Hongarije: Ice-T en de nieuwe Hongaarse mediawet

De Hongaarse Nationale Autoriteit voor Media en Infocommunicatie [en] is een onderzoek gestart naar het non-profitradiostation Tilos [hu]. Het onderzoek ligt zeer gevoelig vanwege de nieuwe Hongaarse mediawet [en] die op 1 januari 2011 is ingegaan.

De Autoriteit “legt sterk de nadruk op het beschermen van de belangen van klanten en gebruikers” en dit betekent dat ze zich ook bekommert om jonge luisteraars. Dit was ook de reden voor het onderzoek [hu; PDF-bestand] dat ze hebben gestart nadat ze de uitzendingen van het radiostation Tilos Rádió een tijdje hadden gevolgd. Hieruit bleek dat het radiostation op 2 september 2010 om 17:53 uur [m3u-bestand] de nummers Warning (intro) en It's On van rapper Ice-T had gedraaid.

De Autoriteit maakte bezwaar tegen het feit dat Tilos Rádió geen leeftijdswaarschuwing had gegeven voordat het nummer werd gedraaid. In de brief van de Autoriteit staat dat het radiostation al eerder in 2003 en 2005 boetes opgelegd heeft gekregen wegens het draaien van muziek met aanstootgevende teksten. Er zat een bijlage bij met een overzicht van het aantal taaldiploma's dat tussen 2000 en 2009 is behaald, om aan te geven dat sommige jongeren de teksten zouden kunnen begrijpen en vanwege hun leeftijd door de inhoud van de teksten zouden kunnen zijn beïnvloed.

[…] In de nummers worden gebeurtenissen beschreven in de taal van een subcultuur die misschien niet helemaal wordt begrepen door de beschermde leeftijdsgroep, maar die door de harde intonatie die tot geweld oproept een schadelijk effect zou kunnen hebben op luisteraars jonger dan 16 jaar. Luisteraars met een iets betere kennis van de Engelse taal zouden uit de tekst kunnen hebben opmaken dat de negatieve omstandigheden van zwarte Amerikanen, het gebruik van de diensten van prostituees, drugshandel, drugsgebruik en fysiek geweld door de artiest worden beschreven als een dagelijkse activiteit en een waarde. It's On roept het beeld van de “gettosubcultuur” op door schadelijke gedragspatronen en een schadelijk wereldbeeld te impliceren. […]

Ice-T, die onder de gebruikersnaam @FINALLEVEL [en] twittert, las in een Tumblr-artikel [en] dat op Twitter was gepubliceerd dat zijn muziek in Hongarije “verboden” was. Zijn reactie:

RT @rog_r: @FINALLEVEL Sorry, je bent nu officieel verboden http://j.mp/f73DhF > Te gek! De wereld is nog steeds bang voor me. hahaha !

Hoewel dit niet voor het eerst is dat er maatregelen worden genomen nadat een mediakanaal is gevolgd, staat de Nationale Autoriteit voor Media en Infocommunicatie nu volop in de belangstelling vanwege de nieuwe mediawet, die zelfs tot internationale kritiek [en] heeft geleid.

Tilos Rádió heeft de zaak “Ice-T Gate” [hu] gedoopt en heeft de reacties op het nieuws van het onderzoek verzameld. In een aantal blogartikelen werd erop gewezen dat de Engelse tekst met Hongaarse vertaling die als bijlage bij de brief van de Autoriteit was gevoegd een aantal vertaalfouten bevatte. Een Hongaarse blogger die vertalingen van rapnummers publiceert, schreef [hu] dat de Autoriteit een transcriptie van de tekst had gebruikt waar al een aantal fouten in zaten.

Ondanks dat de polemiek pas eind 2010 begon, heeft Tilos Rádió al een reactie ontvangen op hun officiële bezwaar [hu] tegen het onderzoek. Ook deze tweede brief van de Autoriteit werd gepubliceerd [hu] op hun blog Comment:com, dat artikelen over mediacontent bevat. In haar brief benadrukte de Autoriteit dat “de moedige maar vaak anonieme vrijheidsstrijders van het internet misschien zullen inzien dat Ice-T absoluut niet kan tippen aan Lajos Kossuth, de echte [Hongaarse] strijder voor persvrijheid”.

Sixx ging op Comment:com in op een alinea uit de brief waarin de Autoriteit schrijft dat het nummer van Ice-T volgens de zogenaamde Pacifica Foundation-zaak [en] alleen na 10 uur ‘s avonds mag worden gedraaid. “Als het nummer eerder wordt gedraaid, zal de Amerikaanse media-autoriteit (de Federal Communications Commission) hun een boete opleggen die ongetwijfeld hoger is dan het jaarlijkse budget van Tilos Rádió.”

De blogger van Comment:com wees erop dat de Amerikaanse uitspraak die door de Autoriteit werd aangehaald niet langer geldig is in de Verenigde Staten.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.