Iran: Blogger vrijgelaten na hongerstaking van 25 dagen

Dr. Mehdi Khazali [fa], blogger, uitgever en de zoon van vooraanstaand conservatief geestelijke en voormalig lid van de Raad van Hoeders Ayatollah Khazali, is afgelopen zondag na een hongerstaking van 25 dagen op borgtocht vrijgelaten. De blogger heeft zich de afgelopen twee jaar uitgesproken tegen de Iraanse regering, en dit was de derde keer dat hij was gearresteerd. Verschillende Iraanse bloggers hebben gereageerd op zijn vrijlating en op zijn hongerstaking.

Mehdi Khazali

In zijn eerste blogpost [fa] na zijn vrijlating citeerde Khazali de gerespecteerde Imam Ja'far al-Sadiq [en]: “Iemand die gelooft is sterker dan oud ijzer en hij kan worden gedood, weer tot leven worden gewekt en weer worden gedood. Dit verandert allemaal niets aan zijn geloof.”

Basiji Sabz schrijft [fa] over de vrijlating van Khazali: “God zij geprezen. Laten we blijven hopen voor andere onschuldige gevangenen, vooral Mir Hussein Mousavi van de Groene Beweging.

Khorshid Neshan schrijft [fa]:

We weten niet waarom Mehdi Khazali is gearresteerd of onder welke voorwaarden zijn borgtocht is geaccepteerd. Zijn eerste artikel na zijn vrijlating was een hadith. Hij zou moeten weten dat als hij een religieuze strijd aangaat met het regime, hij de verliezer is. Ik zou willen dat hij zijn religieuze opvattingen en geloof voor zich hield.

Verschillende bloggers maakten zich zorgen over de gezondheid van Mehdi Khazali [en] tijdens zijn verblijf in de gevangenis en spraken op hun blog hun steun voor hem uit.

Sedaye Azadi schreef [fa]:

Mehdi Khazali heeft meer dan 20 dagen doorgebracht in de gevangenis van het regime en hij is in hongerstaking. Dat is het bewijs dat hij aan de kant van het volk staat. Maak je je druk over zijn hongerstaking? Maak je je druk over de leiders van de Groene Beweging, Mehid Karoubi en Mir Hussein Mousavi, die huisarrest hebben? Als je je hier niet druk over maakt, dan ben je je menselijkheid kwijt… Vraag je je af waarom je kinderen naar de gevangenis gaan vanwege een watergevecht [en]? Omdat er geen vrijheid is. Waarom is er geen vrijheid? Omdat jij er niet voor vecht.

MehrdadIrani schreef [fa] dat Mehdi Khazali was overgebracht naar sectie 350 van de Evin-gevangenis en dat zijn zoon zag hoe zijn vader in elkaar werd geslagen toen hij werd gearresteerd. Andere getuigen zeggen dat de blogger tijdens zijn arrestatie gewond raakte aan zijn nek.

Charkh o Falk riep andere bloggers op [fa] om Mehdi te steunen en niet te wachten tot hij zou overlijden. “Een actie van bloggers dwingt het regime misschien om de juiste voorwaarden te creëren zodat Mehdi zijn hongerstaking kan beëindigen”, schreef hij. Hij schreef verder dat Khazali was gevraagd om spullen op te halen die door de autoriteiten in beslag waren genomen, en dat hij vervolgens zonder redenen was gearresteerd.

Agahi ta Rahayi prijst [fa] het verzet van Mehdi Khazali en zegt dat dit laat zien dat hij een man is die zich aan zijn woord houdt:

Wat moet er verder nog gebeuren om ons wakker te schudden? Sommigen vragen zich af waarom Egypte is gelukt wat in Iran is mislukt [het omverwerpen van de regering] … Sommigen zeggen dat we moeten wachten, dat er binnenkort een nieuwe dag aanbreekt, maar op de Noordpool kan het 6 maanden duren voordat de ochtend aanbreekt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.