Ivoorkust: De val van Laurent Gbagbo

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de onrust in Ivoorkust 2011.

Op 11 april 2011 om 1 uur ‘s middags GMT werd het nieuws bekendgemaakt dat Laurent Gbagbo, samen met zijn vrouw Simone en hun entourage, was gearresteerd [en] in zijn ambtswoning in Cocody. Vijf maanden nadat hij weigerde om de macht over te dragen aan de nieuwe, internationaal erkende president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, lijkt er eindelijk een einde te komen aan de crisis in het land.

Overzicht van de gebeurtenissen op 10 en 11 april 2011

De Franse presidentiële dienst (@Elysée [fr]) meldde via Twitter dat Frankrijk was ingegaan op een verzoek om deel te nemen aan een nieuwe militaire interventie in Ivoorkust op 10 april 2011:

@Elysée: En accord avec le Président #Ouattara, le SG #ONU a demandé à N #Sarkozy la poursuite de la participation française aux opérations ONUCI

@Elysée: In overleg met president Ouattara heeft de Secretaris-Generaal van de VN [Ban Ki Moon] N. Sarkozy gevraagd om de deelname van de Franse troepen aan de UNOCI-operatie [VN-operatie in Ivoorkust] voort te zetten

Met deze verklaring rechtvaardigde het Elysée de hervatting [fr] van de militaire bombardementen op de presidentiële ambtswoning in Cocody, Abidjan, waar Laurent Gbagbo zich schuilhield in een bunker. Deze beslissing werd genomen in reactie op een aanval [fr] op het Hotel du Golf, het voormalige hoofdkwartier van het kamp van Ouattara, door de Forces of Defense and Security (FDS) van Gbagbo. De bombardementen begonnen om 5 uur ‘s middags GMT (lokale tijd in Abidjan).

Deze video werd op 11 april geüpload door YouTube-gebruiker terryko0. De titel van de video is “Abidjan 10-04-2001. Tirs de missiles contre la résidence de Laurent Gbagbo” (Raketten afgevuurd op de ambtswoning van Laurent Gbagbo):

Het kamp van Laurent Gbagbo was zwaar verzwakt door de aanval, zoals blijkt uit de volgende beelden, die een paar uur na de aanval zijn gemaakt en die op 10 april 2011 op YouTube zijn gezet door gebruiker Atteby. In de video is de gewonde Ivoriaanse acteur Sidiki Bakaba te zien, die onlangs een interview gaf aan de website Slate Afrique [fr]:

In deze video, geüpload door YouTube-gebruiker atteby, is te zien hoe medisch personeel soldaten behandelt in de presidentiële ambtswoning:

In de volgende video, die op 11 april 2011 ‘s ochtends is gemaakt in Blockhaus, een Ebrié-wijk in het district Cocody, Abidjan, is te zien hoe tanks [fr] van UNICORN, de Franse troepen in Ivoorkust, onderweg zijn. Volgens lgconnectTV, de gebruiker die deze video op 11 april op YouTube heeft gezet, waren ze op weg naar de ambtswoning van Laurent Gbagbo:

Om 11 uur ‘s ochtends GMT bevestigde de internationale Franse televisiezender France24 de informatie op hun live nieuwspagina [fr]:

Gepantserde voertuigen, ondersteund door een helikopter, naderen de ambtswoning van vertrekkend president Laurent Gbagbo, volgens ooggetuigenverslagen van AFP.

Volgens een persbericht [fr] van Reuters dat twee uur later werd gepubliceerd, werd Laurent Gbagbo vervolgens gearresteerd door de Franse Speciale Troepen en overgedragen aan de Republikeinse Troepen van Ouattara. France24 schrijft hierover:

[LAATSTE NIEUWS] Reuters meldt dat Laurent Gbagbo is gearresteerd door Franse Speciale Troepen

Vrede tegen alle verwachtingen in

Na de arrestatie werden Gbagbo en zijn vrouw naar het Hotel du Golf gebracht, onder strenge begeleiding [fr] van internationale troepen. In deze video, uitgezonden door TCI, een televisiezender die Alassane Ouattara steunt, is te zien hoe Laurent Gbagbo een kogelvrij vest krijgt aangereikt om hem tijdens zijn arrestatie te beschermen:

Alassane Ouattara, de internationaal erkende president van Ivoorkust, beval zijn troepen om de mensenrechten van Laurent Gbagbo en zijn vrouw Simone te respecteren.

TCI publiceerde nog een video waarin voormalig president Gbagbo oproept tot vrede en een einde aan de gevechten:

http://www.youtube.com/watch?v=Qca5nDIw4yc

Je souhaite qu'on arrête les armes, qu'on rentre dans la partie civile de la crise, et qu'on la conclue rapidement pour que le pays reprenne.

Ik wil dat iedereen ophoudt met wapens gebruiken, ik wil dat we beginnen aan het burgeraspect van het conflict, en het conflict zo snel mogelijk beëindigen zodat het land opnieuw kan beginnen.

In een oproep [en] aan de Ivorianen en de internationale gemeenschap van 11 april 2011 bevestigde Alassane Ouattara zijn wens om het recht te laten zegevieren, de “fysieke integriteit” van Laurent Gbagbo en zijn vrouw te garanderen, en de eerste stappen te zetten op weg naar gerechtigheid.

Veel Ivorianen delen dit verlangen naar vrede, zoals Diouf Mamy (@mymaluydealbi [fr]), die op Twitter schreef:

@mymaluydealbi: Après ce qui s'est passé, j'espère que Ouattara sera le président de tous les Ivoiriens sans exception. Que la paix revienne en #civ2010

@mymaluydealbi: Na alles wat er is gebeurd, hoop ik dat Ouattara de president van alle Ivorianen zal zijn, zonder uitzonderingen. Laten we hopen dat de vrede terugkeert in Ivoorkust. #CIV2010

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de onrust in Ivoorkust 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.