China: Activiste veroordeeld tot 1 jaar dwangarbeid en heropvoeding vanwege politieke satire

Volgens een Twitter-bericht [zh – alle links] van de Chinese organisatie Human Rights Defenders is de mensenrechtenactiviste Wang Yi (echte naam Cheng Jianping 程建萍) veroordeeld tot een jaar dwangarbeid in een heropvoedingskamp omdat ze op Twitter een link had geplaatst naar een satirisch artikel over anti-Japanse protesten.

Wang YiVoorafgaand aan de uitspraak zat Wang Yi gevangen in een pension in de stad XinXiang in de provincie Henan. Ze werd op 15 november door 6 of 7 politieagenten naar het politiebureau overgebracht en gedwongen om het vonnis van 1 jaar dwangarbeid in een heropvoedingskamp te ondertekenen dat was uitgesproken door het Labour Re-Education Committee van de stad XinXiang. In het vonnis stond dat ze “de openbare orde had verstoord”. Wang Yi weigerde het document te ondertekenen.

Op 17 oktober retweette Wang Yi een artikel van Hua Chunhui waarin hij op satirische wijze de boze anti-Japanse jongeren in China uitdaagde om het Japanse paviljoen op de Shanghai Expo te verwoesten. Wang Yi voegde hier als opmerking aan toe: “Kom op, boze jongeren, breek het paviljoen af!”

De politie interpreteerde haar ironische opmerking als een verstoring van de openbare orde en verzocht het Labour Re-Education Committee om haar te veroordelen tot een jaar dwangarbeid, van 15 november 2010 tot 9 november 2011, in het heropvoedingskamp Zhenzhou Shibali.

Volgens de tweets van Xiaoyong is Wang Yi sinds 2006 actief als online activiste en heeft ze een aantal mensenrechtenactivisten geholpen om geld in te zamelen en heeft ze deelgenomen aan een aantal flash mob-acties.

Start een discussie

Auteurs graag inloggen »

Regels

  • Alle reacties worden beoordeeld door een moderator. Verzend je reactie maar één keer, anders kan deze als spam worden gemarkeerd.
  • Wees respectvol tegen elkaar. Reacties met hatelijke opmerkingen, obsceniteiten en persoonlijke aanvallen worden niet goedgekeurd.