Global Voices Podcast 3: De reikwijdte van de Arabische opstanden

Global Voices Podcast HomepageSubscribe in iTunes

Hallo!

In deze aflevering van de Global Voices Podcast leer je meer over de reikwijdte van de Arabische opstanden, wat een digitale mentor doet en welke ideeën ten grondslag liggen aan een goede gedragscode.

Laten we eerst even terugkijken naar wat er eerder dit jaar gebeurde: er brak een revolutie uit in Tunesië en Egyptische demonstranten brachten de dictatuur ten val [en – alle links].

Geluiden uit Egypte

Een van onze auteurs, Maria Grabowski, was onlangs in Caïro om te peilen hoe de sfeer onder de mensen was een paar maanden na de opstand. Maria nam het aangrijpende verhaal op van een demonstrant in Egypte en ze bezocht een demonstratie bij de Syrische ambassade, waar mensen hun steun betuigden aan de demonstranten in Syrië.

Het is slechts één voorbeeld van hoe de protesten grenzen overschrijden. Maar hoever reiken de gevolgen van deze beweging? We hebben een Arabische Lente gehad, maar heeft er in de rest van het continent een Afrikaanse Lente plaatsgevonden?

Komt Afrika in opstand?

Ndesanjo Macha, onze redacteur voor Sub-Saharisch Afrika, komt oorspronkelijk uit Tanzania en woont tegenwoordig in Zambia. We praatten over of en hoe de protesten in Noord-Afrika tot protesten en oppositie in landen in Sub-Saharisch Afrika hebben geleid.

Hoewel het om andere onderwerpen gaat, lijkt de opstand in Noord-Afrika andere delen van het Afrikaanse continent te hebben geïnspireerd. Ik sprak met een van onze auteurs, Steve Sharra uit Malawi. Hoewel de gebeurtenissen in Malawi niet te vergelijken zijn met die in Noord-Afrika, hebben sommige gebeurtenissen een duidelijke link met de Arabische Lente.

In de podcast van deze maand gaan we in op communicatie in Afrika, en het is duidelijk dat het gebruik van digitale tools en online toegang toeneemt in Afrika, maar dat er nog veel werk te verzetten valt.

Maar er is ook goed nieuws!

Global Voices-mentoren

Tien ervaren Global Voices-bloggers en elf activisten werken virtueel samen aan een nieuw initiatief dat is ontwikkeld door Global Voices en Activista, het jongerennetwerk van de internationale ontwikkelingsorganisatie ActionAid.

Ik sprak met een van onze mentoren in Nigeria, Nwachukwu Ebunike, die samenwerkt met de jonge Nigeriaanse activist en blogger David Habba. Volgens Nwachukwu bestaat mentorschap uit meer dan alleen maar een goed voorbeeld geven en technische vaardigheden delen, het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de volgende generatie nog beter kan omgaan met online tools en om je persoonlijk te laten inspireren door jongere activisten.

Een gedragscode voor burgerjournalisten

Moeten burgerjournalisten, nu de burgerjournalistiek steeds meer invloed krijgt en zich steeds verder ontwikkelt, zich aan een gedragscode houden? Afef Abrougui, een Global Voices-auteur uit Tunesië, startte onlangs op onze interne mailinglijst een discussie over een gedragscode. Rezwan is onze redacteur voor Zuidoost-Azië en hij woont in Bangladesh. Hij vergeleek een aantal van de punten die Afef opperde met een gedragscode van een groep bloggers in Nepal.

Ik vroeg beiden om deel te nemen aan een discussie over online gedragscodes en of een dergelijke code mondiaal gezien nodig is, of überhaupt mogelijk is.

Bedankt voor het luisteren!

Tot zover deze aflevering van de Global Voices Podcast, maar we zijn er binnenkort weer met nieuwe onderwerpen. Opmerkingen of suggesties voor de volgende aflevering zijn welkom!

Credits muziek

In de podcast hoor je fantastische Creative Commons-muziek. Hieronder volgen een aantal links voor het geval je meer te weten wilt komen over de artiesten.

Met dank aan Orb Gettarr voor het sfeervolle Return of the Atlanteans Lemurian Candidate, Mark Cotton voor zijn Spiritualized Homage, Superbus feat. NS voor Fujjad! De meeste muziek is afkomstig van OpSound.Org, The Free Music Archive of direct van de artiest. Met dank aan alle geweldige commentatoren en clips die deze podcast tot een mooi geheel maken.

Thumbnail van demonstranten op het Tahrir-plein in Caïro, Egypte. Flickr: Jonathan Rashad (CC BY 2.0).

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.