Rusland: Om de kerstbomen in Vladivostok blijf je lachen

Kerstboom op het belangrijkste plein van Vladivostok. Foto van zeka_vasch.

Kerstboom op het belangrijkste plein van Vladivostok. Foto van zeka_vasch.

De bewoners van Vladivostok, de grootste Russische havenstad aan de Stille Oceaan, hebben een onverwoestbaar gevoel voor humor. Dat moet ook wel, anders zouden ze in een permanente depressie wegzinken. Ze lachen overal om, van de zenuwslopende files en de onrustbarende sneeuwproblemen tot de kerstbomen in de stad en de nieuwe belasting op geïmporteerde Japanse auto's.

Er zijn heel wat redenen om ongelukkig (of sarcastisch of cynisch) te zijn, want het leven in Vladivostok is een voortdurende strijd met het weer, het klimaat en/of de plaatselijke overheid. Het unieke gevoel voor humor van de burgers van Vladivostok is ook terug te vinden op internet.

Elk jaar worstelen de inwoners van de stad met de sneeuw, maar deze winter zorgt ook de regen voor problemen. Normaal gesproken liggen de straten van de stad vol sneeuw die voor chaos zorgt, en voor de bewoners zit er niets anders op dan optimistisch te blijven. Zo werd de stad een paar weken geleden, na een heftige regenbui, omgetoverd in één grote schaatsbaan; sommige inwoners, zoals blogger yasnikov [ru – alle links], schaatsten zelfs op het trottoir.

Vorig jaar gaf de gemeente Vladivostok zo'n 10 miljoen roebel [ongeveer 250.000 euro] uit aan een kerstboom van 28 meter hoog, de duurste kerstboom in heel Rusland. Blijkbaar konden de heren bestuurders geen betere bestemming voor dit geld vinden. Een paar dagen voor oudejaarsdag werd deze veel te dure boom tijdens een storm omver geblazen.

Omgevallen kerstboom in Vladivostok (2009). Foto van zeka_vasch op LiveJournal.

Omgevallen kerstboom in Vladivostok (2009). Foto van zeka_vasch op LiveJournal.

Een klassieke blunder die vervolgens op internet genadeloos op de korrel werd genomen door netizens als Den, die schreef:

В следующем Новом году купим за 15 лимонов, а то эта какая-то дешевая была, хлипкая. Будет чуточку получше

Volgend jaar kopen we een kerstboom van 15 miljoen, want deze was goedkoop en gammel. Dan hebben we een iets betere kerstboom.

Terwijl sommige bloggers grappen maakten, wond gebruiker Маргарита [Margarita] zich op:

Бог все видит!!! Сколько инвалидов детей нуждается в денежной поддержке? А эти “властелины” народного добра выкидывают деньги на ветер!!! Чем вы гордитесь??? говоря о стоимости? Что самый богатый город в стране, чтоб за такие деньги украшать площадь??? Лучше бы технику для очистки дорог купили!!! Расточители народных денег!!!

God ziet alles! Hoeveel gehandicapte kinderen hebben er niet extra financiële hulp nodig? En deze “heren” die onze middelen beheren, gooien geld weg! Waar zijn jullie trots op?? Opscheppen over de prijs? Zijn wij de rijkste stad in het land dat we zoveel geld uitgeven aan het versieren van het plein?? Jullie hadden beter machines kunnen kopen om de straten mee schoon te vegen! Verkwisters van belastinggeld!

Ook dit jaar zijn kerstbomen weer veelvuldig het onderwerp van spot. Het budget voor de nieuwjaarsviering is bijna gehalveerd. Maar netizens verwachten dat de kerstboom weer omvalt. LiveJournal-gebruiker fstrelcov bood aan om een groene betonnen kubus neer te zetten met de tekst “kerstboom” erop, in plaats van een echte kerstboom, zodat de constructie een stuk steviger is en de harde wind kan weerstaan. Plaatselijke bestuurders en ontwerpers waren blijkbaar niet onder de indruk van dit postmoderne idee en plaatsten overal in de stad ouderwetse kerstbomen.

De “maritieme” kerstboom is de meest controversiële en opvallende kerstboom, vooral vanwege de vorm en grootte. Hij wordt zo genoemd omdat hij op een vuurtoren lijkt. En weer konden inwoners van de stad het niet laten om er grappen over te maken. Sommige activisten wilden zelfs een flashmob organiseren om twee gigantische sneeuwballen te maken voor naast de boom. Maar dit is niet gelukt, omdat sommige netizens erop wezen dat er niet genoeg echte sneeuw is.

"Maritieme" kerstboom. Foto van zeka_vasch op LiveJournal.

"Maritieme" kerstboom. Foto van zeka_vasch op LiveJournal.

zeka_vasch, een bekende blogger uit Vladivostok, houdt het gedoe rond de kerstboom in de gaten en heeft zijn commentaar in de vorm van foto's geplaatst. Mensen wachten nog steeds tot de kerstboom op het plein breekt of omvalt, zodat de traditie van klassieke blunders in Vladivostok wordt voortgezet.

Ik wil blogger zeka_vasch graag bedanken dat ik zijn foto's in dit artikel mocht gebruiken.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.