Iran: Jongste gearresteerde blogger ter wereld voor de rechter

De Iraanse regering blinkt niet alleen uit in het vervolgen van bloggers, ze hebben bovendien een aantal records gevestigd: van de eerste gearresteerde blogger in de geschiedenis tot de eerste blogger die in gevangenschap overleed. Helaas kan er nu weer een nieuw record worden toegevoegd aan deze lijst van dubieuze Iraanse wapenfeiten: de jongste blogger die is gearresteerd en wordt berecht.

Reporters without Borders (RSF) schrijft [en] dat de jongste gearresteerde blogger ter wereld, de 18-jarige Navid Mohebbi, momenteel achter gesloten deuren wordt berecht voor een revolutionaire rechtbank in de noordelijk stad Amol. Zijn advocaat heeft geen toestemming gekregen om aanwezig te zijn bij de rechtszaak, die op 14 november is begonnen. Volgens RSF wordt Mohebbi beschuldigd van “activiteiten die in strijd zijn met de nationale veiligheid” en “het beledigen van de oprichter en huidige leider van de Islamitische Republiek (…) via buitenlandse media”.

Change for Equality, een website die zich inzet voor vrouwenrechten, meldt [en] dat meer dan 250 bloggers en vrouwen- en burgerrechtenactivisten een verklaring hebben uitgegeven waarin ze de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Navid Mohebbi eisen.

Als jonge blogger schrijft Navid op zijn blog over zijn leven en zijn opvattingen [fa]. In 2009 schreef hij dat hij sportte en naar school ging, en zelfs over een kleine operatie aan zijn neus. “Hij staat een klein beetje scheef, maar hij kan net iets mooier worden gemaakt.” Navid schreef dat hij en zijn vrienden hard studeerden voor het toelatingsexamen voor de universiteit en dat hij boeken las over burgerlijke ongehoorzaamheid en democratie, en het boek De Tweede Sekse van Simone de Beauvoir.

Hij was aangenomen aan de Azad Universiteit in Teheran voor de studierichting politicologie.

Nu zit hij vast op de openbare afdeling van de gevangenis van de stad Sari.

In maart 2009 schreef [fa] Navid op zijn blog:

…de inlichtingendienst in Amol belde mijn vader en bedreigde mij. Dit soort telefoontjes zijn illegaal. Veiligheidstroepen horen hun burgers te beschermen, maar hier doen ze precies het tegenovergestelde.

Afgelopen winter schreef Navid dat hij zonder reden op straat was gearresteerd. Hij werd na een paar uur vrijgelaten nadat hij de wachtwoorden van zijn e-mailadres en weblog had gegeven. Hij moest zich bovendien beschikbaar houden om zich te melden voor ondervraging wanneer hij hiervoor werd opgeroepen.

Navid schrijft [fa]:

De wet is wat je ondervrager er van maakt. Je uiteindelijke vonnis is afhankelijk van de bevelen van het ministerie van Inlichtingen, niet van het rechtssysteem van het land… Toen ik thuiskwam, vroeg ik me af wanneer ze hun gedrag ooit gaan verbeteren.

Het antwoord op deze vraag van Navid is helaas: voorlopig nog niet.

Iran heeft een lange geschiedenis op het gebied van het vervolgen en het veroordelen [en] van bloggers tot lange gevangenisstraffen – en in één geval ook tot zweepslagen [en].

Ga voor meer informatie naar de pagina over Iran op Threatened Voices [en].

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.