China zet internetburgers op zwarte lijst

Het bestuur van Sjanghai heeft tachtig internetburgers op de zwarte lijst gezet en hun gebruikersnamen en IP-adressen openbaar gemaakt op de Schandpaal [zh] van de website van de organisatie Maatschappelijke Geloofwaardigheid op Internet in Sjanghai. De meeste worden beschuldigd van delicten als “het verspreiden van geruchten” en “het verstoren van de openbare en maatschappelijke orde”.

De gegevens die op de website worden vrijgegeven zijn onder andere: 1. gebruikersnaam; 2. de naam van de website of het sociale netwerk waarop het vergrijp zou zijn gepleegd; 3. de aard van het vergrijp; 4. het tijdstip; 5. het IP-adres; 6. de geografische locatie van het IP-adres.

zwarte lijst van Chinese internetburgers

Volgens een verslag in de Beijing Youth Daily van 2 november is de Schandpaal een samenwerkingsverband van de Internetpolitie van Sjanghai en een organisatie die over beheer en beveiliging van computergegevens gaat. De informatie voor het samenstellen van de zwarte lijst is verzameld tussen 23 april 2007 en 6 oktober 2010.

Veel vergrijpen stellen weinig voor, zoals het verspreiden van vieze plaatjes en geruchten. In sommige gevallen kregen de overtreders een mondelinge waarschuwing en hoefden niet terecht te staan. Voorbeelden worden genoemd op infzm.com [zh]:

1. Gebruiker Han Naichuan berichtte over “de geheimen van het toelatingsexamen van de universiteit” op de Chinese sociaalnetwerksite renren.com. Hij betuigde spijt na een waarschuwing van de politie.

2. Gebruiker “yellow-cas” verkondigde online dat hij een bijeenkomst van modelvliegtuigliefhebbers wilde organiseren voor een gezamenlijke vliegshow tijdens de Wereldtentoonstelling in Sjanghai. Hij heeft ook spijt betuigd na een vermaning van de politie.

3. User zzj00, niet zo blij met zijn verkeersboetes, zei op internet dat hij het voorbeeld van Yang Jia (de beroemde politiemoordenaar) wilde volgen. Hij betuigde spijt na een waarschuwing van de politie.

4. Gebruiker 357156568, radeloos na twee keer te zijn ontslagen, zei dat hij plannen had om de Wereldtentoonstelling op te blazen. Hij wordt in administratieve hechtenis gehouden.

Enkele internetburgers zeiden dat de openbaarmaking van persoonsgegevens niet alleen een schending is van de privacy, maar ook stigmatisering en een vorm van smaad.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.