Syrië: ‘Gay Girl in Damascus’ opgepakt

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de Syrische protesten in 2011.

Update (9 juni 2011): Sinds de publicatie van dit artikel zijn er vragen gerezen over de identiteit van “Amina Arraf”. De foto hieronder blijkt van een Kroatische vrouw te zijn die in Londen woont. Lees hier meer.

Amina Arraf is binnen korte tijd beroemd geworden. Ze blogt [en – alle links] onder het pseudoniem Amina Abdullah en schrijft over politiek, de recente opstand en over hoe het is om lesbienne te zijn in Syrië. De krachtige woorden van Amina, die zowel de Amerikaanse als de Syrische nationaliteit heeft, beschrijven wat er de afgelopen weken echt is gebeurd in Syrië.

Vandaag werd op Amina's eigen blog gemeld dat ze door de autoriteiten is ontvoerd. Haar nicht Rania O. Ismail schreef:

Eerder vandaag, om ongeveer 6 uur ‘s avonds lokale tijd, liep Amina in de buurt van het busstation Abbasid in Damascus, vlak bij de Fares Al-Khouri-straat. Ze was samen met een vriendin op weg naar een afspraak met iemand van het Local Coordinating Committee.

Amina Arraf' (naar inmiddels bekend is geworden een gestolen foto van Jelena Lecic)

‘Amina Arraf’ (naar inmiddels bekend is geworden een gestolen foto van Jelena Lecic)

Amina zei tegen haar vriendin dat ze vooruit zou gaan en ze gingen ieder hun eigen weg. Blijkbaar had Amina de persoon gezien die ze zou ontmoeten. Maar terwijl haar vriendin nog in de buurt was, werd Amina gegrepen door drie mannen van begin twintig. Volgens de getuige (die anoniem wil blijven) waren de mannen gewapend. Amina sloeg een van hen en zei tegen haar vriendin dat ze haar vader moest waarschuwen.

Een van de mannen deed zijn hand over Amina's mond en ze duwden haar in een rode Dacia Logan met een raamsticker van Basel Assad. De getuige kon het kenteken niet zien. Ze ging meteen op zoek naar de vader van Amina.

De mannen zijn waarschijnlijk leden van een van de veiligheidsdiensten of van de militie van de Baath-partij. Er is niets bekend over de verblijfplaats van Amina en het is onduidelijk of ze in de gevangenis zit of dat ze is overgebracht naar een andere locatie in Damascus.

Een paar uur na haar eerste verslag publiceerde de nicht van Amina een update met het laatste nieuws:

Ik heb telefonisch met allebei haar ouders gesproken en het enige wat we op dit moment weten, is dat ze is vermist. Haar vader probeert wanhopig uit te vinden waar ze is en wie haar heeft meegenomen.

Helaas zijn er in Syrië ten minste 18 verschillende politiemachten, plus talloze verschillende partijmilities en -bendes. We weten niet wie haar heeft meegenomen, dus we weten ook niet wie we moeten aanspreken. Het is mogelijk dat ze gedwongen wordt uitgezet.

Op basis van ervaringen van andere familieleden die hier eerder zijn opgepakt, denken we dat ze vrij snel zal worden vrijgelaten. Als ze haar wilden doden, dan hadden ze dat gedaan.

Dat is waar we allemaal voor bidden.

Amina's groeiende bekendheid was een paar weken geleden onderwerp van een artikel in de Engelse krant The Guardian. In dit artikel werd ze een “onwaarschijnlijke held van een revolutie in een conservatief land” genoemd.

Op Twitter plaatsen de vrienden en aanhangers van Amina steunbetuigingen met de hashtag #FreeAmina, en er is een Facebook-pagina gemaakt om mensen over de hele wereld aan te sporen contact op te nemen met hun plaatselijke Amerikaanse ambassade en met journalisten en andere publieke figuren.

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de Syrische protesten in 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.