Iran: Bloggers bespreken documenten WikiLeaks

De Cablegate-documenten van WikiLeaks onthullen obscure betrekkingen tussen Iran en Afghanistan [en], interne informatie over het Iraanse regiem en de oppositie, en angst in de Arabische regio voor het nucleaire beleid van Iran [en]. Iraanse bloggers reageren op deze openbaarmakingen, soms met ironie, soms met complottheorieën in gedachten en soms serieus.

Natour Shahr zegt dat in de documenten wordt gesproken over de ziekte van de hoogste leider van Iran, Ali Khamenei [nl], en over voormalig president Ali Akbar Rafsanjani [nl] die zich ten doel zou hebben gesteld hem te vervangen. In de documenten wordt ook gesproken over het dreigende conflict tussen Iraanse leiders, waardoor duidelijk wordt dat het regiem niet zo stabiel is als men wil doen geloven [fa]. De blogger schrijft:

De WikiLeaks-documenten laten zien dat meer dan 80 procent van de mensen op Karroubi [nl] en Mousavi [nl] heeft gestemd [en]. Het bewijst dat de pogingen die de Iraanse regering doet om legitiem te zijn zinloos zijn… De documenten laten ook zien dat er tanden schuilen achter de glimlach van Arabische landen en dat de relatie van Iran met die landen uiterst breekbaar is.

Iran Vatanam meldt [fa] dat de Oostenrijkse ambassadeur in Teheran de vrouwelijke minister van Volksgezondheid in de Islamitische Republiek een ‘marionet zonder enig zelfvertrouwen’ noemde.

Gameron schrijft [fa] met ironie dat een van de WikiLeaks-documenten aantoont dat de VS de terugkeer van de ‘Verdwenen Imam‘ [nl] (Mahdi, de laatste imam van de Twaalf Imams van het Shiisme [nl]) heeft voorkomen. Tot drie keer toe.

Said Saman schrijft dat Julian Assange [nl] en zijn ‘onafhankelijke’ WikiLeaks met een houten zwaard ten strijde trekt tegen een plastic draak. De blogger heeft zijn twijfels over de oprechtheid van het doel dat Assange nastreeft en hij schrijft [fa]:

De geheime dienst heeft mensen voor veel minder belangrijke onthullingen vermoord en onthoofd in Washington, Londen, Berlijn en over de hele wereld. Wie is deze Assange dat hij zoveel bescherming tegen de veiligheidsdiensten geniet? Het Witte Huis, het Pentagon, ze hebben hun stem verheven, maar de bron van deze onthullingen kunnen ze niet eens vangen…

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.