Bahrein: Brief van blogger terwijl Saudische troepen het land binnentrekken

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Bahrein 2011.

Honderden manschappen uit Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten zijn maandag 14 maart onder auspiciën van de Gulf Co-operation Council gearriveerd in Bahrein [en – alle links] om het koninkrijk te helpen de golf van antiregeringsprotesten onder controle te brengen die op 14 februari begon. Niemand weet hoe de troepen zullen worden ingezet, maar mensenrechtenorganisaties en talloze buitenlandse regeringen hebben er bij Bahrein op aangedrongen om terughoudendheid te betrachten. De demonstranten kamperen nog steeds op de Parelrotonde, waar al eerder gewelddadige incidenten hebben plaatsgevonden, waarbij ten minste acht doden zijn gevallen. De problemen worden nog verergerd door de ernstige sektarische spanningen tussen sjiieten (de meerderheid) en soennieten (de minderheid), die sommige politici proberen te verergeren.

Tanks rijden Bahrein binnen vanuit Saudi-Arabië op uitnodiging van de Bahreinse regering

Tanks rijden Bahrein binnen vanuit Saudi-Arabië op uitnodiging van de Bahreinse regering. Foto van mtradwan © Demotix (14/3/11).

Maandag in Manama

Deze tekst is afkomstig uit een e-mail die naar Global Voices is gestuurd door een blogger die anoniem wenst te blijven. De tekst wordt hier met toestemming van de schrijver gepubliceerd.

Laat ik het zo zeggen: tot nu toe is niet echt duidelijk wat er gebeurt. Ja, gisteravond werden er traangas en rubberkogels gebruikt op de Parelrotonde (niet plein!). Vandaag lijkt de stad opvallend rustig. Een groot deel van de stad is afgezet en veel mensen konden niet naar hun werk. Ik heb eerder vandaag een beetje door de stad gelopen. In supermarkten slaan mensen extra voorraden in. En ook in de drankwinkel!

Veel leerlingen werden weggestuurd van school. Sommige scholen zijn deze week dicht, terwijl andere scholen door het ministerie van Onderwijs worden gedwongen om open te blijven en leerlingen lessen te laten volgen. Op één universiteit was er een klein incident met traangas etc., maar ik weet niet wat er precies is gebeurd.

De media zouden ons op de hoogte moeten houden van wat er gebeurt, maar dat doen ze niet echt… En nu zien we op tv dat er via de Saudi Causeway troepen het land in komen in tanks, en ze zwaaien naar ons en maken het vredesteken! En dan zijn er onderbrekingen met de traditionele dans met de Saudische koning, en de koning van Bahrein en de heersende familie, en dat zou dan het traditionele oorlogslied zijn! Niet vandaag, maar ze blijven de beelden herhalen.

Politie bestookte demonstranten met traangas en rubberkogels op zondag 13 maart 2011

Politie bestookte demonstranten met traangas en rubberkogels op zondag 13 maart 2011. Foto van Sean Carberry © Demotix.

Wat gaat er nu gebeuren?

Het is allemaal heel raar!!! Morgen heeft iedereen vrij. De mannen op de rotonde hebben hun vrouwen en kinderen gevraagd om naar huis te gaan, en veel mannen hebben zich gehuld in – ik weet niet hoe je dat noemt – het is een soort ‘doodskiststof’ of het soort canvas dat ze hier gebruiken om doden in te wikkelen. Misschien zijn dat degenen die liever sterven voor een goede zaak en niets anders hebben om voor te leven, ik weet het niet. Ik vind het gestoord en ik vind dat iedereen gewoon naar huis moet gaan en niet meer terug moet gaan naar de rotonde. Ik hoop dat ze niet worden doodgeschoten, maar ik vrees het ergste als ze zich verzetten en het gebied niet ontruimen.

Benzinestations staken en er zijn waarschuwingen dat ‘de elektriciteit mogelijk wordt afgesloten’. Er doen ook andere waarschuwingen en geruchten de ronde, zoals ‘Beste soennieten, als je een politieagent of tank tegenkomt, word je mogelijk doodgeschoten’. Verder wordt er gewaarschuwd om ‘s avonds niet in groepjes de straat op te gaan, omdat je dan het risico loopt te worden doodgeschoten.

En natuurlijk worden er ook grappen gemaakt… De Saudische troepen zouden niet op weg zijn naar de rotonde, maar naar Exhibition Road!! (waar de prostituees en de goedkope cafés zijn).

Vandaag houden mensen op de Parelrotonde toespraken, maar dit verloopt rustig en goed. Mijn vrienden liepen er rond, de mensen daar zijn altijd vriendelijk en gastvrij geweest, met thee, koffie, eten… etc… Alleen de media laten een ander beeld van hen zien. Ik ben er eerder ook geweest en het leek wel een straatfeest.

De aanhangers van de regering moeten ook 24 uur per dag hun ding doen op de rotonde, die vlakbij het koninklijk hof is, zoals de koning en zijn familie prijzen… etc.

Mensen zijn aan de buis gekluisterd in afwachting van iets, maar er is niets, behalve idiote flauwekul als ‘Wij houden van je, koning Hamad’, en ‘We weten dat jij niet slaapt als wij wakker zijn’, en tranen en drama en bedankt dat je die troepen hebt gestuurd om onze levens te redden!! Er is niets, geen woord van de regering of van de koning of van de minister-president. We weten niet wat er gaat gebeuren. Godzijdank voor BlackBerry Messenger, Twitter en dergelijke waarmee we kunnen volgen wat mensen echt zien.

Dit artikel maakt deel uit van onze speciale berichtgeving over de opstand in Bahrein 2011.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.