Myanmar: Aung San Suu Kyi eindelijk vrij

De afgelopen 21 jaar heeft ze 15 jaar doorgebracht in gevangenschap, maar nu is ze eindelijk vrij [en]. De Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi, het icoon van de strijd voor democratie, is zaterdagmiddag vrijgelaten [en] door de door het leger gesteunde regering van Myanmar, een week na de landelijke verkiezingen die werden gedomineerd door pro-regeringskandidaten.

The Democratic Voice of Burma slaagde erin de eerste paar minuten van haar vrijlating vast te leggen [en]. In deze video is te zien hoe Suu Kyi voor haar huis naar aanhangers zwaait.

Aung San Suu Kyi vrijgelaten” van DVBTV English op Vimeo

Afgelopen donderdag deed het nieuws de ronde dat Suu Kyi dit weekeinde zou worden vrijgelaten, op de dag dat haar huisarrest afliep. Er werd gemeld dat ze donderdag rond 12 uur ‘s middags de papieren voor haar vrijlating [en] had getekend. Zelfs leden van de National League for Democracy (NLD), de partij van Suu Kyi, begonnen het hoofdkantoor van de partij op te ruimen [en], in afwachting van haar vrijlating. Vrijdag verzamelde zich een menigte van minstens 500 mensen [en] voor het kantoor van de NLD in Yangon, in afwachting van de vrijlating van “Tante Su”. Op een banier voor het hoofdkantoor was te lezen: “Vandaag is de dag van haar vrijlating” [en].

Meer dan 100 NLD-leden en aanhangers gaven bovendien bloed in het plaatselijke ziekenhuis om haar vrijlating onder de aandacht te brengen.

Later ontstond er twijfel over de op handen zijnde vrijlating van Suu Kyi toen de hoogste Birmese rechtbank op vrijdag haar laatste beroep [en] tegen haar huisarrest afwees; mensen maakten zich steeds meer zorgen over of ze nu wel of niet zou worden vrijgelaten.

Ondertussen zou Kim Aris, de zoon van Aung San Su Kyi, te horen hebben gekregen dat zijn visum om Myanmar te bezoeken [my] zou zijn goedgekeurd.

Nu Suu Kyi eindelijk vrij is, roept de onafhankelijke mediasite The Irrawaddy hun lezers op om suggesties en andere ideeën naar Suu Kyi op te sturen.

Suggesties voor Suu Kyi

Heb je suggesties voor Suu Kyi?
The Irrawaddy ontvangt graag suggesties van lezers voor Aung San Suu Kyi over wat ze na haar vrijlating moet doen. We zullen deze naar haar doorsturen en we zullen een aantal van de suggesties publiceren.

In de hele wereld werd enthousiast gereageerd op de beëindiging van het huisarrest van Suu Kyi, die de Nobelprijs voor de Vrede heeft gewonnen. Twitter-gebruikers gebruikten de hashtag #aungsansuukyi in de wereldwijde reacties [en] op de vrijlating van Suu Kyi.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.