Tunesië: Demonstratie voor vrijlating van een regeringscriticus

In de hoofdstad Tunis gingen demonstranten gisteren de straat op om op te roepen tot de onmiddellijke vrijlating van Samir Feriani [en], die openlijk kritiek had geleverd op het ministerie van Binnenlandse Zaken. Feriani zit vast sinds 29 mei. Hij werd gearresteerd nadat hij twee brieven had gepubliceerd in het tijdschrift Al-Khabeer [Ar] (De Expert), waarin hij beweerde dat degenen met belangrijke posities binnen het ministerie van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk zijn voor de moord op demonstranten tijdens de revolutie en dat zeer vertrouwelijke documenten over de relatie tussen de voormalige president en de Israëlische Mossad met opzet waren vernietigd.

Feriani wordt beschuldigd van “het in gevaar brengen van de externe veiligheid van de staat”, “het vrijgeven en verspreiden van informatie die zeer waarschijnlijk schadelijk is voor de openbare orde” en het “zonder bewijs beschuldigen van een ambtenaar van het overtreden van de wet”. Zijn zaak is overgedragen aan een militaire rechtbank.

Foto van Facebook-pagina "Tous Uni avec Samir Feriani"

Op 9 juni bracht Human Rights Watch een verklaring [en] uit waarin de Tunesische overheid werd gevraagd Feriani onmiddellijk vrij te laten. “De Tunesische overheid moet de politieagent Samir Feriani vrijlaten uit militaire detentie, alle aanklachten laten vallen die alleen zijn gebaseerd op zijn klokkenluidersgedrag en alle andere aanklachten overdragen aan een civiele rechtbank”, zegt de organisatie.

Bij de demonstratie kwam het niet tot confrontaties met de veiligheidstroepen, hoewel de demonstratie zich dichtbij het ministerie van Binnenlandse Zaken afspeelde. In de volgende video zijn tientallen demonstranten te zien die over de Avenue Habib Bourguiba lopen. Ze houden foto's van Samir Feriani vast en roepen “Binnenlandse Zaken is een terreurministerie” en “het volk wil de val van Hbib Essid [de minister van Binnenlandse Zaken]”.

Ben Jebara (@benjebara) tweet:

Selon MFM, dans la manif pour la libération de Samir Feriani, on demande aussi la démission du MI.

Volgens MFM (Radio Mosaique FM) roepen demonstranten die oproepen tot de vrijlating van Samir Feriani ook op tot het ontslag van de minister van Binnenlandse Zaken

Kais Berrjab (@ostezedgar) voegt toe:

مسيرة سلمية تضامنا مع سمير الفرياني http://t.co/GmgAsJK #Tunis : manif pacifique en soutient au haut commissaire de police samir feriani

vreedzame demonstratie als steun voor de hoge politiecommissaris Samir Feriani

Foto van TunAnonymousNetwork

Op de Tunesische Facebook-pagina [en] van Anonymous werd een verklaring aan de Tunesische regering gepubliceerd.

Geachte leiders van de Tunesische regering,
geachte leiders van de Tunesische politie.

Hallo. Wij zijn anoniem. U kent ons.

Het is onder onze aandacht gekomen dat een van uw politiecommissarissen, Samir Feriani, is gearresteerd en wordt vastgehouden omdat hij van plan was de vernietiging van belangrijke geheime archieven over het regime van Ben Ali bekend te maken. Wij, Anonymous, zijn van mening dat de hele waarheid over het regime van Ben Ali bekend moet worden. Degenen die onder Ben Ali zijn gemarteld willen de waarheid weten. Hun families willen de waarheid weten. Hun vrienden, hun buren, hun collega's willen de waarheid weten. Het volk van Tunesië wil de waarheid weten over het regime van Ben Ali. Het is uw plicht om de archieven van de staat te respecteren, want de archieven van de staat zijn het politieke geheugen van het volk van Tunesië. Het is uw plicht, uw MISSIE, om dat te beschermen; niet om het te vernietigen en mensen te arresteren die u willen stoppen.

Wij, Anonymous, zijn van mening dat Samir Feriani uit naam van transparantie heeft gehandeld. Als het volk van Tunesië een betere toekomst wil, moet het weten waar het vandaan komt. De mensen moeten weten waarom ze arm en bang zijn. Ze moeten elk detail kennen van Ben Ali's systeem van angst, economische verkrachting en voyeuristische censuur. Ze moeten weten waarom ze hebben geleden en waarom ze nog steeds lijden.

Een zeer respectabele en invloedrijke internationale organisatie, Human Rights Watch, heeft verklaard dat u Samir Feriani onmiddellijk moet vrijlaten. Wij, Anonymous, zijn het eens met Human Rights Watch en wij sluiten ons aan bij de campagne: wij stellen voor dat u bewijst dat u de fundamentele rechten in Tunesië wilt beschermen en dat u daarom Samir Feriani vandaag nog vrijlaat. U moet zich realiseren dat steeds meer organisaties, groepen en activisten zich de komende dagen bij Human Rights Watch en Anonymous zullen aansluiten als u ons advies niet volgt.

U kent ons.
Wij zijn anoniem.
Wij zijn een legioen.
Wij vergeven niet.
Wij vergeten niet.
Verwacht ons.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.