Haïti: De artiest of de professor?

Stembiljet. Foto door @2012writer: "Stemmen zonder problemen voor mij. Don Bosco school in PV ging vlot om 11 uur en was vanaf 6 uur vanochtend open. Geen rijen."

Volgens twitterverslagen van de eindronde van de presidentsverkiezingen vandaag in Haïti zijn er lange rijen bij de stembureaus [en – alle links] en konden kiezers bij het Lycée Petion en het Lycée Croix des Bouquets hun namen niet vinden op de kiezerslijst, een probleem dat ook bij de eerste verkiezingsronde in november was voorgekomen. Maar er wordt ook veel gespeculeerd over de uitslag. In de meeste peilingen in de weken voor de eindronde had de artiest Michel Martelly een voorsprong op zijn tegenhanger, hoogleraar en voormalige first lady Mirlande Manigat.

@sdarguin1906: "Who shall it be?"

@sdarguin1906: "Wie wordt het?"

Kiezers die komen stemmen in Cite Soleil Lycee worden begroet met kreten van #tetkale ,” twitterde Jacqueline Charles, journaliste bij de Miami Herald (“tetkale” is een bijnaam van Martelly en verwijst naar zijn kale hoofd), en foto's op twitter laten zien hoe de kandidaat enthousiast wordt ontvangen door kiezers:

@MRSandell: "Outside polling station as Martèlly comes to vote"

@MRSandell: "Voor het stembureau waar Martèlly komt stemmen"

@Telenoticiasrd: "Martelly saliendo de votar. Multitud en las afueras." [Martelly exits after voting. Crowd outside].

@Telenoticiasrd: "Martelly saliendo de votar. Multitud en las afueras." ["Martelly heeft zijn stem uitgebracht. De menigte buiten."]

@MRSandell: "'Sweet Micky' supporters stand to catch a glimpse of their man"

@MRSandell: " 'Sweet Micky' supporters proberen een glimp van hun kandidaat op te vangen"

@mhsaintluc was echter glashelder in zijn steun voor Manigat en plaatste het volgende bericht:

J'ai pu finalement voter la personne la plus apte apporter le changement qu'attend Haiti!

@mhsaintluc: "J'ai pu finalement voter la personne la plus apte apporter le changement qu'attend Haiti!" ["Eindelijk heb ik mijn stem kunnen uitbrengen op degene die de beste papieren heeft om de veranderingen door te voeren waar Haïti zo lang op heeft gewacht."]

Hieronder is een foto van de kandidate als zijn bij het stembureau aankomt.

@jacquiecharles: "#Manigat arriving to vote."

@jacquiecharles: "#Manigat komt stemmen."

Een vraag die waarschijnlijk velen bezighoudt is welke kandidaat de steun heeft van de controversiële ex-president Jean-Bertrand Aristide, die vrijdag terugkeerde naar Haïti, zes jaar nadat hij in een staatsgreep werd afgezet en in ballingschap werd gedreven. Deze foto door @cliffchevalier wekt de suggestie dat het wel eens Manigat zou kunnen zijn.

Flyers being circulated in Haiti showing Aristide calling for a Manigat vote. "Kay" means Manigat?

@cliffchevalier: "Flyers die in Haïti worden uitgedeeld waarop Aristide oproept op Manigat te stemmen. Betekent "Kay" "Manigat"? In de tekst op de flyer staat: "Aristide Vraagt alle Haïtianen het hart van de Haïitiaanse Kamer (van Afgevaardigden) om te vormen tot een "Kay" Kamer." De slogan van de partij van Manigat is "Ti Kay La, Kay Pep La".

Dat klinkt logisch, gezien dit spandoek dat naar verluidt in Cité Soleil was opgehangen, een gigantische sloppenwijk waar veel bewoners nog steeds loyaal zijn aan Aristide. Het opschrift op het spandoek luidt: “Mama is er al. Welkom, Papa!”

@etiennecp: "#Manigat trying to please #Aristide supporters in Cité Soleil w/ welcome banners."

@etiennecp: "#Manigat probeert supporters van #Aristide in Cité Soleil gunstig te stemmen met spandoeken."

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.