Ivoorkust: Gbagbo blijft zich verzetten, Afrikanen demonstreren

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de onrust in Ivoorkust 2011

Terwijl Laurent Gbagbo, de voormalige president van Ivoorkust, zich nog steeds schuilhoudt in een bunker [en] om te voorkomen dat hij wordt gearresteerd omdat hij nog steeds ontkent dat hij de presidentsverkiezingen van 2010 heeft verloren, roept de deelname van Frankrijk aan de pogingen om hem te verdrijven reacties op onder Franse politici en burgers [fr], en binnen de Afrikaanse gemeenschap in Frankrijk [en].

Protesten van aanhangers van Gbagbo in Parijs op 26 maart 2011. Foto van Flickr-gebruiker anw.fr (CC BY-NC-SA 2.0).

Protesten van aanhangers van Gbagbo in Parijs op 26 maart 2011. Foto van Flickr-gebruiker anw.fr (CC BY-NC-SA 2.0).

Van Parijs tot Douala

Op 6 april 2011 werd er een demonstratie georganiseerd bij de Nationale Vergadering in Parijs, zoals te zien is in een serie video's van YouTube-gebruiker Mamou922 [fr]. In deze video staat de menigte tegenover Franse troepen die een openbaar gebouw beschermen:

Op 5 april 2011 verzamelden Moto Taxi-chauffeurs zich in het centrum van Douala, de economische hoofdstad van Kameroen, om hun steun te betuigen aan Laurent Gbagbo. Deze video is door het nieuwsblog Gri-Gri International [fr] geüpload op Wat TV [fr]:

Een van de mensen die in de video wordt geïnterviewd, legt uit:

Het probleem in Ivoorkust is een probleem van alle Afrikanen […] we waarschuwen de internationale gemeenschap en Frankrijk dat ze moeten stoppen met waar ze mee bezig zijn in Ivoorkust […]

Hij verwijst vervolgens naar wat er in Kameroen is gebeurd tijdens de onafhankelijkheidsoorlog:

Vandaag begrijpen we dat het waar is dat Frankrijk 50 jaar geleden onze ouders vermoordde

Problemen vanwege ambassades

Gérard Longuet, de Franse minister van Defensie, bracht in de ochtend van 7 april 2011 verslag [fr] uit aan de Franse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken. Hij meldde dat ongeveer 1.000 manschappen Laurent Gbagbo beschermen en hij legde uit dat de operatie rond het presidentiële paleis in Cocody (waar Gbagbo zich schuilhoudt) vooral wordt gehinderd door de vele ambassades rond het paleis. Deze ambassades zijn inmiddels tot strategische en tactische punten geworden:

De Franse krant JDD plaatste op hun Facebook-pagina een video waarin te zien is hoe de Japanse ambassadeur door Franse UNICORN-troepen wordt gered [fr] uit zijn residentie in Abidjan, die in de nacht van 6 april werd overvallen door huurlingen. De video is afkomstig van het Franse ministerie van Defensie:

Volgens Jeune Afrique [fr], het belangrijkste Franstalige tijdschrift in Afrika, wordt het leger van Gbagbo, dat de presidentiële bunker bewaakt waarin de voormalig leider zich nog steeds schuilhoudt, gesteund door een speciale eenheid bestaande uit 100 Angolese soldaten [fr].

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de onrust in Ivoorkust 2011

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.