Algerije: Is opstand besmettelijk?

Foto gemaakt door John Perivolaris op Flickr, gebruikt onder licentie van Creative Commons

Al twee dagen demonstreren honderden boze jongeren in verschillende Algerijnse steden om te protesteren tegen de hoge kosten van het levensonderhoud.  In Algiers veroorzaakten geweldsuitspattingen onrust in een aantal arbeiderswijken, vooral in Bab El Oued [fr – alle links], waar de bloedige rellen van oktober 1988 plaatsvonden.  Deze eerdere demonstraties waren de aanzet tot een vorm van democratie in het land, zo helpen de blogs Dzajair avant tout, Algérie Politique en Scotfela ons herinneren.

In een bericht met de titel Le frisson de la révolte legt het blog It's Good to be Back een verband tussen de huidige onrust in Algerije en de situatie in Tunesië :

La révolte est-elle contagieuse ? Si les situations politiques divergent radicalement en Tunisie et en Algérie, les espoirs et les rêves brisés d’une jeunesse se sentant laissée pour compte de la croissance tendent à produire les mêmes effets.

Is opstand besmettelijk? Ook al zijn de politieke situaties in Tunesië en Algerije heel verschillend, de kapot geslagen hoop en dromen van jongeren die het gevoel hebben dat ze niet meedelen in de economische groei hebben vaak dezelfde gevolgen.

In de nacht van woensdag 5 januari gingen jongeren de straat op in de Algierse wijken Bab El Oued, Climat de France en Rais Hamidou. Ze uitten schreeuwend hun woede over de sociaal-economische situatie, die wordt gekenmerkt door de hoge kosten van het levensonderhoud en een ellende die in zo'n rijk land niet eerder is voorgekomen.
ALGERIE les emeutes 2011

Youtube-video van gebruiker RelaxationDz

De jongeren hadden het eerst gemunt op een politiestation en daarna richtten ze vernielingen aan bij een Renault-garage en een garage van een Chinees merk. De relschoppers plunderden ook twee telecomwinkels. In de wijk Cheraga staken jongeren autobanden in brand in de buurt van een politiebureau. In Bordj EL Kiffane, Belcourt en Kouba deden zich vergelijkbare taferelen voor. Demonstranten zongen slogans tegen de machthebbers en de Algerijnse regeringsleiders.

Ook in diverse andere steden in het land kwamen rellen voor, vooral in Oran, ten westen van Algiers, waar jongeren een aantal overheidsgebouwen plunderden. De rellen vonden ook plaats in andere steden: Akbou en Tazmalt in Kabylie.

In de provincie Chlef blokkeerden jongeren de doorgaande weg in het stadje Chetia. Opgemerkt dient te worden dat deze rellen samenvallen met een salarisverhoging van 50% voor politie-agenten. Sommige mensen hebben het idee dat er manipulaties plaatsvinden in bepaalde machtskringen.

Vandaag, 7 januari, meldt het blog Vousnousils dat de rust is weergekeerd in Algiers:

Toutefois, la police entou­rait les mos­quées des quar­tiers sen­sibles de la capi­tale, notam­ment en pré­vi­sion de la prière du ven­dredi après laquelle les mani­fes­ta­tions pour­raient reprendre, comme le craignent les habitants.

Toch heeft de politie de moskeeën in de probleemwijken van de hoofdstad omsingeld, met name omdat de demonstraties, zo vrezen de bewoners, weer zouden kunnen beginnen na het gebed op vrijdag.

Hij brengt naar voren:

Ni la presse offi­cielle ni les auto­ri­tés n'ont com­menté jusqu'à pré­sent ces mani­fes­ta­tions, par­fois vio­lentes, contre les hausses allant jusqu'à 30% de cer­tains pro­duits de pre­mière néces­sité depuis le 1er janvier.

Tot nu toe hebben noch de officiële pers noch de autoriteiten iets gezegd over deze soms gewelddadige demonstraties tegen de prijsverhogingen; voor sommige onmisbare producten is de prijs op 1 januari met 30% gestegen.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.