Libië: Video's van de gewelddadige tegenaanval van Gaddafi

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Libië 2011.

Terwijl de pro-democratiestrijdkrachten oprukken naar de belangrijkste bolwerken van Gaddafi, voert de Libische dictator zijn pogingen op om gebieden te heroveren op de rebellen. Zijn harde optreden blijkt dodelijk. Internationale nieuwsorganisaties komen met berichten over aanvallen tegen burgers door strijdkrachten van Gaddafi. De kuststeden Zawiyah (50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli), Misurata, Ras Lanuf, Al-Bayda en Ajdabiya zouden vannacht zijn gebombardeerd, waarbij veel slachtoffers zouden zijn gevallen. Hoewel internet en de media vrijwel volledig zijn geblokkeerd, komen er nog steeds video's naar buiten die een indruk geven van wat er in Libië gebeurt. Hier volgen verschillende van deze video's.

In deze video van encryptedreality [en – alle links] beschrijft een Egyptische vaatchirurg die als vrijwilliger in Libië werkt het soort verwondingen dat hij in de steden Al-Bayda en Ajdabiya heeft gezien:

encryptedreality, die ook deze video uploadde, zegt dat hierin te zien is hoe burgers door troepen van Gaddafi worden beschoten in een gebied bij de oliehaven Ras Lanuf:

De volgende video van arrdvarks is gemaakt in een ziekenhuis bij Ras Lanuf dat het aantal gewonden en doden duidelijk nauwelijks aankan. Mensen die zich buiten het gebouw hebben verzameld, zeggen dat de troepen van Gaddafi zware artillerie, helikopters en luchtaanvallen tegen de rebellen hebben gebruikt.

Waarschuwing: sommige van deze beelden zijn schokkend.

Het is niet duidelijk wanneer en waar in Libië deze video van newstweet is gefilmd. In de video is te zien hoe demonstranten worden beschoten terwijl ze buiten een moskee bidden:

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Libië 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.