Indonesische netizens steunen ‘dansende agent’

Eerste Brigadier Norman Kamaru, een jonge politieagent uit de stad Gorontalo [en] in Indonesië, is uitgegroeid tot een internet- en mediasensatie nadat alleen al op YouTube meer dan een miljoen mensen zijn dansvideo [en] hadden bekeken.

In de video is te zien hoe Norman in diensttijd danst en playbackt op het Indiase nummer Chaiya Chaiya.

Zijn meerderen bij de politie besloten, nadat ze de video hadden bekeken, om Norman een milde sanctie op te leggen omdat hij de video tijdens diensttijd had opgenomen. Maar netizens die hadden genoten van de grappige video van Norman spraken al snel hun steun voor hem uit op blogs en andere sociale netwerken.

Op we website Kaskus werd een discussie gestart waarin lezers werd gevraagd of Norman moest worden bestraft. De titel van het onderwerp is “Briptu Norman Kamaru pantasnya dihukum atau tidak?” [id] (Moet Eerste Brigadier Norman Kamaru worden gestraft of niet?).

Blogger Ikada [id] linkt naar verschillende Facebook-pagina's die Norman steunen, zoals “1 juta dukungan buat oman kamaru untuk tidak ditindak” [id] (Een miljoen mensen vinden dat Norman Kamaru niet moet worden bestraft), “Melepas rasa jenuh bersama Briptu Norman” [id] (Steun Norman) en “Dukung Briptu Norman Kamaru: BERJOGET ADALAH HAK SETIAP WARGA NEGARA” [id] (Steun Eerste Brigadier Norman Kamaru: ELKE BURGER HEEFT HET RECHT OM TE DANSEN).

Norman heeft al verschillende uitnodigingen ontvangen om op tv te verschijnen. Ondanks de milde berisping van de politie, heeft de Commissaris van de Nationale Politie Norman toestemming gegeven om op te treden in een televisieprogramma.

Baby D Library [en] steunt de ‘dansende agent’ en dringt er bij de autoriteiten op aan om Norman tot symbool van de ‘vriendelijke politie’ te maken:

Als jullie hem waarderen en toch straffen, is dat niet leuk. Als ik jullie was, zou ik hem tot mascotte benoemen van de “vriendelijke politie”. Hij kan symbool staan voor de politie die geliefd is en wordt gerespecteerd door de maatschappij. Hij is geen komiek die de politie te schande maakt. Maar als jullie volhouden dat de politie streng moet zijn en dat hij bestraft moet worden, doe dit dan vooral. De mensen zullen bang voor jullie zijn, maar ze zullen geen respect voor jullie hebben.

Syaifuddin [id] voegde hier aan toe:

Aksi Norman memberi bukti bahwa Polisi ternyata tak segarang seragam yang dikenakannya. Institusi Polri butuh citra lembut seperti itu, dan bila Polri pandai memaintain ini bisa dijadikan pencitraan yang baik bagi Polri.

De actie van Norman is een bewijs dat de politie helemaal niet zo streng is als het uniform dat ze dragen. De politie heeft dit soort vriendelijke boegbeelden nodig, en als ze slim zijn, kan het worden gebruikt om de beeldvorming van de politie te verbeteren.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.