Haïti: Aardbeving, cholera… nu ook nog een orkaan?

De orkaan Tomas [en – alle links], die eerst in het nieuws kwam als een tropische storm en vervolgens werd opgewaardeerd naar categorie 2 terwijl hij over de Bovenwindse Eilanden raasde, is weer gedegradeerd. Het is nu weer een tropische storm die Haïti nadert. De depressie zou nog steeds een gevaar kunnen vormen voor nabijgelegen eilanden als Jamaica, maar Caraïbische bloggers hopen dat Haïti nog meer verwoesting wordt gespaard; het land worstelt nog steeds met de gevolgen van de aardbeving van 12 januari en een recente cholera-uitbraak.

Het Livesay Haiti Weblog bidt dat Tomas “zwakker wordt/van koers wijzigt”; real hope for haiti bevestigt dat de verwachte route van de orkaan “niet gunstig” is. Het blog schrijft later:

De exacte timing en locatie van deze nieuwe koers is onzeker, maar de computermodellen laten nu vrijwel eenduidig zien dat Haïti en Jamaica de meest waarschijnlijke doelen van Tomas zullen zijn. Volgens NHC heeft Port-au-Prince 40% kans getroffen te worden door winden met de kracht van een tropische storm, en 5% kans om getroffen te worden door orkaanwinden. Voor Kingston, Jamaica, liggen deze kansen iets lager, respectievelijk 29% en 4%.

Pwoje Espwa – Hope in Haiti schrijft:

Volgens het internet komt de tropische storm Tomas deze kant op. Waar ik bang voor ben, zijn de overstromingen die het gevolg zullen zijn van de vele regen die is voorspeld. We zullen de kinderen naar hoger gelegen gebieden brengen, extra levensmiddelen en brandstof inslaan om de mogelijke ramp te overleven en al het mogelijke doen om onze gebouwen, dieren en voertuigen veilig te stellen. We zullen de kinderen ook extra instrueren om geen slecht water te drinken en ervoor zorgen dat we voldoende gereinigd water hebben.

How Can They Hear? plaatst een link naar het National Hurricane Center in Miami en bidt God om “de koers van deze orkaan te wijzigen zodat hij Haïti voorbijgaat en niet nog meer ellende veroorzaakt”.

this isn't grey's anatomy–Haiti medical relief schrijft dat ze “weet wat winden van bijna 100 kilometer per uur (die zo'n 60 minuten duren) kunnen doen met een stad, bomen, billboards, elektrische leidingen en tentenkampen”. De blogger, Jen, was in Haïti tijdens de tropische storm Noel, die vervolgens veranderde in een van de dodelijkste orkanen van 2007:

Het was maar een tropische storm, maar de overstromingen richtten in veel delen van het land, vooral in het zuiden, enorme verwoestingen aan. Ik zal nooit vergeten hoe ik een rivier bij Cavaillon (in het zuiden van Haïti) overstak op weg naar Les Cayes…en een paar dagen later dezelfde rivier weer overstak. De rivier was misschien wel 3 tot 4 keer zo breed (en veel dieper) en alles op de oever was bedekt met een laag modderig water. Dit was maar een van de vele rivieren die ver buiten hun oevers waren getreden.

Op basis van deze ervaring gaat Jen verder:

Ik ben bang voor wat er later deze week in Haïti zou kunnen gebeuren als gevolg van deze storm. Voorspellingen voor meerdere dagen kunnen onjuist zijn. Maar als de huidige voorspellingen juist zijn, dan bereikt orkaan Tomas het zuiden van Haïti als een orkaan van categorie 2, met winden tot zo'n 175 kilometer per uur (en dit keer zullen de winden zeker langer dan 60 minuten aanhouden). Ik hoop en bid dat de voorspellingen onjuist zijn en dat de orkaan Tomas naar het westen over open zee trekt, in plaats van naar het noorden richting Haïti.

De foto die in dit artikel is gebruikt, “Overlevende van de aarbeving“, is van caribbeanfreephoto, gebruikt onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic-licentie. Bekijk de flickr-fotostream van caribbeanfreephoto.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.