Argentinië herdenkt oorlogshelden 29 jaar na Falklandoorlog

Op 2 april wordt opnieuw de landing van de Argentijnse troepen op de Falklandeilanden, 29 jaar geleden, herdacht, het begin van de Falklandoorlog tussen Argentinië en het Verenigd Koninkrijk, die 74 dagen duurde.

Tijdens de ceremonie in de stad Rio Gallego, die werd geleid door de Argentijnse president Cristina Fernandez [es – alle links], transcribeerde het blog La verdadera intención (De ware intentie) de toespraak van de president. De volgende alinea is de moeite van het citeren waard:

Siempre, las Malvinas son argentinas y no cejaremos en nuestro reclamo y convocar a todos los argentinos a la buena memoria, a la memoria de los que dieron sus vidas, a la memoria de los que luego no pudieron superar los traumas de la posguerra y perdieron también la vida. Esta vez, tal vez, de manera más terrible y más trágica: de mano propia, no de manos del enemigo en combate.

De Falklandeilanden zijn altijd van Argentinië geweest en we zullen onze eisen nooit opgeven, en we zullen alle Argentijnen blijven herinneren aan degenen die hun leven hebben gegeven, aan hen die later bleven worstelen met een oorlogstrauma en alsnog hun leven hebben verloren. Maar dan op misschien de meest gruwelijke en tragische manier: door eigen toedoen, niet door toedoen van de vijand tijdens de strijd.
Las Malvinas Son Argentinas, foto van Doug Letterman op Flickr

Foto van Doug Letterman (CC BY-NC-SA 2.0)

Na 29 jaar zijn de wonden nog niet genezen, zeker niet voor de soldaten die het hebben overleefd en voor de nabestaanden van de gevallenen, die deze dagen worden herdacht, zoals Carlos opmerkt op zijn blog Mirada Mágica:

No basta con poner un día de feriado nacional y festejarlo, llenarse la boca en discursos alusivos y todas esas tonterías inútiles que no sirven más que para figurar.

Lo que estos veteranos de guerra necesitan son respuestas tangibles a sus problemas y necesidades. Aunque cueste creerlo esos mismos que arriesgaron sus vidas en una lucha inútil y desigual no paran de mendigar una respuesta a sus justos reclamos y derechos.

Het is niet genoeg om een officiële vrije dag af te kondigen en allerlei evenementen te organiseren, een paar toespraken te houden en al die andere nutteloze, onzinnige dingen die alleen voor de show zijn.

Wat deze oorlogsveteranen nodig hebben, zijn tastbare oplossingen voor hun problemen en behoeften. Ook al kost het ons moeite om dit te geloven, deze mensen die hun leven hebben gewaagd in een nutteloze en ongelijke strijd, zullen niet ophouden om oplossingen te eisen voor hun gerechtvaardigde claims en rechten.

Op het blog Arte y Brujeria heeft Laura een overzicht geschreven van de geschiedenis van de Falklandeilanden en analyseert ze de politieke en economische kanten van de oorlog:

¿Por qué reclamar en aquél momento soberanía sobre unas islas que pertenecieron a nuestro territorio por 13 años solamente? Porque el modelo neoliberal implementado desde el golpe de Estado de 1976 (modelo que continuó hasta el 2001) había desgastado económica y políticamente al gobierno de la junta. Fue un “manotazo de ahogado” para salvarse y continuar en la presidencia.

Waarom zouden we nu zelfbeschikking eisen voor een paar eilanden die maar 13 jaar deel hebben uitgemaakt van ons grondgebied? Omdat het neoliberale model, dat is geïmplementeerd rond het begin van de staatsgreep van 1976 (een model dat tot 2001 is gebruikt), de juntaregering economisch en politiek gezien had uitgehold. Het was een wanhoopspoging van de regering om zichzelf te redden en aan de macht te blijven.

Op haar blog herinnert ook Gianna zich de fouten van de oorlog en gedenkt ze de Argentijnse helden:

La Guerra de Malvinas es una historia plagada de desventuras personales, errores políticos, ignorancia diplomática e improvisación militar.

Sin embargo, la sumatoria de errores y horrores no logran empañar la entrega, abnegación y valor de quienes entregaron con sacrificio sus vidas defendiendo la soberanía territorial argentina. Un reconocimiento al honor, que perdura por sobre las circunstancias y la temporalidad del hecho histórico.

De Falklandoorlog is een deel van onze geschiedenis dat gekenmerkt wordt door persoonlijke tegenslag, politieke fouten, diplomatieke onwetendheid en militaire improvisatie.

Maar alle fouten en gruwelijkheden samen zullen nooit een smet werpen op de overgave, onbaatzuchtigheid en verdienste van degenen die hun leven hebben gegeven om de Argentijnse territoriale heerschappij te verdedigen. Een erkenning van de eer die alle omstandigheden en de tijdelijkheid van deze historische gebeurtenis zal overleven.

Krantenknipsels uit 1982. Foto van Laura Schneider.

Krantenknipsels uit 1982. Foto van Laura Schneider.

Argentijnen zijn zeker niet voortdurend bezig met het terugkrijgen van deze eilanden. Het sociale netwerk Facebook blijkt een medium te zijn voor de eisen van sommige Argentijnen, maar niet van anderen, zoals Mariano Sosa, die in de groep England, give the Falklands back. They're Argentina's (Engeland, geef de Falklandeilanden terug. Ze zijn van Argentinië) schrijft:

no sean ilusos! se piensan q nos van a devolver las malvinas por un grupo q se hace en el face.. no sean ilusos, por favor..

Wees niet zo naïef! Denk je nou werkelijk dat ze ons de Falklandeilanden gaan teruggeven vanwege een Facebook-groep.. wees alsjeblieft niet zo naïef..

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.