Ecuador: Campagne tegen kauwgom onder het motto ‘Schoon Quito’

Historisch centrum van Quito. Foto op Flickr van Nelson Piedra en gebruikt onder een Naamsvermelding-NietCommercieel-GeenAfgeleideWerken 2.0 Algemeen Creative Commons-licentie

Heb je er ooit bij stilgestaan hoeveel het een gemeente kost om kauwgom van de stoep te verwijderen? In de strijd tegen de gewoonte om kauwgom op straat uit te spugen, worden in Ecuador duizenden dollars uitgegeven om met een speciale techniek de straten schoon te maken. In de hoofdstad Quito [nl] zijn de gemeente en diverse scholen een campagne gestart om kauwgom van de grond te verwijderen en de stad schoner te maken.

Met de campagne ‘Quito Limpiecito’ (Schoon Quito) denkt men 230.000 [es] stukken kauwgom uit het historische stadshart [es] te kunnen verwijderen. Dit is een onderdeel van het project Patrimonio Sano [es] (Gezond Erfgoed) dat als doel heeft de eerste stad die samen met Krakau [nl] in Polen [nl] door  UNESCO [nl] tot Werelderfgoed werd verklaard, te beschermen.

Er werd geteld [es] hoeveel kauwgom er lag en honderden studenten zetten met krijt cirkels rond de plaatsen waar kauwgum werd gevonden. Wat verrassende cijfers [es]:

800 estudiantes de 40 planteles educativos identificaron gomas de mascar en varios sitios del centro histórico. Cada chicle es retirado en 10 segundos.Miles de chicles marcados con tiza en el suelo de la plaza de Santo Domingo, en el centro, son removidos con dos hidrolavadoras, que utilizan agua a 150 grados centígrados de temperatura. El conteo determinó que hay un total de 47 042 chicles en la plaza de Santo Domingo y entre 10 y 15 chicles por m2 en la Plaza de la Independencia. El valor de una goma de mascar es de 5¢. En 2009 el retirar este dulce de piedras y calles costó $1,96, por metro cuadrado.

800 studenten van 40 scholen vonden kauwgom op diverse plekken in het historische centrum. Het kostte 10 seconden om één stukje kauwgom te verwijderen.  Met twee schoonmaakapparaten, die gebruik maken van water met een temperatuur van 150 graden Celsius, werden duizenden stukjes kauwgom verwijderd van de Santo Domingo Plaza. Uit de telling bleek dat daar in totaal 47.042 stukjes kauwgom lagen. Op de Independence Plaza lagen wel 10 tot 15 stukjes kauwgom per vierkante meter. Een stukje kauwgom kost 5¢ (+ € 0,04). In 2009 kostte het verwijderen van stoepen, stenen en cement $1,96 (+ € 1,49) per vierkante meter.

Centro Histórico [es] beschrijft de campagne waaraan evenveel jongeren als ouderen meedoen:

Funcionarios de la Administración Centro pusieron agua y limpiaron los geranios de los balcones de su edificio; limpiaron vidrios y recogieron la basura de las calles circundantes: Chile, Guayaquil. De igual manera funcionarios de la Alcaldía hicieron su parte en la Plaza Grande, Palacio Arzobispal y calles circundantes.

Lokale bestuurders zorgden voor water en snoeiden de generaniums die over de balkons hangen van het gebouw waar zij werken; zij zeemden de ramen en ruimden het afval op dat in de straten in de buurt lag: Chile, Guayaquil. Ook de gemeenteambtenaren droegen hun steentje bij; op de Plaza Grande, bij het Bisschoppelijk paleis en in de omliggende straten.

Edgaretsa (@edgaretsa10) zette foto's op Twitter [es]:

Niños contando la cantidad de chicles arrojados en la plaza en la campaña Quito Limpie cito http://yfrog.com/2r19usdj

Kinderen tellen stukjes kauwgom op het plein tijdens de campagne ‘Schoon Quito’ http://yfrog.com/2r19usdj

Angel Sanchez (@AngelSanzC) stuurde een tweet door over de campagne [es]:

RT @revistavistazo: #Quito Limpiecito. Campaña para sacar alrededor de 200.000 chicles pegados en el suelo del Centro Histórico || lampara!

RT @revistavistazo: #Quito Limpiecito. Campagne om ongeveer 200.000 stukjes kauwgom te verwijderen van de straten in het historische stadshart || gaaf!

Zoals uit onderstaande video blijkt, is ‘Quito limpiecito’ [spreek uit: leem-pieh-seetoh] een initiatief voor een schone stad waarmee men ideeën en wensen steunt en daarnaast jong en oud samenbrengt.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.