Spanje: Murcia opgeschrikt door aardbeving

Lorca, in de Spaanse regio Murcia, is op 11 mei opgeschrikt door twee aardbevingen. De aardbevingen, met een kracht van 4,1, respectievelijk 5,1 [es] op de schaal van Richter, en de daaropvolgende naschokken, hebben tot nu toe negen dodelijke slachtoffers en ongeveer 300 gewonden geëist. Duizenden slachtoffers moesten worden geëvacueerd.

Slachtoffers in de straten van Lorca. Foto van EFE/Juan Francisco Moreno. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Slachtoffers in de straten van Lorca. Foto van EFE/Juan Francisco Moreno. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Foto van EFE. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.

Foto van EFE. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.

Op Twitter werd meteen solidariteit getoond met de “Ciudad del Sol” (Stad van de zon) via de hashtags #terremotomurcia en #todosconlorca, die werden gebruikt om informatie door te geven en solidariteit te tonen. Er werd een pagina aangemaakt op Facebook, “Apoyo por el Terremoto de Murcia” [es] (Steun voor de aardbeving in Murcia) en hierop zijn al duizenden berichten geplaatst. Op blogs uit Murcia wordt het verdriet gedeeld, zoals op María en el Atelier [es].

Verwoestingen door de aardbeving in Lorca, Murcia. Foto van EFE/Juan Francisco Moreno. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Verwoestingen door de aardbeving in Lorca, Murcia. Foto van EFE/Juan Francisco Moreno. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Veel gebouwen in Lorca zijn deels verwoest. Foto overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Veel gebouwen in Lorca zijn deels verwoest. Foto overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Foto van EFE. Foto overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Foto van EFE. Foto overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Op blogs als Spain: The Blog [en] zijn ooggetuigenverslagen van wat er tijdens de aardbeving gebeurde, statistieken en officiële reacties te vinden, en websites als Aquí hay tomate [es], dat een speciale pagina over de aardbeving heeft, bieden overzichten van het laatste nieuws. De atleet Raúl Guevara [es] vertelt over zijn schokkende ervaringen en wat hij in zijn stad heeft gezien. Daarbij vergeet hij de campagne voor de komende plaatselijke verkiezingen niet:

Cuando los partidos políticos se discuten entre ellos para ganar unas elecciones de como gobernar un país, la tierra da un toque de atención. La naturaleza no entiende de política, de campeones ni vencidos.

Terwijl politieke partijen onderling bakkeleien over hoe ze een land moeten besturen om de verkiezingen te winnen, vraagt de aarde om aandacht. De natuur begrijpt niets van politiek, noch van winnaars, noch van verliezers.
Lorca, Murcia, werd opgeschrikt door een aardbeving. Foto van EFE/Israel Sánchez. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

Lorca, Murcia, werd opgeschrikt door een aardbeving. Foto van EFE/Israel Sánchez. Overgenomen van Globovisión onder de CC-Licentie.*

En dit is niet de enige keer dat de Spaanse politiek erbij wordt gehaald in beschrijvingen van de ramp in Lorca. De blog van Antonio Javier Vicente Gil [es] bevat een collectieve loutering en serieuze bespiegelingen over het beleid van de huidige Spaanse regering:

Solo espero que este país solidario, capaz de destinar cientos de millones de euros a las causas más peregrinas, se vuelque en ayudar y en reconstruir, y me refiero al gobierno que nos desgobierna, a ver por donde sale ZP, será digno de ver.

Ik hoop maar dat dit land, dat zijn solidariteit heeft laten zien, dat in staat is om honderden miljoenen euro's te geven aan vreemde doelen, zichzelf stort op hulp en heropbouw, en dan bedoel ik de regering die ons niet regeert, laten we afwachten waar ZP [Zapatero] eindigt, het is de moeite waard om dat te zien.

Er is ook kritiek op het gebrek aan directe hulp voor mensen die de eerste nacht geen dak meer boven hun hoofd hadden, in tegenstelling tot wat er in de officiële media werd gemeld. Kaos en la Red [es] schrijft:

Tiembla la tierra. Se caen las casas más humildes y antiguas. Y las de abajo pierden lo poco que tienen. Los más vulnerables, los trabajadores, muchos de ellos migrantes, gente mayor, jóvenes en situación precaria se quedan en la calle.

De aarde schudt. De meest bescheiden en oude huizen storten in. En de armsten verliezen het beetje dat ze hadden. De meest kwetsbaren, arbeiders (velen van hen migranten), ouderen, kinderen in een onzekere situatie worden op straat aan hun lot overgelaten.

*Alle foto's zijn overgenomen van het Flickr-account van Globovisión en worden gebruikt onder de CC-Licentie BY-NC-2.0 Licentie.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.