Polen: Voormalig premier Jarosław Kaczyński begint met blog

Op 18 februari is Jarosław Kaczyński [nl], de leider van de Poolse nationale conservatieve partij Prawo i Sprawiedliwosc (PiS) – (Recht en Rechtvaardigheid [nl], met een blog begonnen op het populaire platform Salon24 [pl].

Kaczynski Blog

Zijn eerste bericht is een transcriptie van een van de toespraken die hij een paar weken geleden hield. De titel is “Polen en het Poolse volk verdienen een modern economisch patriottisme”:

Patriottisme betekent loyaliteit naar je eigen land. Het is gebaseerd op het vertrouwen in de gemeenschap waarvan de tradities vorm hebben gegeven aan onze levenswijze en aan de instellingen die onze activiteiten organiseren. Vanuit dit gegeven kunnen we praten over economisch patriottisme, maar hier lopen we tegen een probleem aan. In Polen is de traditie van rijkdom nogal zwak en bovendien wankelt die traditie vaak dramatisch. Het Poolse patriottisme heeft dus, vanuit economisch perspectief gezien, meer vernieuwende kenmerken nodig en moet worden geassocieerd met loyaliteit aan ons land als project. Een fantastisch project: Polen! […]

Igor Janke, hoofdredacteur van het blogplatform Salon24 (dat erg rechts georiënteerd is), verwelkomde Jarosław Kaczyński in een recent bericht [pl]:

Ik ben erg blij dat Jarosław Kaczyński heeft besloten om zich aan te sluiten bij Salon24. Hij is geen gewone gast. Hartelijk welkom. Dit blog heeft interesse gewekt bij veel van zijn vijanden en aanhangers. Bijna tegelijkertijd is vice-premier Waldemar Pawlak [nl] ook weer verder gegaan met bloggen. Parlementsleden van verschillende partijen hebben blogs geschreven. Dat is een goed teken. Salon24 hoort verschillende meningen te bieden. We nodigen politici en aanhangers van alle politieke richtingen uit.

Jarosław Kaczyński is een van de belangrijkste politici van Polen en als we in gedachten houden dat hij controversiële theorieën heeft, dat het bijna een jaar geleden is dat zijn broer overleed en dat er in oktober 2011 parlementaire verkiezingen zijn, dan zal dit blog waarschijnlijk een heel belangrijke stem voor Polen worden. Het biedt andere bloggers de mogelijkheid om discussies te beginnen of in ieder geval binnen de blogwereld te praten over de ideeën van Kaczyński. Vroeger negeerde hij dergelijke interactie altijd en werd hij gezien als een vijand van internetgebruikers, wat voor hem resulteerde in veel negatieve publiciteit.

Kaczyński heeft tot nu toe nog maar één bericht geplaatst, maar daar zijn meer dan 1.650 reacties op gekomen in slechts twee dagen tijd (dit was deels te danken aan het feit dat het verhaal door de gewone media en tv-zenders was opgepikt). Hieronder staan een aantal voorbeelden die laten zien hoeveel emoties er om deze nieuwe blogger heen hangen.

“Average woman”:

Ik ben echt blij dat ik kan zeggen hoezeer ik uw vastberadenheid en kracht bewonder, en ook uw gewone vriendelijkheid als mens.

Kendzior67 [pl]:

Met alle respect voor de heer Kaczyński, maar dit gaat net zo als met [de directeur van onze sociale zekerheid] en zijn blog – hij geeft ook geen antwoord op reacties.

Blachara [pl]:

Ik zou willen voorstellen dat u eerst het volkslied leert.

Zap30 [pl]:

Mr Jarek, dit bericht is één grote propagandastunt voor de verkiezingen. U gaat nergens diep op in. […]

Anna M. [pl]:

Mr. [Kaczyński], kom hier alstublieft zo vaak u kunt en laat zien dat uw criticasters het bij het verkeerde eind hebben. Het is een eer u online te ontmoeten en ideeën uit te wisselen over belangrijke onderwerpen

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.