Tunesië: Zelfmoordpoging werkloze lokt ongeregeldheden uit

Een werkloze Tunesische man stak zichzelf in brand uit protest tegen zijn werkloosheid. Dit veroorzaakte een golf van ongeregeldheden [en] op straat en uitingen van solidariteit en steunbetuigingen op sociale netwerk platforms.

Terwijl de toestand van de 26-jarige Mohamed Bouazizi – die afkomstig is uit de in het zuiden van Tunesië gelegen plaats Sidi Bouzid – nog onduidelijk is, grepen Tunesische internetburgers het incident aan om hun beklag te doen over het gebrek aan werkgelegenheid, de corruptie en de verslechterende mensenrechten in hun land.

Op Facebook, Twitter en blogs betuigen internetgebruikers hun solidariteit met Mohamed. Deze studeerde een paar jaar geleden af aan de universiteit van Mahdia, maar vond geen baan. Omdat hij de enige kostwinner in de familie was, besloot hij om met behulp van zijn familie een groente- en fruitstalletje te beginnen. Dit leverde net genoeg op om de waardigheid van zijn familie te waarborgen. Gemeenteambtenaren hielden hem echter in de gaten en namen verschillende keren zijn goederen in beslag. Hij probeerde uit te leggen dat hij hier niet echt voor had gekozen, maar dat hij het deed om te overleven. Telkens als zijn goederen in beslag werden genomen, werd hij beledigd en moest hij het gemeentehuis verlaten. De laatste keer dat dit gebeurde, verloor Mohamed alle hoop en hij besloot dit leven voorgoed vaarwel te zeggen. Hij overgoot zichzelf met benzine en stak die vervolgens in brand.

Op Facebook ontstonden diverse groepen die de toestand aan de kaak stelden. Eén daarvan is Mijnheer de President, Tunesiërs steken zichzelf in brand (ar). In minder dan 24 uur tijd trok deze groep 2.500 volgers en op dit moment zijn dat er ruim 10.000. De overheid, die het internet nu streng controleert, heeft – eveneens in minder dan 24 uur –  zware censuur ingesteld.

Hieronder zie je twee afbeeldingen van internetpagina's. De tweede is het scherm dat Tunesiërs zien als zij de pagina proberen op te roepen:

.

Enkele bloggers schreven woedend wat er gebeurd was. In een Tunesisch dialect schreef Boukachen [ar] het artikel The Sidi Bouzid Holocaust:

الحكاية يا جماعة ميش جديدة، عندها سنين حالة المناطق الداخلية ميزيريا تتحد في تسليطها على الناس الظروف المناخية و تهميش هالمناطق بكل لامبالاة و فرح دائم و طحين مستمر. اما الحكاية ما تاقفش هنا، لأنو الاعلام المنحط متاع بلاد العم بوكشان يمارس تعتيم كامل عالحكاية،…

Wat hier gebeurd is, is niet van vandaag of gisteren. In afgelegen gebieden is dit al jaren aan de gang. Dat komt door de combinatie van klimatologische omstandigheden, de marginalisatie van deze gebieden en de totaal onverschillige houding van de overheid. Hiermee is dit verhaal echter niet ten einde, aangezien de corrupt geworden media het incident compleet negeren.

Tunisian Girl [fr] voegt daaraan toe:

Dernièrement , les immolations par le feu se sont multipliées en Tunisie .Les acteurs de ces actions sont généralement des citoyens tunisiens qui ont perdu tout espoir en une vie descente . Chômage et pauvreté sont au rendez-vous et ont envenimé leur existence.

De Tunesische regering wist niets anders te doen dan de website te censureren, het incident in de doofpot te stoppen en een blokkade op te richten rond de stad Sidi Bouzid, waar mensen uit woede de straat op gaan om te protesteren.

Ook op Twitter blijven verontwaardigde berichten verschijnen met de hash tag #sidibouzid [ar], die door Tunesische twitteraars wordt gebruikt.

1 reactie

Discussieer mee

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.