Syrië: Bloggers zetten zich in voor Anas Maarawi

Anas Maarawi [ar] is een Syrische blogger die pas geleden gevangen is genomen. Hij werd op vrijdag 1 juli opgepakt in de wijk waar hij woont, Kafarsouseh in Damascus, en sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Anas is een bekende blogger in en buiten Syrië. Naast zijn persoonlijke blog [ar], Anas Online, leidde hij een aantal tech-blogs en projecten. Een van de belangrijkste daarvan is Ardroid [ar], een van de eerste blogs in het Arabisch dat zich richt op Android OS van Google.


Zijn arrestatie leidde tot een campagne voor zijn vrijlating. Er werd een speciaal blog [ar] aangemaakt en een Facebook-pagina en een hashtag op Twitter, #FreeAnas [en, ar]. Veel Arabische tech-blogs deden mee aan de campagne, zijn eigen project Ardroid [ar] was een van de eerste:

ربما تساءل بعضكم عن سر غياب صديقنا أنس معراوي الذي اعتدنا على مقالاته اليومية المتميزة على صفحات أردرويد.. اعتقل أنس معراوي تعسفياً يوم الجمعة 1-7-2011 في كفرسوسة, دمشق. ولا نعلم عنه شيئا حتى الآن.
أنس المعراوي من خيرة الشباب السوريين وهو مدون ومطور ويب ومهتم بالبرمجيات مفتوحة المصدر ومؤسس موقع أردرويد.

Je vraagt je misschien af hoe het zit met de verdwijning van onze vriend Anas Maarawi, omdat we er aan gewend zijn geraakt dat hij dagelijks artikelen plaatst op dit blog. Anas werd op vrijdag 1-7-2011 gearresteerd in Kafarsouseh, Damascus. En we hebben sindsdien niets van hem gehoord.

Anas Maarawi is een van de goede voorbeelden van de jongere generatie Syriërs. Hij is blogger, webontwikkelaar en fan van open source. Bovendien is hij de oprichter van Ardroid.

De campagnevoerders circuleerden ook een video over Anas:

Tech-World, ook een Arabisch tech-blog, schreef over de arrestatie van Anas [ar]:

تعرفت على أنس المعراوي من خلال مدونة اردويد الرائعة والمتخصصه في مجال نظام الاندرويد ولقد حصل لي شرف لقائه في مؤتمر عرب نت الماضي وكان ولايزال من خيره شباب سوريا ، ولقد سأني خبر اعتقال الزميل أنس في سوريا منذ اسبوع تقريبا ، وكما عرفت أنس عن قرب كان بعيدا عن السياسة فأنس كان يكتب في أغلب تدويناته في مدونته الشخصية عن التقنية ومواضيع عامة ولا يكتب عن الامور السياسية الا الاشياء البسيطة لذلك اتمنى ان تقوم السلطات السورية بإطلاق سراح أنس فمثل أنس يستحق ان تفتخر سوريا به ولا تقوم بإيقافه
Ik heb Anas Maarawi leren kennen via zijn speciale Android-blog, Ardoroid. En ik had de eer hem op het laatste congres van ArabNet te ontmoeten. Hij was en is een van de fijnste Syriërs die ik ken. Ik was verbijsterd toen ik hoorde dat hij een week geleden is gearresteerd. Ik heb altijd geweten dat Anas zich verre hield van politiek en dat de meeste artikelen op zijn persoonlijke blog over technologie of algemene dingen gingen, en maar een paar eenvoudige dingen over politiek. Ik hoop dat de Syrische autoriteiten Anas snel weer vrijlaten. Mensen zoals hij, daar moeten we trots op zijn, die moeten niet gevangen worden gezet.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.