China: Man gearresteerd voor microbloggen over staking taxichauffeurs

Volgens NDdaily [zh] is een man, bekend onder de naam de heer Zhou, op 19 december 2010 gearresteerd omdat hij op zijn microblog had geschreven over de staking van taxichauffeurs in de stad Xianning in de provincie Hubei. Hij wordt beschuldigd van het “bijeenbrengen van een menigte om de openbare orde te verstoren”. Hij zit nog steeds in politiehechtenis.

De heer Zhou was ooit taxichauffeur en nam in 2006 deel aan een staking van taxichauffeurs. Maar sinds 2007 verkoopt hij verzekeringen.

Op 16 december 2010 legde een groot aantal taxichauffeurs in de stad Xianning het werk neer. Op 18 december deed de heer Zhou op zijn microblog op de site Tianya verslag van de staking. Hij had in totaal 17 berichten over de staking geschreven. In zijn laatste bericht schreef hij: “Sinds 16 december 2010 wordt er door taxichauffeurs op grote schaal gestaakt in Xianning in Hubei. De reden voor de staking is de beslissing van de regering om de taxivergunning in te trekken die voor meer dan 10 jaar was afgegeven. Deze staking lijkt op de staking van februari 2006. Dit keer heeft de politie echter de actieve chauffeurs gearresteerd. De regering heeft alle politieagenten van de stad gemobiliseerd om de chauffeurs in de gaten te houden en op te sporen. Op alle overheidsniveaus in stad en provincie is men vastberaden om deze missie te doen slagen.”

De heer Zhou werd de dag daarna, op 19 december 2010, gearresteerd en zijn computer werd in beslag genomen. Volgens het arrestatiebevel werd hij verdacht van het “bijeenbrengen van een menigte om de openbare orde te verstoren”. Hij zit nog steeds vast in het detentiecentrum in het district Xianan.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.