Kameroen: EU-subsidie doet homohaat ontbranden

Een paar dagen geleden werd de homorechtenactivist David Kato [en] vermoord in Uganda en het is belangrijk om te kijken naar de achtergronden van homofobie in Afrika.

Homofilie is een onderwerp dat in veel kleine gemeenschappen in Afrika nog een taboe is en twee weken geleden leidde homofobie tot een felle discussie in Kameroen.

Op 11 januari 2011 liet de Europese Unie (EU) weten dat ze 300.000 euro subsidie gaf voor een project dat is gelanceerd door Alice Nkom, advocate en homorechtenactiviste uit Kameroen. Haar initiatief heet Projet d'assistance et d'encadrement des minorités homosexuelles – PAEMH (project voor hulp en begeleiding van homoseksuele minderheden) en houdt zich bezig met kwesties die te maken hebben met LGBT [nl] (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Advocate Alice Nkom

De EU-vertegenwoordiger in Kameroen werd op 14 januari 2011 op het matje geroepen [fr] door de Kameroense minister van Buitenlandse Betrekkingen die zijn afkeuring uitsprak over de keuze van de financiering.

Het nieuws van de financiering veroorzaakte veel gewelddadige reacties. Camer.be, een informatiesite voor de Kameroense diaspora, publiceerde op 14 januari 2011 een artikel, ‘L'Union Européenne finance l'homosexualité: financement de l'illegalité‘ [fr], waarin de journalist uitlegt dat de Europese Unie artikel 347 bis [en] van het Kameroense wetboek van strafrecht niet heeft gerespecteerd; daarin staat dat homoseksuele relaties verboden zijn. Het artikel was geschreven door een woordvoerder van de Rally of Cameroonian Youth (RJC).

Een van de 53 reacties op het artikel is die van Lolypop:

Mince alors, cette page est contaminée. Trop de “depso” viennent jouer les avocats à leur compte. Vivement le retour des chambres à gaz.

Krijg nou wat, deze pagina is besmet. Er zijn teveel ‘flikkers’ die advocaat worden om te pleiten voor hun eigen belangen. Kan niet wachten tot er weer gaskamers zijn.

Na deze ontlading van haat werden Camer.be [fr] en de voormalige webiste van het RJC (nu offline) buiten werking gesteld, doordat de wetten in het land waar ze hun host hadden werden gehandhaafd; Europese wetgeving verbiedt homofobische uitspraken.

Ondanks de gewelddadige sfeer die rond haar actie hangt, krijgt Alice Nkom wel degelijk steun van Kameroense burgers en van andere mensen. Op haar profiel op Facebook, waar ze meer dan 4.500 vrienden heeft, moedigt Herve Obiang [fr] haar aan om te volharden in haar strijd:

Même s'il fallait que je puisse mourrir pour la lutte contre l'homophobie, alors sache que je me donnerais car tu es une maman, une femme et une très grande dame.

Zelfs als ik zou moeten sterven voor de strijd tegen homofobie, dan wil ik dat je weet dat ik mezelf zou geven, want jij bent een moeder, een vrouw en een grootse dame.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.