Puerto Rico: Gespannen start studentenstaking

De toren, het symbool van de universiteit van Puerto Rico. Foto van A. Gonzalez, opnieuw gepubliceerd onder een CC-licentie.*

Een 48 uur durende blokkade, die was georganiseerd door studenten van de rijksuniversiteit van Puerto Rico uit protest tegen het voorstel om studenten $ 800,- (+ € 600,-) collegegeld per jaar te laten betalen, is dinsdagochtend gespannen en gewelddadig begonnen. Studenten die bezig waren met het oprichten van barricades rond de campus in Río Piedras, raakten slaags met particuliere beveiligers die door het bestuur van de universiteit waren ingehuurd.

Die dag werden studenten, die veelal een masker droegen uit angst hun identiteit prijs te geven, gefotografeerd door de lokale pers [es-alle links] toen ze bezig waren met het opwerpen en bewaken van barricades ondanks pogingen van het bestuur om de protesten te ondermijnen. Eén van de maatregelen die het bestuur op de vroege maandagochtend nam, was het verwijderen van enkele hekken rond de belangrijkste campus in Río Piedras. Men beweerde dat men dat deed om te zorgen dat studenten, docenten en werknemers die lessen wilden volgen of naar hun werk wilden, het terrein op konden komen. Voorts werd gedurende de eerste 24 uur van de blokkade het particuliere beveiligingsbedrijf Capitol Security ingeschakeld. De beveiligers bleken onervaren en lichtgeraakt.

Zowel studenten als medewerkers van Capitol Security meldden gewelddadigheden. Eén student zou door een groep van twaalf beveiligers zijn geslagen en verschillende beveiligers zouden zijn gewond tijdens schermutselingen met studenten. Volgens nieuwsberichten is sindsdien een ‘wapenstilstand’ uitgeroepen tussen studenten en beveiligers. Er werd ook gemeld dat er sprake was van schade aan het universiteitsgebouw. Radio Huelga, een piratenzender en website die tijdens de twee maanden durende staking [en] die vorig semester plaatsvond is opgezet door studenten van de universiteit, slaagde erin videobeelden te maken van de gewelddadigheden tegen de student.

Verschillende leden van de online gemeenschap,waaronder de locale blogger Parpadeando, gaven blijk van hun frustratie over het duidelijke gebrek aan initiatief en beoordelingsvermogen van het bestuur van de universiteit, waardoor deze gebeurtenissen niet konden worden voorkomen:

Cualquier administración universitaria normal, en casos como este, se sienta a dialogar con los constituyentes, pronto. Más aún cuando existen dos propuestas concretas, pensadas, académicamente responsables, que pueden utilizarse como punto de partida.

¿Por qué? ¿Por qué la administración que se supone vele por los intereses de la UPR sigue en un curso de acción que a todas luces nos lleva hacia la confrontación y la erosión de la calidad institucional, de su relevancia para el país, de su capacidad de ayudar a Puerto Rico?

In dergelijke situaties zou ieder normaal universiteitsbestuur onmiddellijk een open dialoog met de studenten zijn aangaan. Zeker als er twee concrete, doordachte en academisch verantwoorde voorstellen liggen die als uitgangspunt voor onderhandelingen kunnen dienen.

Waarom? Waarom gaat het bestuur – waarvan je veronderstelt dat die het beste met de universiteit van Puerto Rico voor heeft – door met acties die leiden tot confrontaties en die afbreuk doen aan de kwaliteit van de universiteit en aan het belang van de instelling voor het land en het vermogen om Puerto Rico vooruit te helpen?

Naast de eerder genoemde frustraties zijn er ook berichten over de kosten van zowel het verwijderen van de poorten van de campus – die door het hoofd van de universiteit in Río Piedras, Ana Rosa Guadalupe, in een interview met de lokale radiozender RadioIsla1320 AM op 1,5 miljoen dollar (+ 1,1 miljoen euro) wordt geschat – als de kosten voor de huidige contracten met Capitol Security – die naar verluidt meer dan 1,4 miljoen dollar (+ 1 miljoen euro) bedragen.

