Jemen: Nog meer doden en nog meer politieke plannen

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Jemen 2011.

Terwijl demonstranten van de oppositie opnieuw door de Jemenitische veiligheidstroepen met scherp werden beschoten, waarbij verschillende doden vielen, proberen politici en demonstranten achter de schermen met politieke kunstgrepen de groeiende impasse op te lossen die is ontstaan na bijna een maand van demonstraties om de regering van het land af te zetten.

In Harf Sufyan werden ten minste vier demonstranten gedood [en – alle links] toen soldaten met zwaar geschut schoten op de duizenden antiregeringsdemonstranten die zich voor het vrijdaggebed hadden verzameld. Het gebied staat bekend om zijn steun aan de Houthi-rebellen, die in 2009, na een vijf jaar durende oorlog, een vredesverdrag met de regering tekenden. De leider van de Houthi's, Abdel Malek al Houthi, steunt de demonstraties tegen president Ali Abdullah Saleh die in het hele land plaatsvinden. Volgens Amnesty International zijn tussen half februari, toen de demonstraties begonnen, en vrijdag 4 maart naar schatting 27 demonstranten gedood.


Foto van een demonstrant in het district Taiz die de tekst “Ga weg” in zijn haar heeft geschoren. Foto van @AlaaIsam.

Twitteraars reageerden op de berichten dat er opnieuw doden zouden zijn gevallen:

@maguiremc: Gaat de #VN ook nog iets doen aan #Jemen?? Ze kunnen het niet blijven verzwijgen nu de regering demonstranten in het noorden heeft gebombardeerd.

@noora888: Druk op #Jemenitische president Ali Abdullah Saleh neemt toe nu meer dan 100.000 mensen, waaronder 2 belangrijke stamhoofden, zijn aftreden eisen

@ArabsUnite: Alleen al in #Aden tot nu toe 22 doden en 122 gewonden en #Ali Saleh heeft nog steeds het lef om zijn mond open te doen..#yemen #yf #aden #south

Demonstraties
Demonstranten klagen dat Saleh geen idee meer heeft wat er onder het volk leeft (vooral in het zuiden van het land) terwijl de economie sterk achteruit gaat in dit olieproducerende land. Duizenden demonstranten verzamelen zich stelselmatig in Sanaa om hun steun te betuigen aan de president. Zij beweren dat als de president zou aftreden, de instabiliteit in het land en het aantal aanvallen van Al Qaida zouden toenemen en de ooit onafhankelijke zuidelijke provincies wel eens aan de macht zouden kunnen komen.

Vrijdag vonden er demonstraties plaats in andere delen van het land, maar er waren geen meldingen van geweld.

In deze video snijdt een demonstrant een grote foto van president Saleh aan stukken in het district Mansoorah in Jemen:

Deze video is gemaakt tijdens de demonstratie in Maalla op vrijdag:

Vredesplannen van verschillende partijen
Om aan een aantal van de eisen van de oppositie tegemoet te komen, heeft Saleh aangekondigd af te treden na de presidentsverkiezingen van 2013. En deze week kondigde de president een plan aan voor een dialoog met de demonstranten en de oppositiepartijen. In het voorstel werd (onder andere) geëist dat er een einde komt aan alle publieke uitingen van afwijkende meningen, dat er een regering van nationale verzoening wordt ingesteld en dat het parlement wordt gedwongen een nieuwe verkiezingswet goed te keuren. Jemenitische oppositiegroepen hebben het voorstel van de president afgewezen omdat ze beweren dat het alleen maar een vertragingstechniek is van de regering.

De president heeft op zijn beurt een plan afgewezen dat was voorgesteld door een aantal oppositiegroepen. In dit voorstel werd geëist dat de Jemenieten een gegarandeerd recht krijgen om te demonstreren, dat er een onderzoek wordt ingesteld naar het geweld tegen demonstranten en dat er nog dit jaar een tijdschema komt voor de overdracht van de macht.

Het Yemen Peace Project publiceerde een analyse van het plan van de demonstranten, afkomstig van een “anonieme wetenschapper” uit Sanaa:

Twee aspecten van de vijf punten zijn heel interessant. Op de eerste plaats: wat er ontbreekt. In geen enkel punt wordt geëist dat de familieleden van Saleh uit regeringsfuncties worden ontslagen. Dit is een van de belangrijkste eisen van demonstranten van Sanaa tot Taiz en Aden. Op de tweede plaats maakt de groep melding van politieke agenten binnen en buiten Jemen, waarmee ze duidelijk verwijzen naar zuidelijke leiders in ballingschap. Hoewel president Saleh vaak heeft gezegd dat ze welkom zijn in Jemen en deel mogen uitmaken van het proces van Nationale Dialoog, zijn er niet veel mensen in Jemen die echt een rol zien weggelegd voor al-Attas, al-Baidh of Ali Nasser, laat staan dat ze hun veiligheid kunnen garanderen.

Twitteraars reageerden ook op de politieke plannen van de verschillende partijen en op de sfeer in het land:

@YemenPeaceNews: Het nieuwe 8-puntenplan van Al-Zindani eist een eenheidsregering, een einde aan publieke protesten. Kansloos wat jongeren betreft. http://bit.ly/hvyJk2 #Yemen #yf

@JNovak_Yemen: Saada, Amran, al Jawf organisatie bevestigt solidariteit bij poging om #Saleh af te zetten | Bevrijdingslegers: http://bit.ly/gSlaVo #Yemen

@peteskelley: Geen woord over aftreden van Saleh of verkiezingen, alleen eenheidsregering – vraag me af of hiermee iets wordt bereikt http://is.gd/uv49di

@snuraddin: Hartstikke goed om te zien hoe #mensen in #Jemen schrijven over & reageren op wat er gebeurt met #creativiteit, #verantwoordelijkheid & #identiteit

@haroonmihtar: Ik heb het gevoel dat er iets op uitbarsten staat in #Jemen, de wisselkantoren hebben geen dollars meer.

@Abou_3ali: wat er ook gebeurt na deze revolutie, 1 belangrijk ding is al veranderd: mensen zijn niet meer bang om hun mond open te doen!! #yemen #yf

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Jemen 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.