer dan 70 procent, met een goede verdeling over leeftijd, geslacht en geografische locatie, het sterkste symbool tot nu toe zijn dat Tunesiërs opkomen voor hun rechten en hun regering ter verantwoording zullen roepen.

Intussen tikt de klok door voor de ongeveer 50 procent kiesgerechtigde Tunesiërs die nog niet hebben bepaald op wie ze gaan stemmen. Emna El Hammi schrijft [fr]:

Un sondage d’opinion réalisé en septembre par l’Institut de Sondage et de Traitement de l’Information Statistique (ISTIS) révélait que 72 % des Tunisiens avaient l’intention d’aller voter le 23 octobre mais que, parmi eux, seuls 34 % savaient pour qui ils voteraient et pour 47 % d’entre eux ce choix n’était pas définitif.

Volgens een opiniepeiling die in september is gepubliceerd door l'Institut de Sondage et de Traitement de l'Information Statistique (ISTIS) is 72% van de Tunesiërs van plan om op 23 oktober naar de stembus te gaan, maar daarvan weet slechts 34% op wie ze gaan stemmen. En 47% van die kiezers die het al weten, hebben hun keuze nog niet definitief gemaakt

Deze post maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de Tunesische revolutie van 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.