Beveiligers van Capitol Security. Foto van Ricardo Alcaraz, Diálogo. Afkomstig van 80 grados en opnieuw gepubliceerd onder een CC-licentie.*

Anderen, zoals Erika Fontánez, hoogleraar aan de faculteit voor rechtsgeleerdheid in Puerto Rico op het weblog Poder, espacio y ambiente, spreken hun zorg uit over de studentenacties eerder die dag:

Creo que aún cuando hay que poner energía en reprochar con rigor los actos de la administración de la UPR y del gobierno, los y las estudiantes tendrían que preguntarse urgentemente: ¿Cómo es que lo anterior fue sustituído? ¿Qué pasó? ¿Qué factores inciden/han incidido en un cambio tan drástico de metodología, de estrategia? Con todo el respeto al movimiento estudiantil y consciente de su diversidad, creo que tendrían que preguntarse genuinamente si el camino por el que se anda hoy es un buen camino para lograr sus objetivos.

Ook al moeten we de handelwijze van het universiteitsbestuur en de regering fel afkeuren, toch zouden studenten zich ernstig moeten afvragen: ‘Waarom worden zaken veranderd die voorheen goed waren?’ ‘Wat is er gebeurd?’ ‘Welke factoren leiden tot of hebben geleid tot zulke drastische methodische of strategische veranderingen?’ Met alle respect voor de studentenbewegingen, en rekening houdend met hun diversiteit, denk ik dat zij zich in alle eerlijkheid moeten afvragen of de weg die zij vandaag gegaan zijn, wel de juiste is om hun doel te bereiken.

De kenmerkende diversiteit van de studentenbewegingen werd deels vastgelegd door @eldifusor van de plaatselijke podcast #EnProfundo in een serie korte interviews met studentenleider José Carlos Vélez Colón, woordvoerder van de antistakingsgroep Rescate UPR, met Ian Camilo van de studentenraad van de universiteit, en ook met oud-student Luis Día van de plaatselijke hip-hop groep Intifada. Op #EnProfundo deed men verslag van de meest recente gebeurtenissen vlak voor de bewuste maandagavond. Dit gebeurde vanuit een door het bestuur afgebakende ‘zone van vrije meningsuiting’ op de campus in Río Piedras. @eldifusor zegt het volgende:

Por ahora les propongo que escuchen bien lo que los tres tienen que decir y partamos a discutir sus puntos de vistas. Todos, dentro de su realidad, nos demuestran una parte del rompecabezas que debemos armar: ¿Para qué queremos una universidad pública en Puerto Rico?

Ik stel voor om voorlopig goed te luisteren naar wat deze drie te zeggen hebben en daarna hun standpunten te bespreken. Zij leveren ieder afzonderlijk, vanuit hun eigen optiek, een stukje van de puzzel die wij moeten afmaken: Waarom willen wij eigenlijk een rijksuniversiteit in Puerto Rico?

Tot op heden is echter geen gevolg gegeven aan het verzoek van studenten om de discussie aan te gaan. Studentenleiders zoals Waldemiro Vélez en Giovanni Roberto van de studentenraad hebben sindsdien via de plaatselijke media met zorg gereageerd en aangegeven dat een staking – die al gepland staat voor 14 december –  nu het enige alternatief lijkt.

*Zie ook de studentenblog Desde Adentro en het digitale tijdschrift 80 grados voor updates en nieuws over de studentenprotesten.

*Zie voor meer achtergrondinformatie de speciale berichtgeving op Global Voices over de staking van studenten vorig semester.

*Foto van de UPR toren door A. Gonzalez, opnieuw gepubliceerd onder een CC-licentie A-SA 2.0. Foto van beveiligers, afkomstig van 80 grados en gepubliceerd onder een CC-licentie NC-SA 3.0

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.