Pakistan: Reacties op de dood van Osama bin Laden

Op 1 mei rond 10 uur ‘s avonds Amerikaanse tijd werd aangekondigd [en – alle links] dat president Obama een persconferentie zou geven over een belangrijk onderwerp. Terwijl de wereld wachtte op Obama, verschenen er op Twitter duizenden berichten waarin werd gespeculeerd over wat hij zou gaan zeggen. Een paar minuten later twitterde Keith Urbahn, de stafchef van Donald Rumsfeld, dat de leider van Al Qaida, topterrorist Osama bin Laden was gedood, waarna de nieuwsmedia het verhaal overnamen. Al snel werd de Twittersfeer overspoeld met berichten van over de hele wereld.

Maar eerder op de dag beschreef de Pakistaanse Twitter-gebruiker @ReallyVirtual uit Abbottabad een aantal ogenblikken van de overval in zijn berichten:

@Reallyvirtual: Helikopter hangt boven Abbottabad om 1 uur ‘s ochtends (komt zelden voor).

Schuilplaats van Osama op Google Maps

Schuilplaats van Osama op Google Maps

Osama bin Laden werd eerder vanochtend tijdens een door de inlichtingendienst geleide operatie gedood in de stad Abbotabad, 80 kilometer van de hoofdstad Islamabad. Volgens een verklaring van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

Deze operatie werd uitgevoerd door Amerikaanse troepen volgens het eerder uitgezette Amerikaanse beleid dat Osama bin Laden zal worden geëlimineerd in een directe actie door Amerikaanse troepen, waar hij ook ter wereld zal worden gevonden.

Volgens berichten werd Osama in het hoofd geschoten tijdens een aanval met Amerikaanse militaire helikopters op een schuilplaats in Abottabad. Terwijl de aanval nog bezig was, verschenen de eerste reacties van Pakistanen op Twitter.

Nieuwszenders meldden dat in de buurt van de militaire academie Kakol een helikopter was neergestort op “een braakliggend stuk grond”. Een Twitter-gebruiker riep uit:

@Mosharrafzaidi: Helikopter neergestort bij PMA Kakul. Wat deed een laagvliegende helikopter bij Abottabad Cantt om half 2 ‘s ochtends?

@Reallyvirtual: Dit is de locatie van het ongeluk in Abbottabad volgens sommige mensen >>> http://on.fb.me/khjf34

Terwijl het nieuws bekend werd, begonnen nieuwszenders berichten en analyses uit te zenden over de dood van Bin Laden en de mogelijke gevolgen hiervan:

@kursed: Volgens Pakistaanse functionarissen heeft Shuja Pasha de VS op 11 april bezocht om laatste details voor aanval op #OBL te bespreken.

@kursed: Helikopters kwamen, volgens Pakistaanse bronnen, uit Ghazi AB (Tarbela). Totaal 6 helikopters.

@Mahamali05: Wow. Journalist Javed Ch gebruikte net het woord ‘Shaheed’ voor Laden. Dat meen je niet.

@sharmeenochinoy: #Pakistaanse nieuwszenders moeten uit de lucht worden gehaald als ze echt vinden dat #OsamaBinLaden een martelaar is- hij is een terrorist, noem het beest bij zijn naam

@akchisti: Iedereen die #OBL een martelaar noemt, moet worden aangeklaagd volgens artikel 6, “hoogverraad”, in #Pakistan

Tot nu toe heeft de ISPR [het Pakistaanse leger] of de regering nog geen officiële verklaring uitgegeven over de details van de operatie. President Obama daarentegen reageerde snel en heeft al verklaard dat een door Amerikaanse militairen geleide operatie met succes is uitgevoerd. De dood of arrestatie van Osama bin Laden was één van de hoogste prioriteiten van de Amerikaanse regering.

@Kursed: Ik snap niet waarom de ISPR of de regering van Pakistan nog niet op het incident hebben gereageerd. Dit is gewoon idioot.

@Zalmay Zia: ISPR heeft alle partijen, media, analisten opgedragen niet te reageren op de arrestatie van #obl totdat ISPR hen heeft gebriefd

@Mustafa_Qadri: Pakistaanse troepen zeggen relatief weinig over hun centrale rol in de moord op Osama uit angst voor wraakacties

Ahsan Butt van Five Rupees deelde zijn eerste gedachten over de dood van Bin Laden, en beantwoordde een aantal belangrijke vragen en ging in op de mogelijke gevolgen:

Voor de Pakistanen betekent het waarschijnlijk meer zelfmoordaanslagen. Elke keer wanneer er een zogenaamd “succes” wordt behaald in deze oorlog, van de “bevrijding” van Lal Masjid tot de moord op Baitullah Mehsud, neemt het geweld toe, omdat militante groeperingen iedereen eraan proberen te herinneren dat ze er nog steeds zijn en niet van plan zijn te verdwijnen. Ik zie geen enkele reden waarom dit patroon nu ineens zal veranderen.

@sharmeenochinoy: Net telefonisch contact gehad met mijn contactpersoon van de #madrassa, volgens hem wordt grote rouw gepland #Pakistan zal hier een hoge prijs voor betalen.

Google Map van de schuilplaats van Bin Laden via thepunit.

Kalsoom van CHUP-Changing Up Pakistan stelt de volgende vragen:

Het lag ook vlakbij een Pakistaanse militaire academie en je vraagt je af: hield Bin Laden zich daar schuil omdat hij van belang was voor de ISI [Pakistaanse inlichtingendienst]? Of wist het Pakistaanse leger dat hij daar zat en hielpen ze de Amerikaanse troepen om hem in de gaten te houden? Wist Pakistan dat de VS wist dat zij het wisten? Er zijn een heleboel vragen en er wordt eindeloos gespeculeerd.

De dood van Bin Laden wordt gezien als een grote overwinning in de oorlog tegen het terrorisme, maar de gevolgen en de mogelijke reacties in Pakistan zijn angstaanjagend. Sommige analisten in Pakistan gaan zelfs zover dat ze zeggen dat de VS hun oorlog tegen het terrorisme nu moeten beëindigen. Daarbij vergeten ze dat Al Qaida nooit door maar één man werd geleid en dat er inmiddels veel meer facties van deze militante groep zijn gevormd en actief zijn. Wie zegt dat dit het einde van de oorlog tegen het terrorisme is, ontbreekt het aan inzicht.

Zoals Ahsan & Chinoy terecht opmerken: meer Pakistanen zullen te maken krijgen met de gevolgen zodra militante groeperingen op het nieuws reageren. Er zijn nog veel te veel vragen die moeten worden beantwoord, van de details van de operatie tot de toekomst van de oorlog tegen het terrorisme. Maar één ding is zeker: de angst voor wraakacties na de dood van Bin Laden is heel reëel, niet alleen voor de inwoners van Abbotabad, maar voor alle Pakistanen.

@Mehreenkasana: Verandert dit iets? Voor Afghanistan, Pakistan? Maakt dit een einde aan het ongekende bloedvergieten veroorzaakt door aanvallen met op afstand bestuurde raketten? Nee, nee, en nog eens nee.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.