Ivoorkust: Martelpraktijken in de meest overbevolkte gevangenis

Een video zorgt momenteel voor opschudding binnen de online Ivoriaanse gemeenschap. In de video is te zien hoe soldaten gevangenen in elkaar slaan in de gevangenis Maison d'Arrêt et de Correction (MACA). Volgens degene die de video online heeft gezet zijn de gevangenen aanhangers van Alassane Ouattara. Sinds het begin van de politieke crisis in Ivoorkust zijn tientallen mensen in Abidjan gearresteerd vanwege hun politieke opvattingen en opgesloten in de MACA-gevangenis.

Mensen die de video hebben gezien, zijn geschokt. Traore Tidiane schrijft op Facebook:

Voila la bassesse du regime moribond de LG !!! qui dit kil veut pas la force?

Ziehier de laaghartigheid van het op sterven na dode regime van Gbagbo! Wie zei dat hij niet geïnteresseerd is in de macht?

Op 10 december publiceerde Jean-Paul Ney, een Franse journalist die in december 2007 door Laurent Gbagbo ervan werd beschuldigd dat hij had geprobeerd een coup te plegen, op zijn website Les grandes oreilles een video [fr] die in 2008 was gemaakt terwijl hij gevangen zat in de MACA-gevangenis. In de video is een muiterij van gevangenen te zien, gevolgd door onmenselijke martelpraktijken die worden uitgevoerd door militairen.

Op 17 december 2010, de dag na het bloedbad dat ontstond tijdens een demonstratie die door aanhangers van Ouattara was georganiseerd in Abdijan, riep dezelfde journalist op Twitter [fr] mensen op om de gevangenen in de MACA-gevangenis te helpen:

#civ2010: pour la MACA qui peut se mobiliser sur place et apporter de la nourriture ? Western Union impossible pour la RCI !

#civ2010 voor de MACA-gevangenis, wie in Abidjan kan regelen dat er voedsel wordt afgeleverd bij de gevangenis? Western Union is niet mogelijk voor Ivoorkust!

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.